Els prospectes de dos fàrmacs, A i B, proporcionen la informació següent:
FÀRMAC A:
Composició: Immunoglobulines humanes. Conté principalment immunoglobulines G (IgG), amb un ampli espectre d’anticossos contra diferents agents infecciosos.
Indicacions: S’aplica a pacients amb deficiència d’anticossos.

FÀRMAC B
Composició: Conté Bacteris Salmonella typhi vius (~2x109 per càpsula) i també inactius (~5x109 per càpsula).
Indicacions: Proporciona immunització contra la febre tifoidea

4.Una persona que ha de viatjar a una zona tropical consulta al seu metge sobre la conveniència de prendre el fàrmac B per evitar contreure la febre tifoidea. El metge, però, li aconsella que no el prengui, perquè creu que serà poc eficaç en saber que aquesta persona també pren el fàrmac A. Justifiqueu el consell del metge basant-vos en les composicions i indicacions dels dos fàrmacs.
El fàrmac A conté un “cocktail” d’immunoglobulines que proporcionen una immunitat front, probablement, molts antígens diferents. Les immunoglobulines són anticossos, alguns dels quals podrien ser específics contra alguns antígens de les cobertes de Salmonella que, justament, és el que conté el fàrmac B (vacuna). Per tant, és ben possible que l’efecte del fàrmac B es veiés molt disminuït i possiblement per això el metge no vol receptar-li. Una altra possibilitat és que el metge suposa que si el pacient es pren el fàrmac A serà perquè el seu sistema immunitari no funciona correctament, amb la qual cosa no podria fabricar anticossos contra aquests bacteris i fins i tot els pocs bacteris vius presents podrien resultar molt perillosos per a ell
3.Justifiqueu per què està indicat prendre el fàrmac A en cas d’infecció per VIH (SIDA)
La infecció per VIH està causada per un retrovirus lisogènic, que afecta els limfòcits T-CD4, molt importants en la regulació de les respostes immunitàries específiques. Com a resultat d’aquesta infecció, i de forma progressiva a mesura que el virus passa a fase lítica, el sistema immunitari es troba “sota mínims” per a poder respondre contra diferents infeccions víriques o bacterianes, en veure’s disminuïda la producció d’anticossos i cèl·lules específics. Per tant, el subministrament d’una “bateria” d’immunoglobulines contra molts antigens diferents pot suposar una defensa, almenys parcial, contra aquestes infeccions potencials, anomenades oportunistes.
2.Quin fàrmac proporciona immunització passiva? Justifiqueu-ho
Fàrmac A: El conjunt d’immunoglobulines que proporciona aquest fàrmac suposa una defensa immunitària passiva, ja que enlloc d’estimular la producció d’anticossos propis es limita a proporcionar anticossos ja fets.
1.Quin fàrmac proporciona immunització activa? Justifiqueu-ho:
Fàrmac B: Es tracta d’una vacuna que proporciona immunització activa, ja que estimula la resposta primària contra antígens de Salmonella, induint la producció d’anticossos i limfòcits B i T.