Iniciació
a la bromatologia (pràctiques)
|
Protocols
d'anàlisi
|
Ref:
5.1
|
PROTEÏNA
BRUTA
|
pdf

|
OBJECTE I FONAMENTS
El mètode aquí
descrit es l'anomenat mètode de Kjeldhal.
Entenem per proteïna bruta el nitrogen total de la mostra
expressat com proteïna. El mètode no és apte per substàncies
amb enllaços N-N, NO i NO2.
La mostra és sotmesa a un atac amb àcid sulfúric
concentrat, en el decurs del qual el nitrogen passa a forma amoniacal
(com sulfat amònic); l'amoni del sulfat amònic passa a amoníac
lliure per tractament amb hidròxid de sodi:
(NH4)2SO4
+ 2NaOH > Na2SO4
+ 2NH3 + 2H2O
i l'amoníac format és
separat per destil·lació i arreplegat sobre una quantitat
exactament coneguda d'àcid titulat. L'amoníac format es
determina per valoració de l'excés d'àcid titulat.
MATERIAL
Aparell semimicro Kjeldhal
segons l'esquema adjunt.
Balança analítica.
Bateria digestora de mantes elèctriques.
Bureta de 25 ml.
Campana-vitrina extractora.
Flascó rentador.
Matràs erlenmeyer de 100 ml o de 250 ml.
Matràs Kjeldhal forma pera de coll llarg de 100 ml.
Pipeta de 25 ml
Pipeta de 5 ml.
Proveta de 25 ml.
REACTIUS
Àcid clorhídric 0'1 N, titulat.
Àcid sulfúric concentrat.
Aigua destil·lada.
Dissolució d'hidròxid de sodi 50% p/v.
Indicador mixt Shiro-Thasiro.
Mescla catalítica .
Paper de fumar.
Preparació dels reactius:
INDICADOR MIXTE.- Mesclar dues parts
de solució de roig de metilè al 0'2 % amb una part de blau
de metilè al 0'2 %, ambdues en alcohol etílic del 96. Guardar
en flascó topazi. Viratge: roig violat a verd grisós.
SOLUCIÓ DE SOSA AL 50 % P/V
.- Dissoldre 500 grams NaOH i 50 grams de tiosulfat de sodi en aigua fins
a 1 litre, agitant contínuament i tot refredant el recipient en
bany d'aigua freda, parant compte de no fer esquitxades.
MESCLA CATALÍTICA.- Mesclar
i homogeneïtzar 150 grams de sulfat de potassi pa, 4 grams d'òxid
cúpric pa i 12 grams de sulfat cúpric cristal·litzat
pa. Molturar fins reduir a pols fi i homogeneïtzar la mescla de nou.
METODOLOGIA
1.- Pesar, en un paper de
fumar, al qual se l'hi haurà separat la part engomada, una quantitat
de mostra molturada i homogeneïtzada que contingui entre 100 i 120
mil·ligrams de proteïna bruta.
2.- Passar la mostra, embolcallada en el paper de fumar, a l'interior
del matràs Kjeldhal.
3.- Afegir al voltant de 2'5 grams de mescla catalítica
i 6 ml d'àcid sulfúric concentrat . Tapar el matràs
amb un embut petit.
4.- Escalfar la mostra amb la bateria escalfadora en vitrina-campana
i l'extractor engegat; l'escalfament serà suau els 5 primers minuts
i fort desprès. Continuar l'escalfament fins que el líquid
sigui de color verd-blau clar i totalment transparent. El temps de digestió
varia segons el tipus de mostra (al voltant de ¾ d'hora).
5.- Refredar, i quan el líquid sigui fred, afegir entre
5 i 10 ml d'aigua destil·lada, rentant el coll del matràs.
6.- Passar el líquid al destil·lador, rentant el
matràs tres o quatre cops amb petites quantitats d'aigua destil·lada.
7.- Amb totes les claus de l'aparell tancades, afegir de 20 a 25
ml de dissolució de sosa, deixant una petita quantitat a l'embut
perquè actuï com tancament hidràulic.
8.- Rentar l'embut amb aigua destil·lada, deixant passar
tot el líquid de rentat, excepte una petita porció que actuarà
de tanca hidràulica.
9.- Destil·lar i arreplegar l'amoníac en un erlenmeyer
de 100 ml, sobre 25 ml de HCl 0'1 N titulat, amb unes gotes d'indicador
mixt.
10.- Desprès d'arreplegar uns 40-50 ml de destil·lat,
comprovar que ja no destil·la amoníac, mitjançant
un paper indicador.
11.- Valorar l'excés de l'àcid titulat amb dissolució
titulada de NaOH 0'1 N.
12.- Periòdicament, efectuar un blanc amb el paper de fumar
del tipus emprat. El volum corresponent d'àcid titulat emprat es
considera que és el consumit a la valoració del blanc. Cal
que el paper de fumar sigui sempre de la mateixa marca i tipus; en cas
contrari, s'efectuarà una comprovació en blanc.
13.- Un cop acabat el procés, procedir a la neteja de l'aparell,
procedint de la següent manera: continuant el pas de vapor, i amb
les dues aixetes tancades, omplir amb aigua destil·lada l'embut:
l'extrem del refrigerant es submergeix amb uns 100 ml d'aigua destil·lada.
Es detura la producció de vapor i s'obre lleugerament l'aixeta
de l' embut, tancant-la abans que tota l'aigua passi a l'interior de l'aparell.
La reducció de pressió succiona l'aigua del vas a l'interior
de l'aparell, netejant-lo. L'aixeta del tub de purga s'obre per buidar
el líquid arreplegat a la camisa exterior. Es repeteix el procés
tornant a permetre la producció de vapor.
CÀLCULS
Per expressar el resultat
com contingut en nitrogen:

