Participació Ciutadana i Intercanvi Cultural al barri de l'Estalvi de Cardedeu


Presentació de la Plataforma:
Participació Ciutadana i Intercanvi Cultural
al barri de l’Estalvi de Cardedeu

Formada per:
Ajuntament de Cardedeu
Associació Desenvolupament Comunitari
AMPA Escola Ramon Macip-Dolors Granés
Associació de la Mesquita
Associació de Veïns de l'Estalvi
Associació El Amal per la Convivència
Biblioteca Popular Marc de Vilalba
Consell Comarcal del Vallès Oriental
Diputació de Barcelona
Escola Ramon Macip-Dolors Granés


Antecedents
1. Política comarcal
En el marc del Pla Comarcal d’integració dels immigrants del Vallès Oriental, al llarg d’aquests anys, s’han promogut diverses accions, sempre encaminades a contribuir a la plena integració del col·lectiu immigrat extracomunitari en la vida social de la comarca, promovent la igualtat d’oportunitats i accés als recursos públics, així com el diàleg intercultural, la convivència i la cohesió social.

En aquest context, promogut pel Departament de Benestar Social de la Generalitat de Catalunya des del 1997 i gestionat per l’Associació per a l’Estudi i la Promoció del Desenvolupament Comunitari, es decidí realitzar un estudi d’un barri de Cardedeu.

D’aquest estudi en van sorgir les propostes, recollides en el projecte anomenat Foment de la participació ciutadana i integració social dels immigrats, que va rebre suport de la Fundació Jaume Bofill i el Patronat Flor de Maig de la Diputació de Barcelona.

Finalitat de l’estudi:
Dinamització de la participació del col·lectiu immigrat resident en el barri de l’Estalvi en les associacions i institucions locals, per tal de prevenir conflictes veïnals i fomentar la interrelació i aproximació socioculturals de la població immigrada i les associacions.

Objectius de l’estudi:
Promoure la participació del col·lectiu immigrat del barri de l’Estalvi en l’Associació de Veïns.
Promoure l’accés i l’ús de la Biblioteca Municipal per part dels immigrats del barri on aquesta s’ubica.
Donar suport a la promoció de grups estables d’alumnes immigrats en l’Escola d’Adults, així com a la seva participació en les activitats generals de l’escola.
Fomentar la participació de les famílies immigrades en el CEIP Ramon Macip-Dolors Granés.


2. Polítiques locals
Des del Consell Comarcal, per a tota la població de la comarca s’han desenvolupat diferents accions vers la població immigrada: punt informatiu d’habitatge, programa qandil: de formació per a l’obtenció del permís de conduir espanyol, campanyes de sensibilització, oficina d’assessorament als immigrants (OFIM), servei de mediació intercultural, etc.
A nivell local, s’ha estat impulsant la xarxa ciutadana per a la seva participació en diferents àmbits i el treball transversal de les diferents àrees de l’Ajuntament, per exemple en accions com: el foment de l’associacionisme (Associació El Amal per la integració i la convivència, presentació gener 2001), contactes amb la mesquita, potenciar la participació de la dona a través de trobades a l’escola, potenciar el paper de l’escola adults en la transmissió cultural i la interelació, col·laborant en la preparació de festes multiculturals, sensibilització (exposició Viatge al Magreb, consell municipal de cooperació i solidaritat), etc.


On passa?
Cardedeu té 13.936 habitants, segons les dades del padró de 31 de desembre del 2002. L’augment de la població a la comarca del Vallès Oriental en els últims anys s’ha deixat sentir a Cardedeu, municipi que ha vist créixer el seu nombre d’habitants en un 9,6%, del 1998 al 2002.

Les causes d’aquest creixement són molt diverses, però entre les principals es considera les bones comunicacions, els serveis i la qualitat de vida de Cardedeu, que han fet d’aquest municipi un pol d’atracció per a moltes famílies de classe mitjana, provinents de Barcelona o altres municipis, que cerquen un lloc tranquil i amb més qualitat de vida per residir-hi.

