LES
AMETLLES
Llavor,
comestible, de l'ametller. Les ametlles, crues o cuites (torrades, garapinyades,
etc.), tenen usos culinaris diversos (picades, romesco, etc.), són
emprades en pastisseria en la preparació de moltes especialitats (menjar
blanc, ametllat, massapà, etc.), i intervenen com a element primordial
en l'elaboració de diverses begudes refrescants o substitutives (orxata
d'ametlles, llet d'ametlles). Per la seva riquesa en olis i greixos vegetals
(60-67%) resulten un producte alimentari de primer ordre i la indústria
farmacèutica les empra en la fabricació de cremes i colcrems
(cosmètics, ungüents contra les cremades, etc.). La closca de
l'ametlla és aprofitada com a combustible (calefacció, etc.).
L'ametlla és, segurament, entre les anomenades fruites seques, la que
té una més alta cotització al mercat internacional pel
seu elevat poder alimentari; hom la consumeix en forma directa i serveix de
base a un sector de la indústria alimentària com és ara
la fabricació de torrons, per la qual cosa el conreu de l'ametlla és
remunerador. La seva major àrea de conreu és la conca mediterrània.
Als Països Catalans, el País Valencià és el que
té la major producció i és un dels productes bàsics
d'exportació. Les comarques meridionals, especialment la foia de Xixona
i el Camp d'Elx, foren, fins a la meitat del s XX, la més gran zona
de conreu i gaudeixen de fama per la qualitat de la producció. Les
comarques castellonenques són on l'ametller tingué el major
creixement ja que representa aproximadament el 30% de la producció
dels Països Catalans. A les Balears, a la darreria del s XIX l'ametller
començà a tenir importància, i esdevingué l'arbre
de Mallorca per excel·lència; el creixement de la producció,
que fou molt fort fins a la Primera Guerra Mundial, ha anat minvant, excepció
feta d'alguna collita extraordinària, com és ara ala del 1966.
Les principals comarques de les Balears que conreen l'ametller es troben a
Mallorca -Inca, la Pobla, Mur, Manacor-. En general, ha estat un conreu poc
atès i amb un excés de varietats
.
L'associació de la major part dels exportadors balears ha estat positiva
en el terreny de l'especialització. Al principat, les Garrigues, l'Urgell,
la Segarra, el Baix Camp i el Priorat són comarques productores importants.
Reus és el principal mercat de la Península Ibèrica,
des del qual hom exporta anualment al voltant del 25% del comerç mundial
d'ametlles. A la resta de l'estat espanyol és notable la producció
andalusa, especialment a les valls de l'Almanzora i de l'Adra (Almeria); Baza
i Guadix (Granada), i en menor grau la producció murciana. El comerç
exterior de l'ametlla es regeix per uns preus estables: Espanya i els EUA
són els majors exportadors, i el Regne Unit, França, Alemanya
Federal i els països escandinaus, els principals compradors. Espanya
és el primer productor mundial, i representa una mica més de
la tercera part d'una producció amb fortes oscil·lacions (315
300 tones el 1982 -36 000 a Catalunya-, 166 000 tones el 1983 -30 400 a Catalunya,
i 221 000 tones el 1984). Als Estats Units, l'estat de Califòrnia es
troba en plena expansió (260 tones el 1982)
