El warfarin és una substància anticoagul·lant que s’ha utilitzat com a raticida. Quan es va començar a utilitzar, l’any 1953, el warfarin era un raticida molt eficient. No obstant, ara moltes rates en són resistents.

La resistència al warfarin és deguda a un gen que té dos al·lels, un que produeix resistència (l’animal és resistent) i l’altre que no en produeix (l’animal és sensible). Es van efectuar diversos encreuaments entre rates i es van obtenir els següents resultats:

3.Raoneu si aquest gen és autosòmic o lligat al sexe analitzant el segon encreuament:
És autosòmic, ja que l'encreuament entre el progenitor mascle de genotip Rr (on R seria l’al·lel que produeix resistència) i la femella rr (on r és l'al·lel que produeix sensibilitat) dóna una descendència amb la major part dels fills resistents.
És autosòmic, ja que l'encreuament entre el progenitor mascle de genotip RR (on R seria l’al·lel que produeix resistència) i la femella rr (on r és l'al·lel que produeix sensibilitat) dóna una descendència amb la major part dels fills resistents.
Si fos lligat al sexe (cromosoma X) el progenitor mascle hauria de tenir el genotip XrY (on Xr seria l’al·lel que produeix sensibilitat); encreuat amb una femella XRXR, tots els fills mascles serien XRY (resistents) i totes les femelles serien XRXr (totes resistents ja que XR és dominant). El fet que en aquest encreuament tinguem fills de tots els tipus en els dos sexes ens mostra que no pot ser lligat al sexe.
Si fos lligat al sexe (cromosoma X) el progenitor mascle hauria de tenir el genotip XRY (on XR seria l’al·lel que produeix resistència); encreuat amb una femella XrXr, tots els fills mascles serien XrY (sensibles) i totes les femelles serien XRXr (totes resistents ja que XR és dominant). El fet que en aquest encreuament tinguem fills de tots els tipus en els dos sexes ens mostra que no pot ser lligat al sexe
2.Raoneu si aquest gen és autosòmic o lligat al sexe analitzant el primer encreuament:
És lligat al sexe, perquè la proporció de sensibles i resistents en mascles i famelles es diferent.
És lligat al sexe, perquè hi ha més mascles que femelles.
És autosòmic, perquè si fos lligat al sexe totes les femelles filles haurien de ser resistents.
És autosòmic, perquè si fos lligat al sexe totes les femelles filles haurien de ser sensibles
1.Raoneu si l’al·lel que produeix resistència al warfarin és dominant o recessiu:
L’al·lel que produeix resistència ha de ser recessiu. Si fos dominant, tots els fills del primer encreuament haurien de ser resistents al wafarin.
L’al·lel que produeix resistència ha de ser dominant. Si fos recessiu, els animals del primer encreuament haurien de ser homozigots i, per tant, no podrien tenir fills sensibles.
Són al.lels codominants, perquè el segon encreueament produeixe quantitats iguals de rates sensibles i resistents.
No es pot deduir quin és el patró d'herència amb aquestes dades.