EL MÓN ROMÀ  nivell de reforç  

Llegiu els textos següents i responeu les qüestions (llegiu la nota)

Text I
             Des dels segles I al V de la nostra Era, l'Imperi romà era un immens territori, organitzat al voltant de la Mediterrània, que tenia Roma com a centre vital. A les costes, centenars de ciutats comerciaven amb els productes de l'interior i també amb els que procedien de llunyans països com l'Índia o l'Àfrica Central. El mar era la gran plataforma per la qual comerciants i productes podien traslladar-se amb rapidesa en totes direccions. Grans vaixells mercants s'encarregaven d'aquesta tasca. Alguns eres autèntics gegants de més de cinc-centes tones, dimensions que no van poder ser superades fins el segle XV. Les principals rutes passaven pel mateix port de Roma, Ostia. El tràfic marítim, es realitzava en totes direccions i amb tot tipus de productes: oli, vi o salaons de peix envasats en àmfores, metalls en brut o ja elaborats, marbres per a la construcció i el guarniment, tèxtils, fustes, esclaus, etc.
            La demanda sempre creixent de les poblacions urbanes incentivava aquest comerç, el qual era controlat per l'Estat mitjançant l'establiment de taxes i de peatges. Tots, d'alguna manera, intentaven treure benefici als avantatges d'una mar segura, lliure de pirates, una mar romana...

  1. Posa títol al text
  2. Quin mitjà de transport utilitzaven els romans per la majoria  dels productes?
  3. Quins altres mitjans de transport coneixien?
  4. On estava el centre comenrcial de l'imperi?
  5. Explica què significa aquesta idea: "La demanda sempre creixent de les poblacions urbanes incentivava aquest comerç".
  6. Quin tipus d'economia  hi havia en l'època del text?.
  7. Explica les característiques del comerç a llarga distància o interprovincial .
                                                                                                                                                             

Text II  
      La moneda romana es pot considerar el precedent de l'euro, ja que en tota la historia cap altra moneda no havia estat emesa per a un territori que abracés quasi tota l'Europa actual. En època romana, d'una punta a I'altra de l'lmperi, s'utilitzava la mateixa moneda: de Gran Bretanya a Egipte i de Portugal a Irak, la unificació de la moneda permetia comprar i vendre sense entrebancs arreu d'un extensissim territori. Ara, més de vint segles després, el fenomen es repeteix.
En el segle I d.C. estaven en ús les monedes següents:
 As, moneda de bronze que representava la unitat del sistema roma.
Sesterci, moneda de bronze, equivalent a 4 asos.
Denari, moneda de plata, equivalent a 4 sestercis i 16 asos.
Auri, moneda d'or, equivalent a 25 denaris, 100 sestercis i 400 asos.
La politica de Roma a Hispània i la potenciació de la vida urbana va suposar la incorporació de la moneda a la vida quotidiana. Les ciutats més importants van utilitzar aquest mità per al pagament de tributs, la compra i venda o la contractació de qualsevol servei. Quant als preus, era més car viure a les ciutats que no al camp. En les zones rurals la moneda va tenir un ús menys regular, ja que es practicava l’intercanvi de productes i els pagesos només la utilitzaven per comprar algunes mercaderies, sobretot manufacturades, en els mercats de la rodalia.

  1. Què és l'euro?
  2. Des de quan hi existeix?. On?
  3. Amb què el compara l'autor?

 


Text III
 
         El  thermopolium era una casa on es venia i se servia menjar preparat i calent. En epoca romana era tot un luxe tenir una cuina i la gent sense recursos es vela obligada a sortir a menjar a fora perque no tenia ni foc a casa seva. En aquests tipus d'establiments, senzills i molt populars, el menjar cuinat es conservava en grans recipients coberts amb tapadores i col.locats dintre d'uns taulells que donaven al carrer. La gent podia asseure’s a l'interior, en una taula, i menjar allà mateix, o bé emportar-se els plats preparats per menjar-los a casa.
           La tabernae era una botiga. Hi havia tendes especialitzades, com les carnisseries o les fleques, i d'altres on es venien productes diversos, com oli, vi, gra, fruites seques, llet, ous, formatge, peix, verdura, fruita. També hi havia altres botigues o tallers on es venien ceràmiques, robes, objectes d’ús domèstic, joies, etc. Les tabemae donaven directament al carrer mitjançant una gran obertura que, al vespre, els amos tancaven amb pesats porticons de fusta.
          L’argentaria era el banc. L’argentarius era el personatge que exercia de banquer i portava a terme els serveis de dipòsit i custodia dels diners que els clients li confiaven. Era també el que concedia els préstecs amb grans interessos, una practica que, en molts casos, era una forma d’usura. Hi havia un altre personatge, el nummularius, que era l’encarregat de revisar l’autenticitat de les monedes, comprovant la noblesa del seu metall i el pes. Aquesta feina la realitzava tirant les monedes sobre una tauleta de marbre o llançant-les a terra per tal de controlar, amb el soroll, la seva qualitat.

