Després de llegir un article de divulgació científica d’un diari, dos alumnes de batxillerat discuteixen sobre una de les dades que contenia l’article:

Joan: “Has vist el que diu l’article? El codi genètic del pollastre és comú en un 60 % al de l’ésser humà”

Anna: “L’article està equivocat: pollastres i humans compartim el 100% del codi genètic”

7.
6.
5.
4.
3.
2.L’extremitat anterior dels éssers humans i la dels pollastres tenen funcions i formes ben diferents. No obstant això, estan formades pels mateixos ossos i tenen el mateix origen embrionari. Expliqueu com s’anomena el tipus de relació que existeix entre aquests dos òrgans i quin és el seu significat evolutiu.
L’extremitat anterior dels humans i la dels pollastres són òrgans homòlegs. La causa de les homologies és un origen evolutiu comú. Les dues extremitats tenen els mateixos ossos i el mateix origen embrionari perquè les dues espècies són descendents d’un avantpassat comú, del qual han heretat el tipus d’extremitat, que ha evolucionat de manera diferent en cada espècie. No cal detallar el mecanisme pel qual s’ha produït l’evolució. No obstant, es valoraran negativament les respostes clarament lamarckianes
1.L’Anna té raó. Per què?
Té raó l’Anna. El codi genètic és la relació que hi ha entre els codons de l’RNA missatger i els aminoàcids que formen la proteïna fabricada seguint la informació d’aquest RNA missatger. Aquest codi genètic és pràcticament el mateix en tots els éssers vius de la Terra, i és idèntic en tots els vertebrats. El que compartim en un 60% els éssers humans i els pollastres és el genoma, o el material genètic, o la informació genètica. No s’han de confondre codi genètic i genoma.