Els premis de la CIRIT

Atenció: obres!    última actualització:  14 de maig del 2000

Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació
Via Laietana 33, 6è 2a
08003 Barcelona
Tel. 933 065 400 - Fax. 933 065 432
http://www.gencat.es/dursi/
 


Premis CIRIT
http://www.gencat.es/cur/pj00.htm

Premis CIRIT per fomentar l'esperit científic del jovent (PJ)    [actualitzat en data 3.3.00]

 1. Objecte  Fomentar la creativitat científica i l'esperit de recerca dels/de les alumnes dels centres d'ensenyament secundari de Catalunya.
2. Àmbits de recerca  Els treballs es podran referir a qualsevol dels àmbits del coneixement, tant en els seus aspectes científics com tècnics o humanístics; també poden ser interdisciplinaris.
3. Sol.licitants  Estudiants d'ensenyament secundari, de 14 a 21 anys d'edat, a partir de 2n cicle d'ensenyament secundari obligatori (3r d'ESO), sols o en un equip fins a un màxim de 5 persones, coordinats per un professor del centre.
Cada centre podrà presentar un màxim de quinze treballs de tots els nivells educatius. Pel que fa a segon de batxillerat, nivell en què s'estipula un crèdit de recerca obligatori, el nombre màxim de treballs serà de tres (si el centre té fins a 100 alumnes matriculats en aquest nivell) o de cinc (si el centre té més de 100 alumnes matriculats en aquest nivell).
4. Criteris de concessió dels premis  En la concessió dels premis per part del jurat es tindrà en compte:
a) L'originalitat del tema.
b) El caràcter interdisciplinari del treball.
c) La correcció metodològica i el rigor científic de les conclusions.
d) La magnitud del treball.
e) La qualitat lingüística i la presentació general de la memòria.
f) L'adequació dels objectius proposats als mitjans de què disposen els autors i al seu nivell.
g) L'esforç suplementari a la tasca habitual del curs acadèmic dels autors.
5. Premis als treballs  Un màxim de 70 premis de 70.000 ptes. (420,71 euros) cadascun.
6. Premis als centres  Un màxim de 10 premis de 300.000 ptes. (1.803,04 euros) a cadascun. El jurat, quan prioritzi els premis als centres, podrà tenir en compte l'esforç d'aquells que presentin treballs de qualitat a aquesta convocatòria per primera o segona vegada.
7. Sol.licitud  La sol.licitud, segons model normalitzat, s'haurà de presentar, juntament amb el treball i, si s'escau, el material complementari, a la Direcció General de Recerca, (Via Laietana, 33, 6è, 08003 Barcelona).
8. Termini  15 de juny de 2000.
9. Resolució  Novembre de 2000.
 


Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya             DOGC núm. 3091 - 03/03/2000

Presidència de la Generalitat
Comissionat per a Universitats i Recerca
 

ORDRE de 18 de febrer de 2000, per la qual, en el marc del II Pla de recerca de Catalunya, la CIRIT convoca concurs per a la concessió dels Premis per fomentar l'esperit científic del jovent (PJ) i s'aproven les bases que han de regir aquesta convocatòria.

ORDRE
de 18 de febrer de 2000, per la qual, en el marc del II Pla de recerca de Catalunya, la CIRIT convoca concurs per a la concessió dels Premis per fomentar l’esperit científic del jovent (PJ) i s’aproven les bases que han de regir aquesta convocatòria.
El II Pla de recerca de Catalunya, aprovat pel Govern català per al quadrienni 1997-2000, inclou el Programa de foment general de la recerca amb l’objectiu general de promoure l’estimulació de les activitats de recerca bàsica en tots els camps del saber i, per tant, la potenciació de la recerca i la innovació educativa per tal de millorar la formació científica i tècnica a tots els nivells docents.
En aquest sentit, cal fomentar entre els joves les característiques i les qualitats que defineixen l’esperit científic: l’objectivitat, l’experimentació, l’observació i l’aptitud per al treball en equip, per tal que descobreixin com el treball científic i la innovació, en qualsevol àmbit, són factors de progrés i de modificació del seu entorn.

