![]() |
|
![]() |
On es guardaven les provisions?
|
Que als castells hi hagi cambres subterrànies per guardar-hi les coses, i hi estiguin les vitualles fora del perill del foc. Jaume Marquilles. Comentari a l'usatge 152.
|
|
Rebo
de Puig Mangons 3 modis de cereal, la meitat d’ordi i la meitat de
civada, 9 fogasses, 3
porcs que valguin 4 monedes d’argent i 6 mesures de vi.
Entre 1055 i 1098. Convinença feta per Ramon i Valença de Pallars amb Ermessenda de Senterada i el seu fill Oliver. LFM. Doc. 106
|
Els
senyors cobraven dels pagesos els
censos en espècie, els quals consistien en una part proporcional de les collites dels principals conreus.
Sempre hi havia entre els censos entregues
de cereals diversos. L’aristocràcia,
acostumada a consumir productes d’alta qualitat, venia part dels
cereals secundaris (ordi, civada i mill) als mercats. Per al
consum del castell es reservava una quantitat suficient del blat per a
la família i els vassalls
més directes, la civada suficient per als seus cavalls i alguna
quantitat de grans d’inferior qualitat per al servei.
|
|
![]() |
Als
castells
s'hi guardaven provisions que calia conservar en llocs segurs, fora del perill
de les rates, dels robatoris i del foc. A Mur les excavacions han posat al descobert dos espais
reservats a graners, un al sector militar, al peu de la torre mestra, i l'altre
al fons de la residència senyorial. Tots
ells estan construïts amb adob, arrebossats i subdividits en diversos
compartiments per emmagatzemar diferents tipus de cereal. La temperatura i la humitat constants que s'aconseguien a l'interior d'aquests graners els feia idonis per a la coservació d'altres productes, com per exemple els formatges, que es ficaven enfonsats en el gra . |
|