3.3.-Qüestionaris gravats en vídeo.

 

3.3.a.- Entrevistes a nenes i nenes de cursos inferiors a 6è de Pr.


Per donar més credibilitat a la meva recerca vaig realitzar una sèrie d'entrevistes a nenes i nens de l'escola enregistrades en un vídeo. Són nens/es de classes socials i condicions de vida diferents i, per tant, constitueixen un reflex representatiu de la vida dels infants a Nicaragua. Les respostes són transcripcions de les cintes gravades, que aporto com a material de la investigació.

1.- Valesca, vuit anys, està cursant tercer de primària:
És filla única i la seva mare la cuida; el pare treballa fora i no viu a casa. Ella no treballa al carrer i de gran vol ser ingeniera de "computación". Cap metge l'ha visitat mai, i mai ha llegit un llibre que no sigui estrictament escolar. Ha viatjat a Managua a visitar familiars. Creu en Déu i va a l'església, li agrada jugar amb nines i en té alguna a casa. Menja tres cops al dia i acostuma a menjar carn, arròs i fuita.

2.Kristel, vuit anys, està cursant segon de primària:
Té dos germans i viu al Barrio de los Lirios. El seu germà cuida d'ells perquè els pares no viuen a casa seva, perquè treballen a la Candelària. Kristel no treballa, l'ha visitat un cop el metge i ha pogut viatjar fora de Chichigalpa, a Chinandega (12 km.) a veure la família. Li agrada jugar amb els amics i anar a l'església perquè diu que estima a Déu.

3.- Jéssica, set anys, està cursant 2n de primària:
Té tres germans i la germana gran cuida de tots tres. No veu el seu pare perquè no viu amb ells, i la seva mare treballa moltes hores. No sap què vol ser de gran, no ha anat mai a visitar el metge i va a l'església tot i que no creu en Déu. Li agrada jugar amb els amics però a casa no té joguines; menja poc, només sopa. Ha viatjat un cop fora de Chichigalpa, a Chichilío (4 km.).

4.- William, deu anys, està cursant sisè, perquè ha repetit segon de primària:
Té quatre germans, i els cuiden els seus pares, tot i que els veuen poc perquè tan el pare com la mare viuen al camp. Ell afirma que no treballa i que vol ser ingenier. Mai ha anat al metge ni ha llegit cap llibre. Li agrada jugar al futbol però a casa no té cap joc. Ha viatjat fora del poble per anar a Chinandega a comprar. Menja tres cops al dia, diu que creu en Déu i va sovint a l'església.

5.- Francisco, onze anys, cinquè de primària:
Té tres germans i els cuida la seva tieta perquè els pares treballen; la mare a la "calle del calvario" i el pare al mercat. Vol ser ingenier, mai ha anat al metge però sí que ha llegit llibres (de l'escola). Quan ha sortit fora de Chichigalpa ha sigut per anar a banyar-se, segurament a Corinto, que és la platja més propera a Chichigalpa. Li agrada jugar al "cuartel", a pilota, etc.. però té pocs jocs. Treballa venent "tortillas" al carrer cada tarda quan acaba l'escola (a les 12h.). Menja tres cops al dia, i acostuma a menjar gallopinto i carn.

6.- Daiana de los Ángeles, deu anys, cinquè de primària:
Té dos germans, i els cuida la mare perquè el pare treballa a l'agricultura. Daiana treballa cada dia venent tortillas a partir de les 2h del migdia durant tota la tarda i, amés a més, ajuda a casa a la mare abans d'anar a l'escola. Vol ser mestra i li agrada estudiar. No ha anat mai al metge però sí que va sovint a l'església. Ha sortit de Chichigalpa per anar a banyar-se amb la família. A casa té pocs jocs però tot i així es diverteix jugant amb una pilota i dos nines. Menja poc, tres cops al dia; acostuma a menjar gallopinto, indioviejo i carn.