Els Premis CIRIT pretenen, per tant, premiar l’esforç d’alumnes d’ensenyament secundari que, tutelats pels seus professors, duguin a terme un treball de recerca que els permeti l’aplicació dels coneixements propis del seu curs al desenvolupament i la interpretació de projectes de recerca. Així mateix, es premia l’esforç dels centres d’ensenyament secundari en el foment de la participació dels seus tutors i alumnes en aquesta convocatòria.
La primera convocatòria d’aquests Premis va tenir lloc el curs 1981-82. Des de llavors, s’han convocat ininterrompudament; s’hi han presentat més de cinc mil treballs i n’han estat premiats mil tres-cents vint, realitzats per alumnes provinents de cent trenta-vuit centres educatius. Durant aquests anys ha tingut lloc, paral·lelament, la implantació progressiva de la reforma dels ensenyaments mitjans, que inclou ara un treball de recerca a segon de batxillerat que han de realitzar tots els alumnes d’aquest nivell educatiu. Aquest requisit obligatori, propi del currículum que s’aplica al sistema educatiu de Catalunya, suposa també una confirmació de la idoneïtat de l’objectiu de promoció de la recerca que tenen els Premis CIRIT des de la seva creació.
En conseqüència, i d’acord amb la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació Tecnològica, CIRIT;

De conformitat amb el Decret 369/1999, de 27 de desembre, sobre pròrroga dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya, amb la Llei 20/1998, de 29 de desembre, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 1999 i amb el que estableix el capítol IX de la Llei de finances públiques de Catalunya introduït per la Llei 25/1998, de 31 de desembre, de mesures administratives, fiscals i d’adaptació a l’euro,

Ordeno:

Article 1
Es convoca concurs per a la concessió dels Premis CIRIT 2000 per fomentar l’esperit científic del jovent.

Article 2
S’aproven les bases que hauran de regir la convocatòria esmentada, les quals es publiquen a l’annex d’aquesta Ordre.

Article 3
El pagament dels Premis, fins a un import global màxim de 7.900.000 ptes. (47.479,06 euros), anirà a càrrec de la partida 02.12.480.01/0 del pressupost prorrogat per al 1999 del Comissionat per a Universitats i Recerca.

Disposició final
Aquesta Ordre entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 18 de febrer de 2000

Andreu Mas-Colell
President de la CIRIT

Annex
Bases

—1  Els Premis CIRIT 2000 per fomentar l’esperit científic del jovent es concediran als millors treballs de recerca realitzats preferentment per un equip reduït (en cap cas superior a 5 persones) d’alumnes d’ensenyaments secundaris de 14 a 21 anys d’edat, i que cursin estudis a partir del segon cicle d’ensenyament secundari obligatori.

1.1  El nombre màxim de treballs que podrà presentar cada centre és de quinze per a tots els nivells d’ensenyament secundari.

1.2  Pel que fa als treballs realitzats dins del crèdit obligatori de segon de batxillerat, cada centre haurà de fer, si s’escau, una selecció prèvia i podrà presentar-ne als Premis un màxim de:

a) Tres treballs en el cas de centres amb un nombre total de cent alumnes com a màxim matriculats en aquest nivell educatiu.

b) Cinc treballs en el cas de centres amb un nombre total superior a cent alumnes matriculats en aquest nivell educatiu.

1.3  En el cas de treballs que formin part d’un mateix projecte de recerca però presentats de forma separada, el jurat valorarà, quan el total d’autors sigui superior a cinc, si això suposa un incompliment d’aquesta base.

—2  Els treballs poden ser de tipus experimental o teòric, en el sentit de fomentar la creativitat científica i l’esperit de recerca en qualsevol dels àmbits del coneixement.

