La religiositat

Barcelona. Altaret portàtil trobat al carrer Fonollar. 1200? MHCB Foto(Pere Vives)

 

En aquest altaret, damunt dels apòstols podem veure una parella en un llit.  Això encara ens recorda els rituals de la fertilitat.  

Els homes i les dones d’aquell temps estaven influïts per les creences i les normes religioses establertes per l’Església,  però encara es transmetien creences i rituals precristians. 

 

Com s’assimilaven les ensenyances religioses?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Per convicció, per por o per submissió, la majoria de la població va adoptar les creences i els rituals imposats per l’Església i difosos per mitjà dels sermons i de les representacions artístiques que el poble podia observar pintades als temples.

L’Església altmedieval, al mateix temps, havia assimilat certs trets de la cultura i les tradicions populars i les havia cristianitzat, donant pas, per exemple, al calendari litúrgic que es va anar imposant durant aquells segles. Va ser entre la classe nobiliària on les ensenyances de l’Església semblaven més arrelades. Era una classe social culta que sovint era capaç de llegir els textos sagrats, o  si més no, tenia al costat persones lletrades dels estaments eclesiàstics que l'alliçonaven.

Girona. Sant Feliu. Estola de Sant Narcís. Fragment del bateig de Crist. Segle X.

Els senyors tenien als seus castells capelles castrals  i també tenien objectes de devoció a les seves estances privades.  Als testaments, els nobles de l’època demostraven sovint  una  gran religiositat i feien importants donacions a esglésies i monestirs.

tornar