7.- Ana, sis anys, està cursant primer de primària:
Té dos germans i els cuida la seva mare perquè el pare no treballa ni viu a casa. Ana treballa fent la neteja de l'institut, situat a prop de la seva escola, la "Francisca González". Al pregunar-li què volia ser de gran ens va dir: "quiero ser Ana", suposo que no té pensat cap ofici en concret. No ha anat mai al metge però creu en Déu i va a l'església. Ha llegit algun llibre de l'escola i ha viatjat fora, als mercats de rodalies, per vendre menjar. Diu que té jocs a casa i que li agrada jugar amb les nines. Menja un cop al dia i s'alimenta de frijoles.

8.- Kati, vuit anys, tercer de primària:
Té dos germans i viu amb l'àvia perquè els pares treballen. Ella no treballa i vol ser doctora tot i que mai ha anat al metge. Ha llegit llibres de l'escola i ha viatjat a Managua, León, Chinandega, etc... per comprar i visitar la família. Li agrada jugar a "cuartel", a "lerón lerón", etc... Menja dos cops al dia, i acostuma a menjar frigoles i arròs. Va a l'església molt sovint perquè ha de fer la primera comunió.

9.- William, dotze anys, sisè de primària (ha repetita quart):
Menja tres cops al dia i somriu orgullós dient-nos que menja molt. Viu amb la mare i tres germans més; el pare no viu amb ells perquè viu amb una altra dona. William cuida els seus germans, neteja la casa, fa el menjar etc... perquè la mare treballa a Chinandega i no està a casa. De la seva família l'avi i la tieta han marxat a treballar fora del país. Vol ser ingenier i viure a Nicaragua. L'ha visitat el metge i ha viatajt fora de Chichigalpa per passejar. Va començar l'escola als cinc anys i diu que va a l'església perquè estima a Déu, ja que és el seu salvador. Li agrada jugar a futbol i a bàsquet. A casa no té llibres ni cotxe o nevera. Però té televisió, algun medicament, llum i aigua corrent. Ha anat algun cop a dinar a una comidería però diu que no s'ho poden permetre a casa. Quan li pregunto si l'home té dret a pegar a la seva esposa em respon contundentment que no, perquè l'home l'ha de protegir i cuidar-la i respectarla; que la dona té el mateix dret de treballar que l'home i que la feina de la casa l'han de fer entre els dos.
Li agrada Nicaragua perquè és gran però creu que ha de millorar el seu ambient i ser un país més net.

10.- Glória Uyol, dotze anys, està cursant segon però ha repetit:
Es lleva cada dia a les cinc per: rentar-se, anar al mercat, preparar l'esmorzar a tota la família i, finalment, anar a l'escola. El pare treballa a Costa Rica i la mare cuida d'ella, i entre els dos fan la feina de la casa. Té televisió i llum elèctrica, però no tenen aigua ni nevera i, per tant, compren el menjar a diari. El servei és una latrina amb pou mort, típica en qualsevol casa nicaragüenca. Vol ser doctora i quedar-se a viure a Nicaragua; ha anat un cop al metge. Té pocs llibres i joguines a casa. No ha anat mai al cinema ni al teatre però sí que va sempre a l'església. Creu que un home no té dret a pegar la seva esposa i no li sembla bé l'homosexualitat. Li agrada Nicaragua perquè és gran i maca. Fins al Mitch havia viscut al camp, però van haver de marxar-ne perquè l'huracà va arrasar tot el que tenien. Ara viu a Chichigalpa. Abans treballava amb la mare a la parada d'arròs del mercat però ara la mare ja no treballa perquè els diners els porta el pare de Costa Rica.

11.- Sara, dotze anys, quart de primària:
Té vuit germans que els cuida la mare perquè el pare treballa a Chinandega. Ella treballa ajudant a casa. No sap a què vol dedicar-se de gran i mai ha anat al metge ni ha llegit cap llibre. Li agrada jugar a la corda i té pocs jocs a casa. Menja tan sols un cop al dia i acostuma a menjar fruita.


