S’ha investigat la influència que cert tipus de proteïnes, anomenades ciclines, exerceixen sobre la divisió cel·lular en un cultiu de cèl·lules musculars humanes. El gràfic següent es va construir a partir dels resultats de diverses anàlisis.

4.Expliqueu la importància de la meiosi en el context d’aquest procés:
Manteniment del nombre de cromosomes (constància de la quantitat d’informació genètica, 46 cromosomes), obtenint cèl·lules sexuals amb la meitat del material genètic (23 cromosomes). Pot explicar-ho també en termes de reducció del nombre de cromosomes a la meitat, procés necessari per tal d’assegurar el manteniment del nombre de cromosomes de l’espècie i que es restaurarà en el moment de la fecundació quan es produeixi la fusió dels nuclis cel·lulars procedents dels gàmetes.
Generació de diversitat o variabilitat dels gàmetes (0.1) Qualsevol d’aquests mecanismes (0.2) - Segregació a l’atzar dels cromosomes homòlegs (cap òvul o espermatozoide té una còpia idèntica), i per tant de la descendència. - Intercanvi de fragments cromosòmics que es produeix mentre s’efectua l’aparellament de cromosomes homòlegs en els primers moments de la meiosi
3.Al llarg de quin procés biològic dels humans es produeix la meiosi?:
Esmenta que en els humans la meiosi es produeix durant la formació de gàmetes (gametogènesi).
2.Com podeu observar al gràfic, en el cicle cel·lular de les cèl·lules musculars humanes les mitosis s’alternen amb les interfases. Seria possible que en aquest cultiu aparegués una meiosi? Expliqueu-ho:
No, perquè les cèl·lules somàtiques, com les musculars, no experimenten meiosi.
1.Creieu que els resultats representats en el gràfic poden ajudar a resoldre el problema que es volia investigar? Expliqueu-ho:
Relaciona l’evolució de la quantitat de ciclines amb la divisió cel·lular fent referència a la variació cíclica de les ciclines, així com els moments en que es produeixen els màxims i mínims valors d’aquesta quantitat. (només 0.5 si no s’esmenta que la variació és cíclica)
Esmenta l’estabilitat o el manteniment de la quantitat de les altres proteïnes al llarg del cicle cel·lular.