Juntament amb l’arribada d’aquesta població, cada cop es nota més la presència de població immigrada extracomunitària, la qual, segons les dades del padró del mes de desembre del 2002, era de 818 persones, o sigui, el 5,86% de la població total del municipi. Dins aquesta, la població marroquina, que és la més nombrosa, s’hauria multiplicat per 4 entre el 1998 i el 2002, i havent estat els únics de crear noves associacions. En segon terme, cal esmentar la importància del col·lectiu d’amèrica del sud, unes 204 persones, un 1’46% respecte del total.

Però aquest augment demogràfic, fruit de la immigració econòmica, no és nou per a Cardedeu. En la dècada dels seixanta, el municipi va rebre una intensa onada de treballadors immigrants procedents de diferents regions de l’estat espanyol, principalment andalusos i extremenys. En aquest període, el fort creixement demogràfic va arribar a un màxim del 5,6% anual el 1965.

Per altra banda, Cardedeu va esdevenir lloc d’estiueig de la burgesia barcelonina a partir de finals del segle XIX i, fins aleshores, la població del municipi augmenta considerablement durant els mesos d’estiu, comptant amb un ampli parc d’habitatges de segona residència.

No cal dir, doncs, que aquestes diverses onades de població han donat i encara estan donant com a resultat una considerable heterogeneïtat a la població d’aquest municipi, a nivell social, cultural i d’interessos i expectatives respecte a l’entorn que els envolta.

En aquest context, per part dels poders públics, s’ha vist la necessitat de controlar aquest procés de creixement del municipi, el qual està portant a un desenvolupament urbanístic important en els darrers anys, que tal com expressen algunes veus, podria fer-se insostenible si no es garanteixen els serveis i equipaments necessaris, i tot plegat es fa tenint en compte els interessos diversos dels residents. Així, l’Ajuntament ha vist necessari dur a terme una revisió del Pla General d’Ordenació Urbanística aprovat al 1984 i, com a tasca prèvia i per tal d’establir els criteris d’aquella revisió, ha impulsat diversos estudis (sobre equipaments, patrimoni arquitectònic i vegetal, etc.) així com una consulta ciutadana, amb el lema Quin Cardedeu volem? (impulsada per l’Ajuntament de Cardedeu, ha estat coordinada per la Fundació Jaume Bofill i l’Equip d’Anàlisi Política de la Universitat Autònoma de Barcelona).

Quant al teixit associatiu immigrat, existeix una mesquita i l’Associació El Amal per la Integració i la Convivència. La primera, a l’any 2003, complirà els seus cinc anys d’existència i la segona, si bé com a entitat formal el gener del 2003 ha fet el seu segon aniversari, els seus promotors, des del 1998-99, han tingut un paper molt actiu com a grup informal.


EL BARRI DE L’ESTALVI
El barri de l’Estalvi va ser fundat al 1920 per en Tomàs Balbey, el qual va urbanitzar la seva propietat, la va encerclar de carrers i va vendre parcel·les amb el següent missatge publicitari: “El que no s’ha vist mai ni és probable que es vegi mai més: casa y terreny per mil duros”. Els nous carrers els va anomenar amb noms com “Activitat”, “Energia”, “Honradesa”, “Treball” i “Estalvi”, quedant-se aquest últim com a nom del futur barri pel fet que la primera casa s’hi va construir en aquest carrer. Durant aquells anys, el barri es va urbanitzar amb la construcció de cases de planta baixa amb hortet. També existia una gran extensió de vinyes i allà es començaren a ubicar les principals fàbriques de Cardedeu, entre les quals és emblemàtica “La hilandera”. L’anomenat “cementiri vell”, també establert en aquesta zona des del 1868, es va clausurar el 1921 i en seu lloc es va crear la plaça Joan Alsina, plaça central del barri fins l’actualitat.

El paisatge de l’Estalvi es va transformar en la dècada dels anys seixanta, amb la construcció de cases de pisos d’entre cinc i sis plantes, per acollir als immigrants andalusos i extremenys, bona part dels quals s’instal·laren en aquest barri. En el 1979 es va crear l’Associació de Veïns de l’Estalvi, a partir de la qual el barri va anar adquirint més identitat com a tal, amb l’arranjament de la plaça Joan Alsina i la provisió de serveis.