12.- Carlos, deu anys, tercer de primària:
Té deu germans i viu en una "chabola" a prop del Barrio de los Lirios. El germà gran cuida d'ell i dels altres germans, perquè els pares treballen a Chinandega. L'ha visitat un cop el metge de "Metges sense fronteres". No sap què vol ser de gran, no ha viatjat mai fora de Chichigalpa ni ha llegit mai cap llibre. Li agrada jugar amb una pilota que té. Diu que menja tres cops al dia però poc menjar.

13.- Fània, deu anys, tercer de primària:
Té cinc germans, i els cuida un amic de la família. Els pares treballen i ells no els veuen tret de a la nit. La mare és fornera i el pare treballa al mercat. Fània treballa cuidant un recent nascut i no sap que vol ser de gran. Mai ha anat al metge ni ha llegit un llibre. Quan ha sortit fora de Chichigalpa ho ha fet per anar a veure l'àvia. Li agrada jugar amb els amics i no té cap joc a casa. No va a l'església però sí que creu en Déu. Menja poc, dos cops al dia; al matí llet i pa i al migdia peix i arròs.

14.- Sergio, vuit anys, tercer de primària:
Té deu germans i els cuida el germà gran. El pare no treballa però la mare sí. No ha anat mai al metge ni ha llegit cap llibre; però quan li mana la mare va a l'església. Li agrada jugar a futbol i només té un joc a casa. Treballa venent tortillas al mercat, menja dos cops al dia i ens diu que menja poc. Al matí café i pa, i al migdia només pollastre.

15.- Conchita Flores, quinze anys, tercer de primària, resident al Barrio de los Lirios:
Té vuit germans. Viu amb la mare i ella s'encarrega de les feines de la casa, mentre la mare treballa al mercat. Als matins la Conchita ajuda també a la mare a vendre a la parada de síndria. El pare no és en absolut responsable de la família: és alcohòlic. Els germans petits compaginen el treball al mercat amb l'escola. Com es pot observar ella encara està cursant tercer de primària degut a la situació familiar. Fa poc va quedar embarassada i va haver de deixar l'escola; malauradament a causa d'una baralla familiar ha perdut el nen.

Conclusions de les entrevistes fetes als menors de sisè de primària

Amb l'estudi i les dades extretes d'aquesta mostra d'entrevistes he pogut arribat a una sèrie de conclusions:
L'absentisme escolar és important i provoca que l'edat de l'infant no correspongui en molts casos al curs que hauria d'estar; causes d'aquest absentisme i d'aquest endarreriment escolar són el treball infantil, la poca atenció que els poden dispensar els seus pares i mares i les malalties que esdevenen duraderes o cròniques per manca de medicaments.
Els nens/es basen tots els seus valors en la religió i actuen segons el que creuen que Déu mana.
Molts dels entrevistats viuen amb tietes, amb el germà gran o algun altre familiar, ja que molts pares emigren a Costa Rica, Guatemala, etc... per treballar i portar diners a la família.
Sovint els infants han de treballar per ajudar a la família i ho fan venent tortillas, netejant, cuidant nadons, traginant encàrrecs, etc...
La majoria dels entrevistats no ha llegit mai un llibre que no sigui un llibre de text de l'escola.
Hi ha una necessitat extrema d'atenció bàsica a la salut; molts dels nens de l'escola no han rebut mai una revisió mèdica, cap d'ells ha anat mai a un dentista, i només 3 de les 1100 criatures controlades per l'escola Francisca González porten ulleres.
L'alimentació dels infants és precària i fonamenten la seva alimentació en el gra bàsic (frijoles, arròs) i esporàdicament en alguns casos la carn.
Gairebé tots els entrevistats tenen germans. Observem que l'estructura familiar de Nicaragua segueix una dinàmica en la que els fills són vistos com un mitjà de producció més. Han d'espavilar-se per cercar el propi aliment des de ben petits.
Al realitzar les entrevistes, els nens contestaven amb un somriure tímid i s'estranyaven al veure un aparell tan estrany i nou per ells com ho és una càmera de vídeo digital. Tot i així, van respondre les meves preguntes amb la innocència típica dels nens, siguin de Nicaragua o de Catalunya.

