Activitat 5: Web Quest

Exemple itinerari Barcelona

Els geògrafs haurien d'aconseguir alguna cosa semblant a aquesta

Els historiadors haurien d'escriure un text semblant a aquest, per destacar el més significatius de la Guerra del Francès -en aquest cas- a Barcelona.

Les tropes napoleòniques van arribar a Barcelona el dia 13 de Febrer de 1808 comandades pel general Duhesme. En virtut del Tractat de Fontainebleau van ser rebudes amb cordialitat, fins i tot pel Capità General Ezpeleta.

Ben aviat es va veure que els francesos tenien la intenció d'apoderar-se de la ciutat. El mateix dia 28 de Febrer van ocupar la fortalesa del Castell de Montjuïc (podeu ampliar la informació clicant a la imatge de la etiqueta del mapa) i la Ciutadella.

Barcelona va quedar per tant en mans dels francesos amb relativa facilitat. La ciutat no va haver de patir els setges d'altres capitals catalanes com Girona, Tarragona, Tortosa, etc. No obstant això sí que van haver sublevacions i aixecaments. De fet el monument de la Plaça Garriga i Bachs (al costat de la catedral) fa memòria d'aquesta actitud de rebeldia dels barcelonins davant l'ocupació francesa.

Barcelona va veure com finalment les tropes napoleòniques abandaonaven la ciutat el 28 de Maig de 1814. Ja s'havia signat el Tractat de Valençay que posa fi a la guerra i que preveia el retorn de Ferran VII com a rei d'Espanya.

Els documentalistes han de presentar un seguit de textos (1 ó 2 ) que complementin la informació anterior amb fonts primàries. En aquest exemple només en mostrem un.

"Ciudadanos de Barcelona: algunos pícaros de vuestra tranquilidad, conspiran en medio de vosotros, y meditan con el enemigo exterior proyectos de ataque contra el Exército Francés. Sus planes, sus medios y los nombres de los conjurados, todo se sabe; su Cabeza es el señor Albert (advocat) y su Tesorero el clérigo Espiga (...) Tanto los perturbadores y traydores experimentarán los efectos terribles de mi venganza. Barcelona, 8 de diciembre de 1808. El General en Jefe Duhesme."
Band de Duhesme als habitants de Barcelona. Citat a Álvarez Calvo: Historia del Diario de Barcelona, 172-1936. Barcelona: Curial, p. 41. Extret de: Moliner Prada: Catalunya contra Napoléo, pàg. 155

Aquest text pertany al General Duhesme, el mateix que va ocupar inicialment la ciutat. Podem veure com -mitjnaçant un band- amenaça la població de Barcelona i els adverteix que si es revolten i conspiren contra els francesos, pactant amb els que ell anomena "el enemigo exterior" (guerrilla catalana o tropes espanyoles), seran executats.
Podem observar per tant que els francesos van exercir una forta repressió contra la població catalana, en aquest cas contra el municipi de Barcelona.

Portada     Crèdits del web     Mapa Web