En els darrers anys, i per tal d’acollir a la població nouvinguda de Barcelona i altres municipis, s’han enderrocat algunes de les fàbriques ubicades en aquest barri per construir edificis de pisos, amb àrees privades ajardinades, parking...
Així, aquest barri, que fins els anys setanta es considerava perifèric de Cardedeu, per la seva ubicació fora del casc antic de la vila i la manca de serveis, amb els darrers anys i com a conseqüència del creixement urbanístic d’aquest municipi, l’Estalvi ha passat a ser un altre centre de la vila, amb la proliferació de serveis tant privats (supermercats, petit comerç, restaurants, bars, etc.) com públics, com ara la Biblioteca Popular Marc Vilalba, la Mesquita, etc.


D’on surt la idea/Context embrionari
El projecte neix des de la preocupació expressada per l’AMPA del CEIP Ramon Macip-Dolors Granés (escola situada al centre del barri dels Estalvis) per la desconeixença que les famílies nouvingudes tenen de les iniciatives que promou l’AMPA, pels problemes de lectoescriptura dels nens i nenes immigrants d’incorporació tardana, i per les dificultats de compartir amb les famílies d’aquests infants aquesta preocupació.

L’AMPA, junt amb els Serveis Personals de l’Ajuntament de Cardedeu, es van plantejar el febrer de 2002 la possibilitat de realitzar un PROJECTE COMUNITARI, per crear una xarxa de participació ciutadana i intercanvi cultural al barri. Llavors es va convocar representants de les entitats i associacions significatives per al barri per tal d’exposar i recollir les necessitats comunes i començar a treballar-hi plegats.


Objectius generals
El propòsit d’aquest projecte consisteix en:
Crear espais d’interelació que propiciïn l’apropament i el coneixement entre les famílies autòctones i les nouvingudes.
Cercar interessos comuns per vincular diverses associacions en un projecte d’acció social comú.
Potenciar el nivell de consciència dels veïns i les associacions de quin pot ser el seu paper per enriquir la convivència i la interacció social.
Minimitzar els impactes sobre la família i els infants que suposa l’esforç de l’acoblament dels diferents models culturals.
Fomentar vies participatives entre famílies d’orígens diferents, potenciant la creació de vincles que afavoreixin una societat més oberta i multicultural.

Metodologia de treball
Formació d’una plataforma de participació ciutadana amb representants d’entitats i associacions que tenen incidència al barri dels Estalvis de Cardedeu.
Programació d’activitats pròpies derivades dels interessos comuns, usant la metodologia de l’animació sociocultural i dinamització comunitària.
Presa de decisions de manera assembleària (repartiment de tasques segons la disponibilitat i habilitats de les entitats).
Col·laboració a les festes i activitats del barri que s’estan fent fins a l’actualitat
Fer xarxa intercultural al barri on des de la plataforma s’apropin les diferents cultures que conviuen a Cardedeu.
Treball conjunt entre l’Àrea de Serveis Personals de l’Ajuntament de Cardedeu, l’Associació Desenvolupament Comunitari, l’AMPA de l’Escola Ramon Macip-Dolors Granés, l’Associació de la Mesquita, l’Associació de Veïns de l’Estalvi, la Biblioteca Popular Marc de Vilalba, el Consell Comarcal del Vallès Oriental, l’Escola Ramon Macip-Dolors Granés (hi ha la possibilitat d’ampliació a altres associacions interessades).