—3  Pel que fa als criteris d’avaluació d’acord amb el II Pla de recerca de Catalunya i els mecanismes i criteris establerts pel Consell d’avaluació cientificotècnica (CONACIT), es prendrà en consideració:

a) L’originalitat i l’interès del tema.

b) El caràcter interdisciplinari del treball.

c) La correcció metodològica i el rigor científic de les conclusions.

d) La magnitud del treball.

e) La qualitat lingüística i la presentació general de la memòria i del resum.

f) En general, es valoraran més els treballs d’aplicacions de tècniques de recerca a àmbits i objectius assolibles per alumnes d’aquests nivells, i sobre els quals puguin fer aportacions pròpies, que no pas l’intent d’abastar temes massa generals o complexos, sobre els quals únicament puguin fer reculls o recensions de teories o experimentacions ja realitzades, o en els quals la intervenció del tutor hagi excedit la seva funció d’estimulació i orientació de la tasca pròpia dels autors.

g) També es valoraran més els treballs que hagin suposat un esforç suplementari a la tasca habitual de les matèries, crèdits o àrees del seu curs acadèmic.
La comissió de selecció, si ho considera necessari, podrà entrevistar els tutors o els autors dels treballs.

—4  La presentació dels treballs, escrits en català, ha de constar de:

a) Un full amb les dades dels autors i dels tutors, en imprès normalitzat. En aquest imprès, els tutors hauran d’incloure, en l’espai corresponent, un resum del contingut, metodologia i conclusions del treball. Aquests impresos es podran recollir a la seu de la Direcció General de Recerca i als punts d’informació juvenil. Així mateix, els impresos i les bases de la convocatòria es poden consultar i obtenir al web del Comissionat per a Universitats i Recerca: http://www.gencat.es/cur/pj00.htm.

b) Un escrit dels tutors, d’un màxim de tres fulls, en el qual cal especificar les motivacions, les circumstàncies i la manera com s’ha realitzat el treball des del punt de vista del professor. Ha d’incloure una referència al plantejament de la tasca de tutoria i orientació.

c) Una memòria explicativa del treball, redactada pels autors, que no hauria d’excedir de 50 fulls mecanografiats a doble espai, precedida d’un resum d’un màxim d’1 full.

d) Si s’escau, el material complementari (vídeos, disquets, fotos, maquetes, mostres, etc.) corresponent al treball presentat.

—5  Els treballs s’han de lliurar a la Direcció General de Recerca, Via Laietana, núm. 33, 6è, 08003 Barcelona, telèfon 93.306.54.00. Cal fer constar en el sobre "Premis CIRIT 2000".

—6  El termini de presentació de treballs finalitza el 15 de juny de 2000.

—7  Es concediran un màxim de 70 premis, de 70.000 ptes. (420,71 euros) cadascun, als millors treballs presentats, tenint en compte les característiques esmentades a la base 3 i en especial l’esforç dels participants en relació amb el seu curs o nivell.

—8  A més, es concedirà un màxim de 10 premis de 300.000 ptes. (1.803,04 euros) als centres, que s’hauran de destinar a l’adquisició de llibres i publicacions per a la biblioteca o a l’equipament del laboratori del centre. En la concessió d’aquests premis es tindrà en compte l’esforç i la continuïtat en la participació col·lectiva dels joves, la qualitat dels treballs presentats i l’eficàcia en l’assoliment dels objectius d’aquesta convocatòria.
El jurat, per tal de reconèixer l’esforç d’aquells centres que presentin treballs de qualitat en aquesta convocatòria per primera o segona vegada, podrà prioritzar-los en la seva selecció.

—9  El jurat comptarà, per tal d’assessorar-se, d’acord amb el que preveu el CONACIT, amb una comissió d’especialistes i pedagogs i haurà d’elaborar el veredicte del co

Tornar amunt

Tornar a la portada