LECTURES RECOMANADES

Matemàtiques

Institut Pla Marcell

 

 


 

MATEMÀTIQUES

Si en fas arribar la teva opinió d'aquests o d'altres llibres amb un cert contingut científic, segur que la teva nota de classe es veurà recompensada.

carles.decubas@plamarcell.net

3r ESO i 4t d'ESO

  • JORGE VOLPI: "En busca de Klingsor" Ed: Seix Barral. Amb l'excusa d'una investigació sobre la identitat d'un possible assessor científic d'Adolf Hitler i que respon al nom en clau de Klingsor, es fa un repàs dels avenços científics en els 50 anys anteriors a la II Guerra Mundial, especialment en els que portarien a la fabricació de les primeres bombes atòmiques. Però la novel·la va molt més enllà i ens convida a reflexionar sobre les relacions entre ciència i poder i ens ajuda a veure que la primera no és tan independent dels afers polítics com de vegades se'ns intenta vendre (per no dir que en depèn pràcticament del tot). Al llibre hi ha una autèntica i aconseguida barreja de personatges ficticis amb reals. Així Einstein, Gödel, Von Neumann, Heisenberg, Bohr, Schrödinger..., es passegen i parlen per les seves planes


  • KEN ALDER: "La medida de todas las cosas" Taurus. A 1r d'ESO vam començar el curs amb la història del metre. Ja saps, Picard, Condorcet, Mechain, Delambre, l'Acadèmia de les Ciències .... Ara que ja tens un any més igual t'atreveixes amb aquest llibre grossut però interesantísim. Recorda que Mechain va passar a prop de Cardedeu mesurant distàncies i que si vols conèixer amb detall com va ser, no deixes que et preocupi el nombre de pàgines.

  • APOSTOLOS DOXIADIS: "El tío Petros y la conjetura de Goldbach" Ed: Ediciones B. Explica la història de Petros Papachristos, un fictici matemàtic grec retirat, que va dedicar la seva vida a la demostració de la Conjectura de Goldbach: "qualsevol nombre parell (tret del 2) es pot descompondre en la suma de dos nombres primers". Per exemple: 12 = 5+7 o 7470 = 2687 + 4783. A través dels ulls del nebot del protagonista, Apostolos Doxiadis, ens va presentant la lluita (èxits, abandonaments, inquietuds, fracassos...) d'aquest matemàtic, al llarg dels anys, contra aquest problema. Un interès afegit és el breu recorregut històric que es fa sobre les matemàtiques d'aquest segle i sobre alguns dels seus matemàtics (Hardy, Ramanujan, Turing, Gödel...)

  • DAVID BLANCO LASERNA: "Emmy Noether. Matemática ideal" Ed: Nivola. Col·lecció: La matemática en sus personajes. núm. 22. Emmy Noether (Baviera, 23 de Març de 1882 – Estats Units, 14 d’Abril de 1935) és l’únic nom de dona que es pot trobar tot fullejant un text clàssic de física o de matemàtiques al costat de noms com Gauss o Einstein. Per ser dona i jueva en l’època de lAlemanya nazi va haver d’impartir classes d’amagat i de col·laborar anònimament en la principal revista del seu temps. La seva tasca matemàtica es va centrar, entre altres coses, a donar una base matemàtica sòlida a la teoria de la relativitat. L’Einstein mateix la va recolzar per tal
    que fos admesa com a professora a la universitat de Gotinga ( Alemanya). El llibre fa un repàs per la seva vida i per les seves investigacions científiques.

  • CARLOS DORCE POLO: "Fermat y su teorema". Ed: Elrompecabezas. Si vols viure una nova aventura aquest és el llibre que estaves buscant. Al senyor Fermat li tornaven boig els secrets i els nombres. Però sobretot li agradaven els enigmes que enviava per carta als seus amics perquè es trenquessin el cap tractant de solucionar-los. Al morir es va acomiadar amb un problema tan misteriós...que els homes més llestos del planeta van trigar 300 anys en solucionar-lo! Un llibre en el qual descobriràs la vida de Fermat, estudiaràs les figures còniques, el triangle de Pascal, els nombres perfectes, el Teorema de Pitàgores, jugaràs i podràs fer un munt d’activitats que et faran rumiar.

  • GUILLERMO MARTINEZ: "Los crimenes de oxford". Ed: Destino. Un estudiant argentí descobreix el cos sense vida de la propietària de la casa on viu. La dona havia format part de l’equip que va desxifrar el codi de la màquina enigma durant la segona guerra mundial. Poc després de ser trobada morta , un professor de lògica d’Oxford rep una nota dient que és el primer d’una sèrie de crims. Així l’estudiant i el professor s’uneixen per buscar la persona que hi ha darrera d’aquests assassinats, utilitzant codis matemàtics per trobar el patró que segueix l’assassí.

  • DENIS GUEDEJ: "Les matemátiques explicades a la meva filla". De què parlen les matemàtiques? Parlen només d'una cosa? Què és un raonament, una demostració, un teorema? Les matemàtiques, per a què poden servir? Tenen una història? Encara queden resultats per descobrir? La resposta a aquestes preguntes i moltes d’altres estan explicades en aquest llibre de forma molt planera i intel·ligent per Denis Guedj. És un llibre molt entenedor i que ens ajudarà a comprendre-les i apreciar-les una mica més. Dennis Guedj és un dels divulgadors de la matemàtica més apreciats de l’última dècada amb obres com “El Teorema del lloro”, “La mesura del món” o “ L’imperi dels nombres”.

 

  • DENIS GUEDEJ: "El teorema del lloro" Empúries (Barcelona). Novel·la matemàtica plena de misteri i intriga. La novel·la explica la història d'un vell llibreter de París, el senyor Ruche, que rep una carta d'un amic seu matemàtic que viu al Brasil, en Gosrouvre. Però la novel·la va molt més enllà, perquè d'una manera molt intel·ligent explica tota la història de les matemàtiques.

 

  • ANA ALONSO: "La torre y la isla" Anaya infantil y juvenil. Novel·la de Ciència Ficció ambientada en el 2121 i en el que Martin i 3 amics seus han d'enfrontar-se a una multinacional que en principi els ofereix un futur prometedor per tenir unes condicions especials els seus sistemes immunologics. És un mon amb colònies a la Lluna, organitzat en megalòpolis -Iberia Centro, Madrás-Calcuta, Azur…-, amb cintes transportadores sobre les quals es mouen els seus habitants, que porten rodes neuronals incorporades al cap per connectar-se a internet i que s'alimenten amb transgènics. Les megàpolis estan sobrevolades por dirigibles amb piscines meravelloses sota cúpules de vidres en les que s'observa un fantàstic cel. El començament es trepidant i t'enganxarà.

  • EDWIN A. ABBOT: "Planilandia". Ed: El barquero. “Planilàndia" és un llibre escrit fa més d'un segle i que, tot i tenir algunes “carrinclonades” ideològiques, està ple d'encant. La novel·la consta de dues parts. A la primera se'ns descriu la vida quotidiana d'un món de dues dimensions. A la segona el narrador ens explica els seus viatges al món d'una dimensió i al nostre, de tres dimensions. Un llibre magnífic per a reflexionar i comprendre els salts d'una dimensió a un altra i les paradoxes que es poden produir. Si voleu complementar aquesta lectura amb una altra d'un món de dimensió 0 (un sol punt), podeu llegir també el conte d'Italo Calvino “Tot a un punt” del llibre “Les cosmicòmiques”, que ens explica com era la “vida” abans del Big Bang. Pots baixar-ho de la xarxa.


   

Tornar