 

3.3.b.- Entrevistes a mestres de l'escola que, a més, desenvolupen tasques socials diverses

Seguidament vaig realitzar quatre entrevistes més, també gravades amb vídeo, en les que vaig parlar amb quatre professors de la Francisca González. Tres dones i un home que serveixen de mostra del tarannà i de les inquietuds que tenen els/les mestres en la seva tasca docent i social. Entre ells hi ha diferències en el que és la ideologia i creences personals però tots són un exemple d'humilitat i generositat. Vaig escollir aquests mestres en concret perquè tenen diferents maneres de veure la situació de Nicaragua però tots ells segueixen unes pautes comuns a l'hora de tractar els infants. En segon lloc són persones amb qui vaig tenir molta relació en la meva estada allà i vaig poder conèixer a fons. Finalment, crec que és interessant observar que els mestres també viuen en situacions complicades i pateixen de la mateixa manera que ho fan els infants, les conseqüències de la situació socioeconòmica de Nicaragua.


1.- Margarita de la Concepción, quaranta-tres anys, mestra de sisè de primària:

- ¿A qué edad empezó usted a trabajar como maestra? Por qué lo hizo?
Empezé a trabajar a los 21 años después realizar seis años en la escuela de magisterio. Decidí dedicarme a la primaria porqué me gustan mucho los niños y tengo un caracter pasivo.

- ¿Puede explicarme las características que tienen los alumnos de su grado?
Sí. Tengo 43 alumnos en clase, regularmente 41. Las dos ausencias se deben a un niño enfermo de asma y otro que vive con su abuelita y por tanto nadie le marca el camino que debe seguir. Unos trabajan en la calle vendiendo tortillas etc..y otros no. Las asignaturas de rendimiento más alto son matemáticas y español; por el contrario ciencias sociales y naturales tienen un rendimiento bajo. La media es de 70/80 ( un notable en el sistema educatiu espanyol).

- ¿Todos los alumnos tienen su materials?
Evidentemente no. No todos tienen libreta, silla o mesa. El mobiliario está deteriorado y hay mesas individuales usadas por tres niños y sillas compartidas también.

- ¿Reciben alguna visita médica en la escuela?
Sólo en jornadas masivas de vacunación, però sólo vacunan hasta dónde les llegan las provisiones. Vinieron ayer y no llegaron a vacunar los alumnos de mi clase. Los niños en su casa no tienen medicamentos, no pueden comprarselos y si estan enfermos deben curarse solos.

- ¿Realizan excursiones o salidas de más de un día?
Sólo excursiones de un día de vez en cuando; cuando hay suficiente dinero en la escuela para ello.

- ¿Ha hecho entrevistas con los padres de los alumnos?
Sólo en caso de problemas en el rendimiento de los alumnos. También he tenido que intervenir en casos de maltratos de los padres hacia las hijas, abusos sexuals, etc... y también en el caso de niños que viven solos con los abuelos y hacen lo que quieren.

- ¿Durante el Mitch siguieron dando clase?
Sólo al principio. Después la escuela pasó a ser un refugio para todas las familias afectadas por el derrumbamiento del volcán Casitas. Las maestras estuvimos ayudando acá.

- ¿El sueldo como maestra le cubre sus necesidades?
No, en absoluto. El salario es de 1600 córdobas, no llega a los 100 dólares al mes. No cubre nuestra canasta básica.

- ¿Qué problemas son los que afectan más a la infancia?
Creo que es la inestabilidad familiar, el 70% de mis alumnos viven sin padres porqué han emigrado a trabajar a Costa Rica, Honduras, Guatemala, etc...

-Muchas gracias Margarita.
(Somriu tímidament a la càmara i se'n va).


