Iniciació
a la bromatologia (pràctiques)
|
Protocols
d'anàlisi
|
Ref:
5.2
|
CASEÏNA
A LA LLET EN POLS
|
pdf

|
OBJECTE I FONAMENTS
Es basa en dissoldre la llet
en pols en aigua tèbia i precipitar la caseïna en el seu punt
isoelèctric. S'aïlla la caseïna pura eliminant
el sèrum i les impureses per rentat i es determina el nivell proteic
del precipitat, deduït el blanc corresponent.
El mètode és aplicable en llet en pols descremada,
semidescremada i complerta.
MATERIAL
Muntatge complert per la
determinació de la proteïna bruta i , a més:
Balança analítica.
Bany d'aigua amb termòstat per 40ºC.
Centrífuga amb capacitat per 4.000 rpm.
Embut cònic.
Flascó rentador.
Paper de filtre Albet 240 o similar.
Pipeta aforada de 20 ml.
Pipetes aforades de 5 ml (2).
Placa calefactora.
Vareta de vidre.
Vas de precipitats de 100 ml.
Vasos de precipitats de 250 ml (2).
REACTIUS
Reactius necessaris per la
determinació de la proteïna bruta i, a més:
Àcid acètic al 10 % (Portar 100 ml d'àcid
acètic glacial fins a 1000 ml).
Acetat de sodi 1 M (Pesar 20'5 grams d'acetat de sodi pa i dissoldre
fins 250 ml.).
METODOLOGIA
1.- Pesar 2 grams de mostra
en un vas de pp de 100 ml i dissoldre en 40 ml d'aigua destil·lada
escalfada a 40-45ºC.
2.- Centrifugar a 4000 rpm durant 15 minuts.
3.- Prendre 20 ml de dissolució, transferir a un vas de
100 ml i escalfar en bany d'aigua a 40ºC durant 10 minuts.
4.- Afegir 5 ml d'àcid acètic al 10% i deixar precipitar
durant 10 minuts.
5.- Agregar 5 ml de dissolució d'acetat de sodi i esperar
10 minuts.
6.- Filtrar sobre paper de filtre i rentar amb aigua destil·lada
fins aconseguir una quallada de caseïna pura.
7.- Determinar el contingut en nitrogen del precipitat, segons
el mètode de Kjeldhal.
CÀLCULS
El factor de conversió
de nitrogen a proteïna per la caseïna pura és de 6'38:

essent N el % de nitrogen (veure
pràctica 5.1).
Qüestionari 5.2.- Caseïna a la llet en pols
1.- Fer l'esquema gràfic
del procediment analític.
2.- Quina és la funció
de l'àcid acètic i de l'acetat de sodi en el procediment
d'aquesta pràctica?
3.- Confeccionar el corresponent
"butlletí d'anàlisi".
|