El tríode de buit.

 

Fitxers EWB associats a aquest document:

 

El tríode de buit.

En el simulador EWB tenim un triode de buit. Malgrat que és un component que està pràcticament en desús, encara conserva algunes aplicacions, com pot ser l’amplificació de BF d’alta qualitat.

El podem obtenir a:

 

 

Paràmetres:

 

El tríode té un comportament elèctric molt similar a un FET: és una fona d’intensitat (Placa a Càtode) controlada per tensió (Reixa a Càtode).

Les equacions que modelitzen el component són:

si es verifica la condició

si es verifica la condició

El paràmetre m és el factor d’amplificació i s’ha d’introduir com a dada del tríode.

El paràmetre K s’introdueix donant un punt de la relació ; en el gràfic anterior és : és pot deduir el valor de K a partir de l’equació que modelitza el component:

 

De forma anàloga als FET, es sol definir la transconductància gm per avaluar el guany en petit senyal:

També es poden considerar les capacitats paràsites entre els tres terminals del component (Cgp, Cgk , Cpk), ela quals afecten al funcionament del component en freqüències altes; en baixa freqüència tenen un efecte negligible.

Analitzem una aplicació del tríode com amplificador de baixa freqüència. Comencem per mesurar el circuit de polarització en corrent continu:

 

Mesurem les tensions i les intensitats de polarització. Els paràmetres del tríode són els indicats a l’inici. La resistència interna dels voltímetres del simulador (per defecte, de 1 MW ) pot afectar a les mesures, ja que les resistències de polarització tenen valors alts. Per tant, convé canviar aquest paràmetre dels voltímetres:

Mesurem l’amplificació d’un to de 1 kHz:

-

Podem mesurar la impedància d’entrada amb l’oscil·loscopi:


Intentem avaluar la impedància augmentant el senyal d’entrada, i verificant que l’amplificador conserva la linealitat en corrent altern:

Mesurem la impedància d’entrada:

Utilitzem l’efecte Expand de l’oscil·loscopi per a mesurar amb més precisió la intensitat de corrent altern que entra a l’amplificador.

Podem analitzar la resposta en freqüència de l’amplificador utilitzant l’instrument virtual mesurador de Bode. Comencem realitzant una exploració en banda ampla ver tenir una idea general del comportament de l’amplificador.

Per a obtenir una millor precisió (a compte de més retard en realitzar la simulació), posicionem el traçador de Bode en 1000 punts per cicle (el valor estàndard és de 100). Activeu Analysis/Analysis Options/Instruments i canvieu el paràmetre indicat.

La resposta en mòdul del guany és:

La resposta en fase és:

Podem mesurar la freqüència mínima i màxima de la zona plana de resposta:

La resposta a una freqüència f=1 kHz és: