No coneixem prou les comunitats
i cultures que conviuen amb nosaltres. En sentim a
parlar a través dels mitjans de comunicació,
ens assabentem d'algun dels seus problemes d'immigrants,
però en desconeixem la major part dels costums,
de la riquesa cultural.
Actualment viuen a Catalunya, principalment
a Barcelona i rodalia, comunitats d'immigrants provinents
d'una cinquantena de països. De vegades poden
ser unes quantes desenes de persones, però
en molts casos les comunitats es compten per centenars
d'immigrants, fins i tot per milers (com en els casos
més coneguts dels magribins, dels llatinoamericans
o dels xinesos).
Cada un dels programes està
dedicat a una d'aquestes comunitats culturals que
viuen a Catalunya, especialment a l'àrea metropolitana
de Barcelona, però també a la resta
del Principat, on el paisatge humà ha canviat
al llarg d'aquestes últimes dècades
amb l'arribada de nombrosos ciutadans d'altres països
a la recerca de feina i benestar.
El fil conductor del programa Karakia
és gastronòmic. Al llarg de mitja hora
el discurs narratiu enllaça ingredients culinaris
i humans. Aprenem com és la vida quotidiana
dels nostres veïns, com s'integren a la vida
social catalana, com són els costums tradicionals
que han portat dels seus països i com els transmeten
als fills. Aprenem també a cuinar els seus
plats, coneixem els fonaments de la seva cuina, parlem
dels ingredients, dels àpats més representatius
i dels més desconeguts.
|