Un home, que està afectat d'una determinada malaltia, té descendència amb una dona sana. Dels vuit fills que tenen, quatre són nois i quatre són noies. Totes les noies pateixen la mateixa malaltia que el pare, però cap dels nois no la té.

5.En una discussió familiar, una de les filles diu: “és l’òvul el que determina el sexe”. El seu germà opina que el que determina el sexe és l’espermatozou que participa en la fecundació. Argumenteu quin dels dos té raó:
L’espermatozou sempre aporta el mateix tipus de cromosoma sexual, l’Y. Pel que fa als cromosomes sexuals podem distingir dos tipus d’òvuls, els que són portadors del cromosoma X i els que porten el cromosoma Y. per tant la informació decisiva és la que aporta l’òvul, en el sentit que existeixen dues possibilitats i segons quin participi en la fecundació s’obtindrà un zigot que, més tard, es diferenciarà en un o altre sexe.
L’òvul sempre aporta el mateix tipus de cromosoma sexual, l’X. Pel que fa als cromosomes sexuals podem distingir dos tipus d’espermatozoides, els que són portadors del cromosoma X i els que porten el cromosoma Y. per tant la informació decisiva és la que aporta l’espermatozou, en el sentit que existeixen dues possibilitats i segons quin participi en la fecundació s’obtindrà un zigot que, més tard, es diferenciarà en un o altre sexe.
4.Elaboreu una taula amb les combinacions possibles de la determinació del sexe en les persones:
XY (dona)
XX (home)
XY (home)
XX (dona)
3.Descriviu el mecanisme de determinació (“herència”) del sexe en les persones:
En les persones, el sexe ve determinat per la presència dels cromosomes sexuals X i Y. Les dones tenen dos cromosomes X, mentre els homes tenen un cromosoma X i un cromosoma Y.
En les persones, el sexe ve determinat per la presència dels cromosomes sexuals X i Y. Els homes tenen dos cromosomes X, mentre les dones tenen un cromosoma X i un cromosoma Y.
En les persones, el sexe ve determinat per la presència del cromosoma sexual X. Les dones tenen un cromosoma X, mentre els homes no tenen cap cromosoma X.
En les persones, el sexe ve determinat per la presència del gen X en un cromosoma autosòmic. Les dones tenen l'al·lel dominant i els homes tenen l'al·lel recessiu.
2.Quin és el patró d’herència més probable d’aquesta malaltia?:
Autosòmic dominant
Autosòmic recessiu
Lligat al sexe recessiu
Lligat al sexe dominant
1.A partir d’aquesta informació, representeu el “pedigri” (arbre genealògic) d'aquesta família. Feu servir cercles per representar les femelles i quadrats pels mascles. Assenyaleu els individus afectats per la malaltia pintant l’interior de la figura.
Pedigrí A
Pedigrí B
Pedigrí C