  1. Indiqueu de què tracten els textos II-III posant-los el títol.
  2. On anaven a comprar els romans?
  3. Expliqueu què sabeu d'Hispània
  4. a) Com era l'economia romana a l'Alt Imperi?.
    b) Feu un esquema sobre les activitats econòmiques de l'Imperi romà al s. II.

Text IV
                                                                    LOS ESPECTáCULOS EN ROMA
En Roma, los espectáculos públicos que la clase dirigente procuraba al pueblo se llamaban genéricamente juegos públicos . Eran gratuitos, pues eran un derecho del ciudadano, no un lujo.  Los lugares de celebración de espectáculos eran tres: el circo, el anfiteatro y el teatro, cada uno especializado en un tipo de espectáculo.
El circo era un recinto alargado con gradas para los espectadores, y con un pista (arena) dividida por un muro central (spina). El circo más antiguo e imponente de Roma era el Circo Máximo, que contaba con un aforo de más de 385.000 espectadores. 
Los juegos comenzaban con un desfile inaugural (pompa) por las calles de Roma, desde el Capitolio hasta el Circo Máximo, desfile encabezado por el magistrado que ofrecía los juegos, quien, al llegar al Circo Máximo, declaraba inaugurado el espectáculo. Estos juegos solían incluir diferentes competiciones, pero las carreras de carros,  eran el plato fuerte de los juegos. Los carros eran tirados por dos, tres o cuatro caballos. Cada carrera consistía en dar siete vueltas a la pista alrededor de la espina central. 
Estos espectáculos de carros enloquecían a la multitud, que se dividía en apasionadas facciones, cada una de ellas identificada por un color: los verdes, los azules, los rojos y los blancos. Bajo estos colores latían diferentes tendencias políticas y sociales: los azules solían representar a la aristocracia, mientras que los verdes eran seguidos masivamente por las clases populares. Los aurigas podían convertirse en auténticas estrellas si conseguían muchas victorias, y lo mismo sucedía con algunos caballos, a los que el público conocía y animaba como si fuesen personas. 
Los juegos circenses servían además para realizar apuestas de grandes sumas de dinero, que enriquecían a unos y arruinaban a otros.

            

El anfiteatro  es una construcción ovalada. El anfiteatro Flavio, o Coliseo, el edificio más emblemático de Roma, fue inaugurado en el año 80 d. C., y tenía una capacidad para 50.000 espectadores.
Este tipo de edificios, que no tiene precedentes en otras culturas antiguas, consta de las siguientes partes: 
-  Subterráneo, galerías que albergaban las salas donde esperaban los gladiadores, un foso y jaulas para los animales, las máquinas que movían los decorados, etc.;
- Arena, óvalo central del anfiteatro, donde tenían lugar los espectáculos.
-Cávea, graderío dividido en tres sectores, de los que el más cercano a la arena estaba reservado a las clases altas. Se podía disponer de un gran toldo (velum) para proteger al público del sol. 
En el anfiteatro se ofrecían tres tipos de espectáculos: combates de gladiadores, luchas de fieras salvajes y combates navales.
Los combates de gladiadores se convirtieron en el espectáculo preferido por los romanos. Un hombre podía convertirse en gladiador de tres maneras: por ser condenado a muerte o a trabajos forzados, por ser un esclavo castigado por su dueño, o por ser un ciudadano libre que renuncia a todos sus derechos de ciudadano (fundamentalmente por motivos económicos).
Los gladiadores se entrenaban en escuelas especiales, propiedad de un empresario (lanista), que alquilaba o vendía los gladiadores al organizador de los juegos. Había varios tipos de gladiadores, según su indumentaria y las armas que portaban. Cuando uno de los luchadores caía al suelo vencido pedía clemencia a la multitud, que decidía perdonarlo o hacía que el vencedor lo degollara. Los vencedores obtenían una palma como premio simbólico, recibían regalos y grandes sumas de dinero; el haber recibido varias palmas convertía a un gladiador en auténtica estrella: su rostro aparecía en monedas, jarrones y otros objetos, las mujeres caían rendidas a sus pies y se levantaban estatuas en su honor. Incluso algunos emperadores, animados por la fama que adquirían ciertos luchadores, se lanzaron a la arena, aunque sus combates estaban, por supuesto, amañados.
Ante la expectación que causaban, el número de combates aumentaba constantemente: famoso fue el ofrecido por Augusto, en el que, en ocho días, intervinieron 10.000 gladiadores y, a medida que avanzaba el combate, los esclavos apilaban los cadáveres y renovaban la arena empapada de sangre. 
Los espectáculos de animales salvajes  consistían en la exhibición de animales exóticos, luchas entre fieras y luchas entre hombres y bestias. Los animales eran enviados a Roma por los gobernadores de las provincias más lejanas del imperio. Con Nerón se llegaron a sacrificar 400 osos y 300 leones en una sola jornada, mientras que en los cien días que duraron los juegos ofrecidos por Tito para la inauguración del Coliseo murieron 5.000 bestias y cientos de gladiadores. 
Los combates navales eran simulacros en los que intervenían navíos de tamaño natural, y los combatientes solían ser gladiadores y criminales condenados. El coste de estos espectáculos resultaba tan elevado, que se dejaron de celebrar en el siglo I d. C. 

