L'aparell digestiu té com a funció transformar els aliments en substàncies nutritives simples perquè el nostre organisme pugui assimilar-les i transportar-les per tot el cos. Aquesta transformació s'anomena digestió.
Parts
de l'aparell digestiu
L'aparell digestiu està format pel tub digestiu i per les glàndules digestives.
Les glàndules digestives són petits òrgans que segreguen sucs digestius. Aquests sucs ajuden a descompondre els aliments en substàncies nutritives simples, per tal que puguin passar a la sang.
Tub
digestiu La boca. És l'entrada del tub digestiu. La boca conté:
La faringe. Comunica la boca amb l'esòfag. L'esòfag. És un tub de parets musculoses que condueix l'aliment a l'estómac. L'estómac. És un eixamplament del tub digestiu. Hi té lloc la part principal de la digestió. L'intestí prim. Té vuit metres de llarg. A l'intestí prim les substàncies digerides passen a la sang. L'intestí gros. Fa un metre de llarg. Comunica amb l'exterior per l'anus. |
|
Glándules
digestives Les glàndules salivals produeixen la saliva.
L'estómac
està entapissat de glàndules gàstriques,
que produeixen els sucs gàstrics.
El fetge
produeix la bilis, un suc digestiu, que s'aboca a l'intestí prim.
El pàncreas
produeix el suc pancreàtic, un suc digestiu que també
s'aboca a l'intestí prim.
L'intestí prim està entapissat de glàndules intestinals, que produeixen els sucs intestinals. |
Durant la digestió els aliments es transformen en substàncies nutritives simples. La transformació és de dos tipus: mecànica, que és la produïda pel moviment i trituració dels aliments, i la química, que és la produïda pels sucs digestius. Les fases de la digestió són les següents:
|
A la boca
els aliments es masteguen i es barregen amb la saliva. La saliva. La
saliva comença el procés de descomposició dels
aliments en substàncies nutritives simples. A l'estómac,
l'aliment es barreja amb els sucs gàstrics i es converteix en
una massa líquida. L'estómac remou l'aliment durant prop
d'una hora. A l'intestí
prim, l'aliment es barreja amb la bilis, el suc pancreàtic i
els sucs intestinals. L'aliment queda transformat en substàncies
nutritives simples, que passen a la sang a través de les parets
de l'intestí. Les substàncies que no s'assimilen passen a
l'intestí gros. |
L'aparell digestiu transforma els aliments en
substàncies nutritives simples, que passen a la sang per ser
transportades per tot el cos.