ELS FORMATGES A CATALUNYA
A Catalunya hi ha una gran varietat de fromatges:
Formatges
de la Vall d'Aran, formatges serrats, formatges de tupí, formatges tronxons,
formatges del Mont-Sec, formatges de la Garrotxa, formatges de la Selva, formatges
frescos, formatges brossats, formatges salats, formatges dolços, formatges
tendres, formatges secs, formatges de cabra, d'ovella, de vaca,...
PALLARS
I LA RIBAGORÇA
Els formatges pallaresos
- què és començen a vendre fora de la comarca- són
gairebé tots de llet d´ovella, com el "serrat", de gust
fort i penetrant, o el "formatge de tupí, que aprofiten les restes
del formatge serrat i les conserven en aiguardent, el "brossat" molt
més suau, semblant al mató, i el "puigcerver", també
de cabra.
CERDANYA I ALT URGELL
Entre
els productes elaborats destaquen, lògicament, els derivats lactis, com
ara l´exquisida mantega i els gustosos formatges - el "llívia"
de llet de vaca i el "castell llebre" de cabra.
Zona
de producció i elaboració:
La zona de producció de la llet, així com la d'elaboració del formatge està constituïda per les comarques de l'Alt Urgell i la Cerdanya. En aquestes comarques es va introduir la producció lletera a principis de segle arran de l'entrada de la fil·loxera que va afectar tota la vinya, conreu que fins aquell moment era l'activitat agrícola principal de la zona.
Característiques del producte
El formatge emparat per aquesta denominació d'origen protegida és un formatge elaborat exclusivament amb llet de vaca pasteuritzada, madurat, de pasta premsada no cuita. La pasta és de color crema o "marfil" de textura tendra i cremosa, d'aroma dolç i penetrant, gust franc, suau, agradable i molt característic. Escorça natural de color marró clar.
Composició:En l'elaboració
dels formatges es poden utilitzar les matèries primeres següents:
Llet de vaca pasteuritzada recollida diàriament, Quall animal, ferments
làctics, clorur de sodi .
Per
tal d'ampliar aquesta informació pots visitar aquestes pàgines relacionades
amb els formatges catalans.
http://www.firesifestes.com/Fires/F-Formatge_Llado.htm