2.- Maria del Socorro (Coco pels amics), mestra de cinquè de primària, durant molt anys subdirectora de l'escola:

- ¿A qué edad empezó a trabajar como maestra? Por qué lo hizo?
Empezé a trabajar a los 23 años después de hacer la carrera de bachillerato y dos años en la escuela de magisterio. Me dediqué a este trabajo porqué cuando iba a la escuela me llamaban para suplir a maestros que estaban enfermos y allí vi que aquella era mi vocación.

- ¿Puede explicarme las características que tienen los alumnos de su grado?
Tengo 23 alumnos en clases que asisten regularmente. Las ausencias son debidas a enfermedades. La clasificación media es del 67% de aprobados en mi clase.

-¿Todos los alumnos tienen su materiales?
No. Sólo tiene cada uno un libro asignado de español y ciencias sociales porque son los que nos envían con las ayudas en más abundancia. Además no todos se pueden permitir llevar el uniforme. Algunos no tienen suficiente plata para comprárselo. Una vez vi a un niño que venía siempre con sus camisitas rotas y le hice yo un blusa nueva.

- ¿Cuando padecen enfermedades tienen el dinero suficiente para curarlas?
No. Normalmente sufren gripes, resfriados, etc...; ha habido algun caso de malaria también. Los niños no pueden acudir a una revisión médica por falta de recursos y si están enfermos la infección se agrava por falta de medicamentos.

- ¿Reciben alguna ayuda municipal o nacional?
Pocas. Sólo a través del ayuntamiento alguna vez se nos ha enviado material para el mantenimiento de la escuela.

-¿Tienen frecuentemente entrevistas con los padres y madres?
Sí. Este... llamamos una vez al mes a los padres de familia pero hay quienes se quedan en la casa sin acudir a la cita ni preocuparse por el futuro de sus hijos.

-¿Basan su enseñanza en principios religiosos?
Sí. La religión es la hija de la constitución; en la formación de cada lunes y viernes rezamos el padre nuestro y hacemos una invocación a la virgen. Aunque se respetan aquellos niños cuya religión no sea la católica.

-¿Cómo preparan el curso lectivo? ¿Confeccionan ustedes el programa educativo?
El temario viene pactado en un programa estándar de toda Centroamérica.

-¿Ha habido casos de maltratos físicos o psicológicos hacia algún alumno/a de la escuela?
Sí. Hay muchos casos de alumnas que se descubre que llevan mucha plata a la escuela; el profesor se pregunta de dónde lo ha sacado e investiga el caso dándose cuenta de que la niña sirve a un señor jubilado.

-¿De qué manera?
Ejerce como prostituta de éste a cambio de 50 pesos (2 euros); entonces hablamos con las madres però éstas muchas veces se aprovechan del negocio y permiten que las hijas ejerzan como tales. Hay también maltratos por parte del padre de familia. Los maestros llamamos a la casa e intentamos platicar con los padres advirtiéndoles que los niños tienen sus derechos y que están actuando de forma ilegal, pero no se nos hace caso. Nosotros no podemos hacer nada más; el municipio no actúa en represalia contra estos actos de abuso.

- ¿El sueldo como maestra cubre sus necesidades básicas?
No, la canasta básica está en 3000 córdobas al mes, y nosotros cobramos 1500 (menos de 100 dólares). En mi caso tengo tres hijos y si quiero comprarles unos zapatos, éstos me cuestan 300 córdobas cada par; debo comprárselos en tres meses (uno al mes). Suerte tengo de que mi marido trabaja en Costa Rica y me envía dinero. Las mujeres nicas dicen que somos especialistas en economia aunque no lo estudiáramos; somos expertas en ahorrar la comida, el dinero, etc...


3.- Rafael Antonio, mestre de sisè de primària i coordinador de la directiva del barri Los Lirios:

- ¿A qué edad empezó a trabajar como maestro? Por qué lo hizo?
Empezé a trabajar a los 19 años. Yo me había tecnificado en el instituto politécnico y me mandaron a trabajar a Granada. No pude aceptar el trabajo porque no tenía suficiente plata para pagarme el transporte así que renuncié al trabajo. Empezé entonces a hacer una sustitución de un maestro porque necesitaba trabajar y me ofrecieron una plaza fija en la escuela.

