Els antibiòtics són substàncies que inhibeixen el creixement d’alguns microorganismes o bé els eliminen. No obstant això, hi ha bacteris com Escherichia coli, causant de gastroenteritis en humans, que presenten resistència a diferents antibiòtics:

5.Investigadors del Scripps Research Institute i de la Universitat de Wisconsin han publicat una explicació sobre com la proteïna LexA del bacteri Escherichia coli estimula l’aparició de mutacions. Creieu que LexA pot ajudar a desenvolupar resistència contra els antibiòtics? Expliqueu-ho
Sí. Alguna de les mutacions de caràcter aleatori que produeix la proteïna LexA modifica o altera l’estructura de l'ARNm que codifica una altra proteïna fent que sigui capaç d’interferir en l’acció eficaç dels antibiòtics, entendrem que la proteïna LexA ha estat causant, ha induït, de l’aparició de resistència. Es pot esmentar que l’acció d’aquest gen afavoreix la diversitat i per tant l’acció de la selecció natural.
Sí. Alguna de les mutacions de caràcter aleatori que produeix la proteïna LexA modifica o altera l’estructura de l'ADN que codifica una altra proteïna fent que sigui capaç d’interferir en l’acció eficaç dels antibiòtics, entendrem que la proteïna LexA ha estat causant, ha induït, de l’aparició de resistència. Es pot esmentar que l’acció d’aquest gen afavoreix la diversitat i per tant l’acció de la selecció natural.
No. Les mutacions de caràcter aleatori que produeix la proteïna LexA modifiquen l’estructura de l'ADN, però nopoden interferir en l’acció eficaç dels antibiòtics. En aquest sentit, entendrem que la proteïna LexA no pot induït l’aparició de resistència.
No. Les mutacions de caràcter aleatori que produeix la proteïna LexA no poden modificar l'estructura de l'ADN i en conseqüència no són capaços d’interferir en l’acció eficaç dels antibiòtics: En aquest sentit, entendrem que la proteïna LexA no pot induït l’aparició de resistència.
4.Les autoritats sanitàries adverteixen que el consum excessiu d’antibiòtics afavoreix la proliferació de bacteris resistents (als antibiòtics). Expliqueu per quina raó es produeix aquesta proliferació:
El consum d’antibiòtics és eficaç per tal d’eliminar els bacteris sensibles al fàrmac en qüestió. No obstant això, no tenen efecte sobre els bacteris resistents que poden gaudir de més recursos (els que no usen els bacteris sensibles morts) i per tant veure afavorida la seva proliferació.
El consum d’antibiòtics produeix l'aparició dels bacteris resistents que poden transmetre aquesta característica als seus descendents i per tant s'afavoreix la seva proliferació.
El consum d’antibiòtics afavoreix la reproducció dels bacteris resistents que han existit sempre, perquè l'eliminació dels bacteris sensibles al fàrmac en qüestió proporciona més recursos als bacteris ressistents i tant afavoreix la seva proliferació.
El consum d’antibiòtics és eficaç per tal d’eliminar els bacteris sensibles al fàrmac en qüestió, peor també limita la proliferació dels bacteris resistents.
3.Els macròlids són un tipus d’antibiòtics que actuen sobre els ribosomes inhibint la síntesi de proteïnes bacterianes. Justifiqueu per què aquest fàrmac és letal per als bacteris:
Són letals perquè la síntesi de proteïnes és un procés essencial per a la vida ja que, entre altres coses, aquestes controlen tot el metabolisme cel·lular i els processos vitals.
Són letals perquè la síntesi de proteïnes és un procés essencial per a la vida ja que, entre altres coses, permet la síntesi de sustàncies antibiòtiques contra els virus que poden infectar els bacteris.
Són letals perquè la síntesi de proteïnes és un procés essencial per a la vida ja que, entre altres coses, provoquen la destrucció del bacteri per les defenses de l'organisme que pateix la infecció.
Són letals perquè la síntesi de proteïnes és un procés essencial per a la vida ja que, entre altres coses, aquestes controla l'anabolisme cel·lular, però el catabolisme cel·lular.
2.Interpreteu quin dels tres antibiòtics del gràfic serà més eficaç en el tractament d’una infecció per Escherichia coli:
La penicil·lina, perquè permet eliminar el 60% de la població de bacteris.
Els macròlids, perquè són els que presentes un % més baix de bacteris resistents.
Les quilonones, perquè són els que presentes un % més baix de bacteris resistents.
No es pot saber amb la informació del gràfic.
1.Expliqueu què vol dir “bacteris resistents als antibiòtics”:
Els bacteris són resistents als antibiòtics quan poden metabolitzar-los
Els bacteris són resistents als antibiòtics quan es reprodueixen malgrat que aquestes substàncies siguin presents al medi on creixen
Els bacteris són resistents als antibiòtics quan sobreviuen malgrat que aquestes substàncies siguin presents al medi on creixen
Els bacteris són resistents als antibiòtics quan són capaços de sintetitzar aquests tupus d'antibiòtics