El teatro en Roma fue menos representativo que en Grecia. Las tragedias y comedias eran apreciadas sobre todo entre las clases cultas, pero el pueblo llano prefería otras variantes, como el mimo o la pantomima. 
Los actores (esclavos y libertos) se agrupaban en compañías, dirigidas por el dominus gregis, que interpretaba los primeros papeles y también hacía las veces de agente. La dura y errabunda vida de estos cómicos mejoró con  el apoyo que recibieron de los poderosos. 
 Las funciones teatrales se realizaban en el marco de festivales que tenían relación con fiestas religiosas. La algarabía que se formaba durante estas representaciones debía ser impresionante: el público aclamaba a los cómicos, o pataleaba si no le satisfacía el espectáculo, se llevaba su propia comida o la adquiría en el recinto, y eran frecuentes las peleas y reyertas. Llegó un momento en que la gente acudía al teatro a todo menos a guardar silencio, a lo que también contribuyó algún emperador, como Nerón, que se presentaba en secreto y estimulaba las riñas entre el público. Una vez más el romano daba muestras de sus gustos: jolgorio,  escenografía aparatosa y sangre. 
 Durante los festivales solían representarse cada día una tragedia y una comedia, aderezadas con mimos y otras diversiones entre acto y acto. Excepto a los mimos, las mujeres romanas solían acudir a las funciones teatrales.

  1. Explica en quins llocs es podien trobar espectacles públics a  les ciutats romanes (nom dels edificis i la funció que es representava)
  2. Quant valia l'entrada?
  3. Qui eren els gladiadors? On actuaven?
  4. a)Quin era l'anfiteatre més famòs?
    b) On estava?
    c) Digues els dos noms amb què era conegut.
  5. a)Què era el Circ Màximun?.
    b) Quantes persones hi cabien? (compara aquest nombre amb la cabuda
    del Nou Camp)
  6. Saps a quin edifici correspon l'imatge de la dreta?
"Il.lustració"


 Llegeix els documents titulats Un dia qualsevol, i La sociedad romana. Desprès fes els exercicis següents:

  1. Defineix els conceptes de  pater familias, cavaller, manumissió i libert .
  2. Expliqueu un dia de la vida d’un romà o d’una romana de l’Alt Imperi a través d’una redacció (si tens traça en escriure) o
    d’un còmic(si ets bo/bona en el dibuix).
  3. Describiu el dibuix següent:

                            dibuix

                                                         Fuente: Roma vista por dentro. Stephen Biesty. RBA Molino, 2.005.

 

"IL.lustració"
NOTA: Si voleu saber més coses dels romans cliqueu aqui i llegiu els textos que us interessin (els que es treballen en aquest apartat són un resum d'alguns d'ells. Aquests i els textos d'ampliació han estat reelaborats a partir de les fonts que es citen i d'altres, com: http://www.ateneanike.com/pagina_78.html, relacionada amb els aspectes de la vida quotidiana dels romans, i http://www.xtec.es/~nlinan/viatge/roma/index.htm
 

Tornar al guió del Tema                             enllaç amb la pàgina següent