CEIP MIQUEL
BLEACH Tutor : Anton
Prim Prim
Cicle: Inicial Nivell: 1 |
||||||
AREA:
Coneixement del medi |
UNITAT: La xocolata |
TEMPORALITZACIÓ: 20 sessions |
||||
COMPETÈNCIA ÀREA/INTERDISCIPLINAR |
OBJECTIUS |
CONTINGUTS Procediments/Actituds |
Conceptes |
|||
Llengua C. Medi E. Artística |
-Conèixer breu hª del cacau. -Conèixer l’arbre del cacau. -Fer bombons de xocolata. -Reconèixer el fruit del cacau. -Identificar el procés de recol·lecció. -Reconèixer textos. -Escriure noms parts fruits cacau. -Identificar etiquetes de xocolatines. -Diferenciar-les per el text retolat. -Reconèixer una recepta. |
-Fomentar la descripció, narració i
exposició de temes relacionats amb el projecte. -Ampliar el vocabulari i tenir una
bona entonació. -Comprensió de relats i textos. -Intentar escoltar amb
atenció. -Saber fer un llistat a partir d’un
text general. -Facilitar la lectura. -Elaborar llistes. -Memoritzar noms i escriure’ls. -Intentar millorar la producció
escrita. -Acceptació de escriptura natural. -Estimular la producció escrita. -Llegir en veu alta textos. -Utilitzar mitjans audiovisuals per
fomentar la expressió oral. -Coneixement de la biblioteca de
centre per adquirir autonomia per a la utilització dels seus recursos. -Saber utilitzar diverses fonts
d’informació. -Localitzar, en documents o
materials (fotografies, revistes, llibres, etc) les informacions demanades. -Saber formular preguntes respecte a
la informació recollida. -Establir relacions entre les dades
recollides. -Intentar entendre la cronologia dels
fets estudiats. -Concepte i parts d’una recepta:
Ingredients, materials, preparació. -Escriure el procés de fer bombons. -Descriure els ingredients necessaris
per fer bombons. -Descriure els altres aliments que
vénen d’Amèrica. -Inventar una etiqueta de xocolatina. -Repetir les condicions necessàries per
el cultiu de l’arbre del cacau. -Descriure i repetir el procés de
elaboració del cacau. -Enumerar els tipus de xocolata. |
-Panotxa -llavor -Torrefacció -Trituració -Composició d’un producte. -Tipus de xocolata -Concepte de calor necessari per
transformar un producte. -Els Continents. Amèrica. |
|||
METODOLOGIA |
||||||
ACTIVITATS D’APRENENTATGE I AVALUACIÓ.
MATERIALS |
ACTIVITATS DE REFORÇ/AMPLIACIÓ |
|||||
Com a estratègia organitzativa per
atendre la diversitat i amb l’objectiu de potenciar l’assoliment de les
competències bàsiques per part de tot l’alumnat, el temps curricular és
assignat a l’àrea de llengua catalana , a l’àrea de coneixement del medi i a
l’àrea de educació artística. Treballant en la integració dels
continguts de tres àrees del currículum: l’àrea de llengua i la de
coneixement del medi,com a principals i la d’educació artística –com a
suport– en l’apartat d’observació de imatges i en la producció del dibuix.
Les activitats es faran en grup de forma general i amb recolzament individual
les relacionades amb la escriptura. La producció final serà recollida en un dossier o projecte individual per a cada alumne. -Dibuixar el taller de bombons... -Fitxes de treball. -Visita , si es possible,al Museu de -Materials necessaris per elaborar els
bombons de xocolata. -Llibres de consulta. |
-Sobre les fitxes de treball expressió
escrita. -Consulta de llibres de la biblioteca
sobre el cacau , la xocolata i l’ elaboració de productes amb
xocolata. -Charlie i la
fàbrica de xocolata. -Activitat Jclic
sobre la xocolata. |
|||||
CRITERIS D’AVALUACIÓ |
REFLEXIÓ SOBRE LA PRÀCTICA |
|||||
-La participació en
les activitats d’expressió. -El coneixement del
vocabulari introduït a les activitats. -La aportació
escrita i la seva ortografia. -La presentació dels
escrits. -Les estructures
morfològiques i sintàctiques. -La consulta
adequada de les fonts d’informació. -La capacitat
d’expressar la informació obtinguda. -La memorització de
fets i noms. -La fidelitat als
detalls en la reproducció de les imatges. -El domini de les
tècniques. -La sensibilitat que
mostra la obra dibuixada. -La cura en acabar les feines. |
-A partir dels resultats obtinguts
cal fer un procés de reflexió i valorar les activitats fetes. -Establir noves propostes o
continuar amb les ja fetes. -El projecte es desenvolupa al llarg del primer trimestre del curs 2008-09. |
|||||
Fitxes del projecte:
1.-Tapa
model 1.-Tapa
final
Index:
1.- Història
del cacau.
2 , 3.-
L’arbre del cacau.
4 , 5 .- El
fruit del cacau.
6 , 7 .-
Convertir cacau en xocolata.
8.- Full
d’Informació i comentari.
9.-
D’Amèrica també...
10.- Recepta
de bombons.
11.- Hem fet
bombons.
12 , 13 , 14.-
Elaboració de la xocolata.
15.- Classes
de xocolata.
16.- “La
caseta de xocolata”
17.- Hem
après...
18.- Annex. Fotografíes
2.-
Full model. Història del cacau 2.-
Full alumne. Hª del cacau
3.-
Full model. L’arbre del cacau 3.- Full alumne. L’arbre
del cacau
4.-
Full model. L’arbre del cacau 2 3.- Full alumne. L’arbre del cacau 2
5.-
Full model. El fruit del cacau 5.-
Full alumne. El fruit del cacau
6.-
Full model. El fruit del cacau 2 6.-
Full alumne. El fruit del cacau 2
7.-
Full model. Del cacau a la xocolata 7.-
Full alumne. Del cacau a la xocolata
8.-
Full d’informació per comentar
9.-
Full model. D’Amèrica també... 9.- Full alumne.
D’Amèrica també...
10.-
Full model. Recepta de bombons 10.-
Full alumne. Recepta de bombons
11.-
Full model. Hem fet bombons 11.-
Full alumne. Hem fet bombons
12.-
Full model. Elaboració de la xocolata 1 12.-
Full alumne. Elaboració de la xocolata 1
13.-
Full model. Elaboració de la xocolata 2 13.-
Full alumne. Elaboració de la xocolata 2
14.-
Full model. Elaboració de la xocolata 3 14.-
Full alumne. Elaboració de la xocolata 3
15.-
Full alumne. Classes de xocolata
16.-
Full alumne. “La caseta de xocolata”
17.-
Full d’informació. Hem après
ANNEX