Pitàgores a les novel.les matemàtiquesL'home que calculava, de Malba TahanAquesta novel.la, ambientada en l'època de màxima esplendor del món àrab, relata la vida viatgera de Beremiz, un home dotat d'una extraordinàtia habilitat per al càlcul i les deduccions. Beremiz supera diverses proves gràcies al seu talent matemàtic.
El text conté nombrosos problemes, força enginyosos, que podríerm incloure en textos actuals de matemàtica recreativa. També fa referència a la dona i l'ensenyament de les matemàtiques, tema gairebé tabú en el món àrab. També hi és molt present la fe, primer la musulmana, i després la cristiana. Hi ha capítols referits a la matemàtica de Grècia i la de l'Índia, Se'ns parla dels nombres perfectes, els nombres amics, de com Pitàgores trobava que el cercle era la corba més perfecta. En el capítol on parla dels matemàtics hindús, hom els atribueix el coneixement del teorema de Pitàgores i d'alguns nombres pitagòrics, sense haver estat en contacte amb els matemàtics grecs. El dimoni dels nombres
Com no podria ser d'altra manera, Pitàgores i les seves demostracions ocupen l'atenció dels protagonistes al quart capítol, titulat "La quarta nit". El capítol està dedicat als nombres ximples, és a dir els irracionals. També se'ns parla del pentàgon -símbol de l'escola pitagòrica- i els cossos geomètrics al capítol "La desena nit". Dels nombres (com el títol de l'obra fa suposar n'hi ha mencions en gairebé tots els capítols), n'observem la referència als triangulars,als quadrats, primers,.. Es comenta el Principi de Pitàgores, i hi ha una referència a la seva persona com "el que ha inventat supera amb escreix tota la resta" El teorema del lloroNovel.la matemàtica plena de misteri i intriga. La novel.la, escrita perDenis Guedj explica la història d'un llibreter de vell de París, el senyor Ruche, que rep una carta d'un amic seu matemàtic que viu al Brasil, en Gosrouvre. Però la novel.la va molt més enllà, perquè d'una manera molt intel.ligent explica tota la història de les matemàtiques.
La misteriosa carta pòstuma és plena de referències a Pitàgores,amb qui Gosrouvre comparteix moltes afinitats i també és plena de informacions amagades que Ruche haurà de desxifrar.. Insistim: és una novel.la rodona, perquè a més de tenir tots els ingredients d'una novel.la de misteri, trobem una introducció molt ben aconseguida a la història matemàtica i als seus coneixements més destacats. Les referències a Pitàgores són abundoses, i se li dediquen els capítols 6, 7 i 8 de manera gairebé exclusiva. En el sisè capítol - la rebuda de la segona carta- es fa palesa la passió que Gosrouvre sentia per Pitàgores. L'autor compara les seves vides, la seva forma de fer matemàtica, equipara l'amistat de Gosrouvre i Ruche amb la relació dels nombres amics, etc. Tot el capítol 7 també està dedicat a Pitàgores: la seva vida, la creació de l'escola pitagòrica i el seu funcionament, els pitagòrics i les seves aportacions a les matemàtiques, la filosofia de Pitàgores, la relació entre la música i els nombres, la demostració del teorema de Pitàgores,... En el vuitè capítol hi ha la demostració per part dels pitagòrics de l'existència dels irracionals.
|