ORIENTACIONS per al treball a l'aula


La coherència és la clau per ajudar al nen amb dèficit d'atenció amb o sense hiperactivitat (TDA), doncs els hi és difícil controlar els canvis, fins i tot quan aquests són positius. Necessiten estructures externes amb sentit, coherents.

Els nens amb TDA presenten dues classes de temps: o tot o res. Normalment, no saben organitzar el seu temps i cal que els hi seqüenciïn les tasques en petits components:

Planificar activitats de col·laboració al seu abast, que impliquin certa responsabilitat i que exigeixin moviment (esborrar, repartir, recollir o lliurar...) L'ajudarà a millorar la seva autoestima i la relació amb els demés i, a l'hora, l'ajudarà a encarrilar la seva inquietud motora cap a formes positives .

Valorar les conductes positives reforçant aquells comportaments o actituds afavoridores de la incorporació d'hàbits de treball i de la capacitat d'organització i planificació. Premiar-lo amb una felicitació breu i prestar-li molta atenció quan respongui correctament, acabi un treball o treballi bé.

Ignorar la inquietud psicomotora lleu (moure's del seient, jugar amb el llapis, manipular estris d'escola ...) conductes que poden ser molestes però no forçosament interferir en el seu aprenentatge. D'aquesta manera es pot aconseguir anar disminuint-les ja que no aconseguirà cridar la nostra atenció. (Perquè l'avís tingui la màxima efectivitat, cal no abusar-ne.)

Davant conductes inacceptables (cops, insults, destrossa d'objectes, ...) cal actuar ràpidament segons les pautes d'acuació comunes, acordades entre tots els intervinents.


trastorn