- ¿Puede explicarme las características que tienen los alumnos de su grado?
Tengo 41 alumnos en clase. Tengo una media del 51% de aprobación. Hay ausencias de algunos alumnos ya que unos trabajan, otros están enfermos, etc...

- ¿Tienen los recursos necesarios para realizar su labor como maestros?
Más o menos. Un maestro debe saber educar en cualquier situación. En mi clase el mobiliario es viejo y en ocasiones hemos tenido que pedir a padres de familia quienes tienen bastante plata, que nos hagan alguna silla o alguna mesa. Hace unos años muchos niños llevaban su silla de casa. En lo que se refiere a los libros de estudio, el ministerio de educación nos proporciona un libro, y además tenemos la ayuda del material que nos envía la Jungfrau o alguna otra organización.

- ¿Por qué los niños/as llevan el uniforme?
Porqué así todos son iguales. No es obligatorio llevarlo pero lo recomendamos. Además los niños no necesitan tener una ropa por los días laborales sino que ya tienen el uniforme y no deben preocupase en comprar ropa linda para la escuela. Si cada uno viniera con su ropa se vería que en una clase un niño se lava con perfumes y jabones caros y otro se lava con el mismo jabón de la ropa y con el que limpian la casa. Es una medida para igualar a todos los niños y que nadie se sienta avergonzado de su pobreza.

-¿La base de sus explicaciones es la religión?
No, para nada. Evidentemente yo como persona tengo mis creencias, pero verás, estamos en un estado laico y yo no puedo hacer que mis alumnos tengan fe en lo que yo creo. Se debe respetar toda creencia o ausencia de ella.

- ¿El sueldo de profesor cubre sus necesidades básicas?
Para nada. Gano 100 dólares al mes y eso no cubre ni la mitad de mis necesidades.

-¿Entonces, como las cubre usted?
No las cubro. (riu). Este... los nicas siempre decimos que si nos cubrimos los pies se nos destapa la cabeza así que ¿cómo podemos cubrirlo todo? Encogiéndonos.

- ¿Ha tenido que intervenir en aspectos familiares de sus alumnos?
Yo puedo platicar con ellos, intentar ayudarlos con el diálogo; pero si no puedo comprarme yo una camisa, menos podré comprársela a un alumno. La deserción escolar es principalmente a causa de la pobreza; yo puedo cubrir una libreta pero no más. Recuerdo un alumno que tuve que dejó la escuela porqué no tenía plata para comprar sus zapatos y su libreta. Hablé con mis alumnos e hicimos una recolecta para comprárselo.

-¿Cuáles cree usted que son los principales problemas que afectan a la infancia?
Principalmente creo que es la inestabilidad familiar. La falta de plata que lleva al trabajo infantil, el hambre, las enfermedades..etc.., los maltratos físicos y psicológicos que reciben muchos niños por parte de sus padres.
Y finalmente la ausencia de cultura y de valores en las casas.

4.- Maria de la Concepción (Cony), mestra de cinquè grau, representant d'ASBACHI (associació de solidaritat Badalona-Chichigalpa) i coordinadora del barri Los Lirios i del menjador infantil:



Cony es mestra de la Francisca González y a la vegada coordinadora de la ONG Asbachi y cooperant de Infancia sense Fronteres. Actualment amb aquestes dues ONG está treballant en un projecte que es desenvolupa al barrio de los Lirios: un menjador infantil. La Cony viu en una casa en condicions més precàries que les que es van construir al Barrio de los Lirios gràcies a la solidaritat de la Jungfrau i de Badalona; tot i així ha estat recolzant el projecte i cooperant en la creació del barri després del Mitch, de l'escola i del menjador.

