|
||||||||
08 Teoria cineticomolecular i models atòmics 08 cineticomol m. atom.doc IES Vila-seca ESO Química Tema 2. Teoria cineticomolecular. Qüestions
1) Explica d’acord amb la teoria cineticomolecular els següents fenòmens: - Un gas és fàcil de comprimir. - Els líquids tenen un volum constant i adopten la forma del recipient que els conté. - Els sòlids són rígids, no canvien de volum ni de forma. - Qualsevol substància es dilata quan se li dona calor. - Si obrim una bombona de butà en una habitació el gas ocuparà tot el volum de l’habitació.En canvi si obrim una ampolla de aigua el líquid queda contingut dins de l’ampolla.
2) En un recipient A tenim aigua a 15ºC i en un altre recipient B tenim aigua bullint a 100ºC. a) Justifica si és vertadera o falsa la següent afirmació: “Les forces d’atracció entre les molècules d’aigua són diferents en el recipient A i en recipient B” b) Per què en l’aigua bullint les molècules d’H2O poden escapar-se de l’atracció de les altres molècules per passar a estat gasós?
3) Tenim inicialment aigua a 25ºC. L’escalfem amb una placa calorífica.... a) La temperatura augmentarà b) La temperatura romandrà constant c) La temperatura disminuirà Un cop l’aigua arriba als 100ºC l’aigua comença ... a) l’ebullició b) l’evaporació c) la vaporització Mentre l’aigua passa a d’estat líquid a estat gasós ... a) La temperatura augmentarà b) La temperatura romandrà constant c) La temperatura disminuirà
4) Quina és la diferència entre: ebullició, evaporació i vaporització.
5) Tenim un got d’aigua a 25ºC al balcó de casa. Sabem que l’aigua s’evaporarà lentament amb el pas del temps. Això vol dir que...[a)algunes molècules b) totes les molècules c) cap molècula] de ... [a) tot el volum del líquid b) la superfície del líquid c) de la meitat superior del líquid ] tenen suficient agitació tèrmica per poder ... [ a) trencar les forces d’atracció de les altres molècules b) arribar als 100ºC c) disminuir les forces d’atracció ] i passar a l’estat gasós.
6) a) L’aigua s’escalfa per la calor rebuda des de la placa calorífica. Zona A [ ] punt B [ ] Zona B [ ]
b) L’aigua està passant a estat gas Zona A [ ] punt B [ ] Zona B [ ]
c) La temperatura es manté constant durant el canvi d’estat Zona A [ ] punt B [ ] Zona B [ ]
d) L’aigua arriba als 100ºC Zona A [ ] punt B [ ] Zona B [ ] e) L’aigua està per sota dels 100ºC Zona A [ ] punt B [ ] Zona B [ ] f) Totes les molècules d’aigua tenen suficient agitació tèrmica per poder escapar de les atraccions de les altres molècules Zona A [ ] punt B [ ] Zona B [ ] f) L’aigua està en estat líquid Zona A [ ] punt B [ ] Zona B [ ]
7) Dóna quatre exemples d’elements químics que pots trobar-te en objectes o materials de casa teva.
8) Dóna quatre exemples de compostos químics que pots trobar-te en objectes o materials de casa teva.
9) Quants elements químics ha descobert l’home?
10) Classifica les següents substàncies en elements o compostos: Ferro (Fe), Butà (C4H10), Oxigen (O2), Mercuri (Hg), Sal de cuina (NaCl), Sulfat de coure (II) (CuSO4), Acetona (CH3-CO-CH3), diòxid de carboni (CO2).
11) Una substància que no es trobi a la taula periòdica es pot classificar com a ....
12) L’aigua és un compost format pels elements .....
13) a) Explica com pensava Thompson que era l’àtom. Fes, a més, un dibuix. b) Quin era l’error del model atòmic de Thompson? c) Què va descobrir Rutherford amb el seu experiment? d) Quina part de l’experiment li va fer pensar a Rutherdford que l’àtom té un nucli molt petit que concentra la quasi totalitat de la massa de l’àtom i tota la càrrega positiva.
|
||