Astronomia


Qaqortoq, Groenlandia: Un meteorit extraordinari Segons sembla, un enorme meteorit ha caigut a la zona meridional del casquet de glaç de Groenlandia. La caiguda va ser observada per habitants de la costa occidental de Groenlandia i per pescadors que feinaven mar endins. També ha estat detectat als enregistraments sísmics i a les imatges del satèl.lit NOAA. Fins i tot hi ha un enregistrament vídeo fet des de Nuuk.
 
 
desembre 9, 1997. 14:24 

 
desembre 9, 1997. 16:06 

 
desembre 10, 1997 

 
desembre 11, 1997 

NOAA 14 
canals AVHRR 2 (visible, en vermell), 
4 (infraroig, en verd) i 5 (infraroig, en blau)

La caiguda es va produir al 9 de desembre a les 08:21 UTC, 05:21 a.m., hora local solar. Segons els informes, el cel estava clar. 

Els enregistraments sísmics mostren un fenòmen poc usual, de més de 10 segons de durada. Les ones són d'alta freqüència, semblants a les captades pels sismògrafs lunars a les missions Apolo. Això dificulta la correlació de fase i, en conseqüència, la localització exacta. 

La càmera de vídeo de vigilància d'un parquing a Nuuk, capital de Groenlandia (64 nord, 51 oest), van captar un esclat de llum molt intensa produit per una font de llum en moviment. Quan ho van donar per la televisió danesa, semblava durar uns 2 segons, encara que podría tractar-se d'una projecció ralentida. 

Les imatges de dos satèl.lits meteorològics mostren l'espectacular desenvolupament d'un gran núvol a uns 63 graus nord i 45 graus oest. Les millors són les obtingudes mitjançant el satèl.lit polar controlat per la Dundee Satellite Receiving Station. Les imatges multi-espectrals mostren un núvol fosc de 120 km de diàmetre al 9 de desembre a les 14:24 UTC. El núvol encara és visible 26 hores després, amb un marcat marge fosc de 100 km de llargada al marge occidental. Segons els càlculs fets al Tycho Brahe Planetarium mitjançant la llargada de l'ombra projectada, el núvol es va elevar uns 6 - 8 km. Això equival a un volum de 50.000 km cúbics, o més. Si el núvol contenia 0,1 grams d'aigua per litre de vapor, caldría que s'haguessin evaporat 5.000 milions de tones de glaç, procedents del meteorit o del casquet de glaç. Si la velocitat del cos impactant fos de 70 km/segon, l'energía alliberada implica un objecte de 4 milions de tones o més. 

Segons van informar les televisions daneses DR1 i TV2 (tele-texte), a Narssaq preparen una expedició per explorar la zona. 

És tradicional que la caiguda d'un meteorit rebi el nom de l'oficina de correus més propera. En aquest cas és Qaqortoq, a l'extrem sud de Groenlandia. La ciutat s'anomenava abans Julianehaab. 

Copenhagen University Observatory 
desembre 13, 1997 

The above report was compiled using data supplied by Morten Bo Madsen, Anja Andersen, Torben Risbo, and Lars Lindberg Christensen. 
For further information, call or write: 

    Holger Pedersen 
    NBIfAFG 
    Copenhagen University Observatory 
    Juliane Maries Vej 30 
    DK-2100 Copenhagen OE 
    Denmark 
    e-mail holger@astro.ku.dk 
    http://www.astro.ku.dk/~holger/ 
    phone (45) 3532 5980 To the top
Note: information contained here is not an official product of Copenhagen University.