- ¿Puede explicarme las características que tiene su grado en cuanto a los alumnos?
Tengo 37 alumnos en mi nivel, 22 mujeres y 15 hombres. Imparto clase por la mañana de 7 a 12h, con un recreo de 20 min. El promedio de mis calificaciones es de 60-70( un bé o notable en el sistema educatiu espanyol). El porcentaje de abandonos es del 5%, aunque se debe relacionar también con el bajo registro de alumnos que hay actualmente, 1000, en comparación de los 1200/1500 de años anteriores. No tenemos un tope de ausencias o faltas y hemos registrado un promedio de 2 ausencias al mes por niño.

- ¿Cuáles son las causas de estas faltas o abandono de la educación escolar?
Una causa es el trabajo infantil, los niños de pequeños trabajan vendiendo en la calle y cuando ya son más grandes van a trabajar con el papá en los cañales de azúcar; otra causa son las enfermedades o que el niño/a vive con los abuelos porque los padres han emigrado a trabajar fuera. Entonces el niño no tienen nadie que le controle. Una causa importante también, es el abandono a causa de un embarazo. El año pasado una niña abandonó la escuela porqué estaba embarazada a los 15 años.

- ¿Qué ayudas académicas tenéis para impartir vuestra clase?
Contamos con una biblioteca (proyecto de la Jungfrau) y aunque no tenemos un sistema audiovisual los niños pueden consultar mapas, láminas, etc.. Además cada Junio nos llegan las cajas con material escolar enviadas de las recolectas de la Jungfrau.

- ¿Os habeis involucrado alguna vez en un caso particular?
En la escuela, si un niño no tiene zapatos para venir a la escuela puedo comprárselos; en lo que se refiere a los problemas familiares, si detecto un caso de maltrato físico o psicológico voy a hablar con la familia. Hay muchos casos de abusos sexuales a niñas de la escuela a cambio de dinero, que las madres son conscientes de ello y lo permiten, sólo para obtener más plata. Yo puedo hablar con los padres pero ellos harán lo que quieran.

- ¿Cómo es la figura del padre o de la madre?
La estructura familiar es matriarcal. La mujer hace de padre y madre a la vez. Trabaja duro y no puede estar por la criatura y el padre se pasa el día en casa tumbado y bebiendo. Claro que hay lugares establecidos, donde el niño tiene la figura de los dos padres.

- ¿Hay casos de defunción infantil en la escuela?
Sí. Hubo una niña de sexto grado que se suicidó el año pasado por problemas familares: abuso sexual, maltratos, etc... Otro caso es el de una niña que iba a suicidarse y encontramos el frasco con el veneno en el patio y ella sin conocimiento al lado. La llevé al centro de salud y la reanimaron. Esa vez pudimos evitar esa desgracia. Procuramos detectar estos casos pero es complicado.

- ¿Qué lleva a una chica/o a ese final?
Pues el descuido de los padres ya que vivimos en una situación económica dura, y los padres nos preocupamos por el trabajo por el dinero y la comida. Trabajamos todo el día y abandonamos el hogar; cuando llegas de trabajar estás cansado y muchos padres no escuchan a sus hijos ni hablan con ellos. No controlan a sus hijos, y éstos pueden aferrarse a las drogas o a la
bebida.

- Hablemos de Asbachi y de vuestro proyecto.
-OK

- ¿Dónde está trabajando ahora con Asbachi?
En el barrio de los Lirios, concretamente en el nuevo comedor. Acogemos desde recién nacidos hasta niños de 14 años. Son en total 357 niños que comen en el comedor y que si no comieran allí no comerían en todo el día. Son hijos de padres con recursos muy escasos y gracias al apadrinamiento de estos niños desde la Jungfrau podemos darles de comer.

