La ciclosporina, l’azatioprina i diversos esteroides són fàrmacs immunosupressors subministrats a pacients que han estat sotmesos a trasplantaments de diferents òrgans (ronyó, cor i d’altres).
Al 1985 es publicà un estudi sobre la supervivència de cors trasplantats a pacients que havien rebut un dels dos tractaments següents:
A – Azatioprina més esteroides
B - Ciclosporina al llarg de 3 mesos i després el tractament A
La taula mostra els resultats promig obtinguts.

3.L’activitat immunosupressora de la ciclosporina consisteix a impedir la producció d’interleucina-2, una proteïna produïda per les cèl·lules T que activa la proliferació de limfòcits. Per què és útil administrar ciclosporina a pacients sotmesos a trasplantament?:
El sistema immunitari dels pacients trasplantats poden reaccionar contra els antígens presents a les cèl·lules de l’òrgan empeltat, doncs no són reconeguts com a propis. Si s’administra un tractament immunosupressor, que disminueixi la intensitat de la resposta immunitària, és més probable que l’empelt sobrevisqui.
2.L’activitat immunosupressora de la ciclosporina consisteix a impedir la producció d’interleucina-2, una proteïna produïda per les cèl·lules T que activa la proliferació de limfòcits. El sistema immunitari actua a través de respostes específiques i inespecífiques. Quina d’aquestes respostes es veu afectada per la ciclosporina? Justifiqueu-ho.
La interleucina-2 està produïda pels limfòcits T, i aquests actuen de forma específica, doncs només s’activen aquells capaços de reconèixer un antigen concret. Com la ciclosporina afecta la producció d’aquella substància, és clar que afecta –disminuint-les- les respostes específiques.
1.Interpreteu els resultats que es van obtenir:
S’observa clarament que el tractament inicial amb ciclosporina, o sigui el tractament B, és força millor que el tractament A, doncs l’organ trasplantat segueix intacte (sobreviu) en un percentatge dels casos força superior. Aquesta millor supervivència ja es manté a partir dels tres mesos d’haver subministrat la ciclosporina, i és de l’ordre d’un 15-20% superior en el tractament amb ciclosporina. La conclusió, doncs, és el clar efecte positiu de la ciclosporina sobre la supervivència de l’organ trasplantat