Activitats

NOM ACTIVITAT
Calendari
BREU DESCRIPCIÓ
(Explicar breument els trets més importants de l’activitat)
DESTINATARIS I/O USUARIS
(Tipus i quantitat estimada)
CONÈIXER LES FESTES DE DIFERENTS CULTURES I COM PARLAR-HO AMB ELS FILLS/ES.
12/12/02
TAULA RODONA
FAMÍLIES DE LES ESCOLES DE PRIMÀRIA, EN ESPECIAL NOUVINGUDES
PARTICIPACIÓ DE LA DONA MAGREBINA A L’ESCOLA.
A càrrec de Fatima Zhora Ayache. Sociòloga.
17/01/03
SEMINARI INTERCULTURAL
MESTRES I FAMÍLIES DE LES ESCOLES DE PRIMÀRIA, EN ESPECIAL NOUVINGUDES
QUÈ EN SABEM DE L’ISLAM? TÒPICS, IGUALTATS I DIFERÈNCIES.
A càrrec de Josep Bellver. Investigador del Departament d’Estudis Àrabs de la Universitat de Barcelona.
24/01/03
SEMINARI INTERCULTURAL
MESTRES I FAMÍLIES DE LES ESCOLES DE PRIMÀRIA, EN ESPECIAL NOUVINGUDES
TREBALL AMB INFANTS, ESCOLES I INSTITUCIONS EN CONTEXTOS MULTICULTURALS A LA REGIÓ DE ROMA (ITÀLIA).
A càrrec de Maria Fabiani. Coordinadora del servei socioeducatiu Antares 2000 Cooperativa Social.
31/01/03
SEMINARI INTERCULTURAL
MESTRES I FAMÍLIES DE LES ESCOLES DE PRIMÀRIA, EN ESPECIAL NOUVINGUDES
OBRA: FATIMA I CRISTÒFOL. Un encontre entre dues cultures.
07/03/03
TITELLES (2 sessions)
ALUMNES DE PRIMÀRIA DEL CEIP RAMON MACIP-DOLORS GRANÉS
ESPECTACLE AKWABA de Rah-mon Roma (2 sessions)
07/04/03
a
11704/03
SETMANA CULTURAL
ALUMNES DE PRIMÀRIA DEL CEIP RAMON MACIP-DOLORS GRANÉS
TALLERS DE PERCUSSIÓ
(5 sessions)
07/04/03
a
11704/03
SETMANA CULTURAL
ALUMNES DE PRIMÀRIA DEL CEIP RAMON MACIP-DOLORS GRANÉS
CONCURS EUROPEU DE CONTES INTERCULTURALS
(5è primària)
07/04/03
a
11704/03
SETMANA CULTURAL
ALUMNES DE PRIMÀRIA DEL CEIP RAMON MACIP-DOLORS GRANÉS
CONCURS EUROPEU DE DIBUIXOS INTERCULTURALS
(3r primària)
07/04/03
a
11/04/03
SETMANA CULTURAL
ALUMNES DE PRIMÀRIA DEL CEIP RAMON MACIP-DOLORS GRANÉS
EXPOSICIÓ JOCS DEL MÓN Diputació de Barcelona
08/04/03
a
10/04/03
SETMANA CULTURAL
ALUMNES DE PRIMÀRIA DEL CEIP RAMON MACIP-DOLORS GRANÉS
EXPOSICIÓ LUDOTECA MÒBIL Direcció General Acció Cívica/Generalitat Catalunya
26/04/03
FESTA INTERCULTURAL
POBLACIÓ EN GENERAL
EXPOSICIÓ: LARACHE: LA DESCONEGUDA DEL MARROC Plataforma Participació Ciutadana i Intercanvi Cultural
08/04/03
a
10/04/03
SETMANA CULTURAL
ALUMNES DE PRIMÀRIA DEL CEIP RAMON MACIP-DOLORS GRANÉS
TALLER DE SARDANES
Agrupació Sardanista de Cardedeu
26/04/03
FESTA INTERCULTURAL
POBLACIÓ EN GENERAL

Conclusions
Apropament del col·lectiu magrebí a l’escola.
Apertura de la mesquita a realitzar activitats per a tota la població, per exemple Pregària per la Pau organitzada conjuntament amb la comunitat cristiana.
Visites per alumnes de les escoles o gent en particular a la mesquita.
Classes d’àrab a l’Escola d’Adults.
Cicle de cinema sobre temes islàmics (organitza Cine-Club).
Activitats de sensibilització i difusió (programa de debat -TV Cardedeu Borregos i Carquinyolis, articles a la premsa local, etc)
Exposició del projecte a la 5a Fira de Serveis Socials. Organitzada per l’Àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona. Manresa, 2 d’abril de 2003.
Exposició del projecte a les V Jornades Internacionals de Participació i Desenvolupament Sostenible. Organitzada per Flor de Maig, Centre per a la Participació Ciutadana de la Diputació de Barcelona i la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Cerdanyola, 24 d’abril de 2003.