Un criador de porcs encarrega un estudi per avaluar l’eficàcia de tres vacunes diferents, A, B o C, contra la pesta porcina clàssica, una malaltia vírica d’elevada mortalitat en els porcs. La vacunació consisteix a l’aplicació de dosis de virus modificats de la pesta porcina clàssica.
Per tal de portar a terme l’estudi, s’han utilitzat 28 porcs distribuïts en quatre grups. Tots els porcs tenien 50 dies d’edat i un pes molt similar. Els passos més importants de la recerca han estat els següents:

6.Justifiqueu l’adquisió d’immunitat dels porcs tractats amb una vacuna eficaç:
es relaciona l’adquisició d’immunitat amb les respostes primària i secundària, i amb l’aparició de cèl·lules amb memòria en primer lloc, i després –en la resposta 2ària- de la formació d’anticossos per les cèl·lules B.
5.Justifiqueu la presència o absència d’anticossos en les anàlisis de sang dels dies 0 i 30:
L’experiment comprovarà la immunització dels animals tractats amb vacuna, prèvia infecció amb el virus patògen. Així, es comprovarà a temps 0 que la presència d’anticossos anti-virus és nul·la, doncs el sistema immunitari dels porcs no han tingut contacte previ amb l’antigen o antigens associats a la pesta porcina. En el dia 30 hi haurà presència d’anticossos anti-virus en sang en aquells animals producte de la immunització -activa- que hi ha tingut lloc.
4.Elaboreu un gràfic que il·lustri de manera general les respostes immunitàries primària i secundària en funció del temps. Assenyaleu en el gràfic, de forma clara: -el moment de l’aplicació d’una vacuna, A, que ha resultat eficaç. -el moment de l’administració del virus patogen
3.Com dissenyaríeu l’experiment utilitzant els 28 animals?:
La hipòtesi seria que els grups d’animals que han estat vacunats amb al menys una de les tres vacunes possiblement no presentaran un quadre de pesta porcina, i si en canvi aquells animals no vacunats. L’estudi està dissenyat amb rèpliques, doncs faríem 4 grups, cadascun dels quals tindria 7 animals. A tres dels quatre grups d’animals els administraríem les vacunes (respectivament A, B o C) i al quart grup no, o bé administraríem un placebo: aquest seria el grup control. A més tots els animals són de 50 dies i un pes molt similar i tots es troben sota condicions nutritives similars (control d’altres variables). Comprovaríem la presència o absència d’anticossos anti-pesta porcina a dia 0 i dia 30, i administraríem, respectivament, vacuna (o placebo als animals control) –dia 0- i una soca patògena del virus –dia 30- (a tots els animals). Per últim, als 60 dies comprovaríem si han aparegut símptomes de la pesta porcina en els animals vacunats o en els animals control. Es descomptaran 0,2 punts per cada aspecte que manqui d’entre la hipòtesi o les rèpliques (repetitivitat) o el control experimental, o un breu guió del mètode a seguir.
2.Quina és la variable independent?:
L’administració de les vacunes A, B o C, o bé la no administració (o administració d’un placebo).
2.Quina és la variable dependent?:
L’aparició o no de pesta porcina clàssica en els diferents animals
1.Quina és la hipòtesi de treball?:
La hipòtesi seria que els grups d’animals que han estat vacunats amb al menys una de les tres vacunes possiblement no presentaran un quadre de pesta porcina, i si en canvi aquells animals no vacunats.