a on:
% N = Contingut de nitrogen de la mostra, expressat en %
V = Volum, en ml de l'àcid titulat.
N = Normalitat de l'àcid titulat.
V'= Volum de base titulada emprat a la valoració.
N'= Normalitat de la base emprada a la valoració.
m = massa pesada de mostra, en mil·ligrams.
si la normalitat de la base = normalitat
de l'àcid = 0'1000 N i el volum de l'àcid es de 25 ml, l'expressió
anterior quedarà de la forma:

per expressar el resultat en contingut
de proteïna bruta, cal multiplicar el contingut de nitrogen per un
factor que depèn del tipus de mostra, i que, en general, té
un valor que oscil·la al voltant de 6'25.
OBSERVACIONS
Hi han altres tipus de mescles
catalítiques (les més emprades, a més de l'esmentada,
són a base de seleni o de mercuri). L'objectiu de les mescles catalítiques
es escurçar el temps de digestió, que de no usar-se mescla
catalítica, es perllongaria varies hores. Cal tenir en compte que
la majoria de les mescles catalítiques són tòxiques,
i s'ha d'anar en compte de no respirar els seus vapors i evitar contacte
amb la pell.
Per la dosificació de la mescla catalítica, podem
fer una estimació experimental del volum aproximat de 2'5 grams
i estalviar-nos haver de pesar-la cada cop.
Aparell Kjeldhal semimicro per determinació de nitrogen:

Qüestionari 5.1.- Determinació de la proteïna bruta
1.- Escriure les reaccions
que tenen lloc en el decurs de la pràctica.
2.- Fer l'esquema gràfic
del procediment analític.
3.- Deduir raonadament la fórmula utilitzada en els càlculs.
4.- Calcular el factor de conversió de nitrogen a proteïna
per una mostra d'un petit pèptid format per la següent seqüència
d'aminoàcids:
glicina-alanina-glicina-glicina
5.- Confeccionar el corresponent
"butlletí d'anàlisi".
|