Camarasa
L' Ajuntament
  Comarca: 
  La Noguera 
  Nombre d'habitants: 
  650 hab.el poble de Camarasa
  Festes locals: 
  La festa de Sant Antoni el 17 de gener.
  La festa de Sant Jordi el 23 d'abril.

Aquest ajuntament està format pels pobles de:  Sant Llorenç  de  Mongai, La  Masana, Figuerola, Fontllonga, Baronia,  Ametlla  del Montsec i Camarasa.
 

Església Vella de Camarasa, és  troba  a  la part   alta   de   la  vila.  Cap  al  s.  XII  començaren a construir  amb estil romànic de l’època   tardana,    i   que   pot  datar-se entre  finals  del  XII  i  començament   del XIII.  Planta  de creu llatina amb una  nau  central i el  transepte  era  cobert  per una volta de canó, però a finals  del  s. XIV s’hi afegiren  dues capelles laterals a manera de nau. 
Els  capitells del creuer són historiats.El que hi   ha   al   Museu   d’Art   de   Catalunya representa la creació d’Adan i Eva.
Església  de Sant Miquel del nostre poble de l’any 1737. Va  ésser construïda damunt del cementiri, d’estil  neoclàssic,  la  planta  de creu llatina amb tres naus, les laterals amb 8 capelles. Al  creuer s’hi aixeca una cúpula  octogonal amb finestres a les quatre cares. 
Antigament hi havia un retaule dedicat a la Santíssima Trinitat. Les pintures de l’Altar Major són de J. Serrasanta del 1952.

L’ermita de Sant Jordi

Sant Jordi és el patró del nostre poble. 

L’ermita  de  Sant  Jordi  està situada a la muntanya  del  seu nom, en el seu interior hi ha  una escultura  de  Sant  Jordi  a  cavall lluitant amb el drac. 

El dia  23 de cada any es celebra una missa i  es canten els goigs al sant. Al sortir es dóna un panet per a tots el veïns.
 

 

Monument a la Dona Treballadora

El monument  de  la  dona  treballadora  és  un  monument  fet  amb   les   rodes   del  molí  del Sindicat,al modernitzar el molí d'oli d'aquest.

Font de la Plaça Major

La  font  de  la  Plaça de  la Plaça Major es va  modernitzar a l'any   1950,  antigament havia  està  una  de  les  primeres fonts del poble   i   que   servia   per   abeurar   als animals. 

L’Àrea Recreativa “Maria Rúbies” 

Habilitada  a  una  zona  que constitueix una exhuberant fageda,  a  la  riba esquerra del Segre, s’ha convertit  en  el Parc natural de Camarasa, essent  el lloc cridat a polaritzar l’esbarjo de la població cara el camp. 

S’estrenava el setembre de 1993 .
 

Portal Àntic del Poble

És un portal d'origen mediaval, d'estilitzada arcada de mig punt, conegut vulgarment con el cobert de Can Gardenyes.Datat del 1676 aquest   antic   portal  ha  estat  un   punt estratègic de pas, ja que dóna entrada a la poble pel sector de ponent.

La Torre dels Moros

La Torre de la Muralla domina sobre la resta de la Vila, i  des  de la mateixa s'albira una magnífica panoràmica de tota la contrada.
Poques són  les  coses,  llevat d'uns escarits vestigis, que  queden de la cèlebre fortalesa de  Camarasa,  destruïda  i  bastida  de nou repetides  vegades, la  última encara durant els anys quaranta  del segle XIX pel general Contreras.

El Castell
Aquest  mur, assentat  en roca viva sobre el llindar  del  mateix   cingle ,  s'estima   la  última  despulla  de   l'alcàsser,  bastit  pel general  Contreras. S'hi  poden detectar les quatre angles del  perímetre, amb  la  porta d'entrada , algunes  obertures  i  una  sèrie d'arpilleres. Se  sap  que   durant  un  llarg període esdevingué aquarterament permanent , i que  la  seva situació privilegiada, en feia un lloc ideal de guaita.