- ¿Me podría explicar como es la situación en el barrio de los Lirios?
Cómo no. El Barrio de Los Lirios se construyó después del Mitch; quedaron 240 famílias afectadas, acá en Chichigalpa. El Barrio está formado por 45 de estas familias. Muchos de los alumnos de la Francisca González son del barrio de los Lirios aunque ahora pueden ir a la escuela del barrio. En esta escuela hay 3 cursos dirigidos por una sola maestra, a parte del preescolar. Es un proyecto reciente que permite que los niños puedan ir a la escuela en días de lluvia en el que es imposible acceder a la escuela. El Barrio está lejos de la escuela y el acceso a él, es un camino muy polvoriento dónde aún viven muchas familias en chabolas. El barrio recibe ayudas de Infancia sin Fronteras y la Jungfrau: ropa, juguetes, calzados, etc.. però no plata ya que el padre de familia se la quedaría para emborracharse o pagar por una prostituta. Las casas están a nombre de la mujer por este aspecto.


- ¿Ha habido casos de maltrato?
Hay en la mayoría de familias. Muchos de los mayores son analfabetos a excepción del profesor Rafael (entrevistat anteriorment) y la profesora Araceli. Los padres de familia consumen alcohol y drogas, y esto llega a manos de los hijos. Se producen abusos de la mujer y de los hijos. El padre de familia se emborracha y abusa de la hija y de la mujer. Además hubo un caso de secuestro de un niño del barrio. En Chichigalpa se han registrado varios casos de compraventa de niños, al igual que en el resto del estado. En concreto en el barrio, un cooperante español abusó de tres hermanos y se llevó a uno de ellos para "protegerle". Pagó a la familia para que callara. Yo fui a hablar con ellos pero no me dijeron nada. Cuando el cooperante acabó su tarea en el barrio, como el niño no estaba registrado (como la mayoría de los niños del barrio) se casó con su mamá y se llevó el niño a Guatemala. Hemos denunciado el caso a la embajada pero nadie nos ha ayudado. Los padres recibieron un dinero por el niño y el silencio.

El "chelito" viu al barri de Los Lirios.

- ¿Hay algún recurso médico para estos niños?
Desde hace poco reciben mensualmente un médico de Infancia sin Fronteras que les hace un registro clínico; pero no les da medicamentos y si no tienen plata no se los pueden comprar y la enfermedad se agrava.

- ¿Cuáles son los problemas básicos que padece la infancia?
En el estudio, la falta de ayuda de los padres y de un horario establecido para el estudio; también hay la ausencia de una figura materna o paterna en muchos casos. Además si los padres no tienen plata los niños van al turno de tarde a clase sin haber comido en todo el día. En resumen es la falta de alimentación, los maltratos y el abandono de los padres.

-¿Cómo afecta todo esto al desarrollo infantil?
Afecta psicológicamente al niño, lo hace inquieto, manifiesta el rechazo de sus padres peleando con los compañeros de clase, etc....

- ¿El municipio de Chichigalpa hace algo para remediar esto?
Nada; tampoco lo hace el gobierno.

Conclusions de les entrevistes:

Després d'haver estudiat aquestes entrevistes podem extreure algunes conclusions:
Que els principals problemes que afecten a la infància son la inestabilitat familiar (maltractaments, abusos sexuals, falta d'atenció, etc...) i la fam produïda per la pobresa.
Aquests problemes desencadenen problemes de drogaaddicció o alcoholisme, suïcidis i una actitud agressiva de l'infant.
Que no hi ha una atenció mèdica pública i que, per tant, els infants poden arribar a morir per una grip.
Els infants treballen amb el material mínim i calen més recursos acadèmics per un bon estudi.
Les principals causes de l'abandonament acadèmic és el treball infantil, els embarassos no desitjats, o la falta de recursos per comprar el material.
Els infants no estan protegits pel municipi ni per l'estat i, per tant, els casos de compra-venda de menors, i prostitució infantil són cada vegada més freqüents.
A més, observem que la vida d'un mestre/a és tan dura com la dels infants, i que en molts casos han d'entrar en la vida personal dels seus alumnes.
Finalment, Cony Mendoza ens demostra com una petita ajuda exterior pot canviar la vida de molts nens/es nicaragüencs.