Iniciació
a la bromatologia (pràctiques)
|
Protocols
d'anàlisi
|
Ref:
8.3
|
DURESA
DE L'AIGUA
|
pdf

|
OBJECTE I FONAMENTS
Anomenem duresa de l'aigua
al seu contingut de sals de calci i magnesi, mesurada en graus hidrotimètrics
francesos (ºHTF), de manera que 1 ºHTF equival a una quantitat
tal de calci que originaria 1 centígram de carbonat de calci per
cada litre d'aigua.
El contingut total de (calci + magnesi) expressats com a ºHTF
és la duresa total. La duresa remanent que resta desprès
de provocar la precipitació per escalfament en el punt d'ebullició
de les sals precipitables de calci i magnesi és la duresa permanent,
i la concentració de les sals precipitables de calci i magnesi
és la duresa temporal.
Un mètode ràpid, senzill i fiable de determinació
de la duresa total i permanent de l'aigua, consisteix amb la valoració
complexomètrica amb dissolució de la sal disòdica
de l'àcid etilendiamintetraacètic (EDTA-Na2),
complexona II.
Les reaccions de la complexona són de captació (bloqueig),
dels cations Ca++ i Mg++, determinants de la duresa de l'aigua, inserint-los
a l'interior de la molècula.
MATERIAL
Bureta de 25 ó de
50 ml.
Embut cònic.
Flascó rentador.
Matrassos erlenmeyer de 250 ml.
Paper de filtre de pas ràpid.
Placa calefactora.
Proveta de 100 ml.
Vas de precipitats de 250 ml.
Vidre de rellotge.
REACTIUS
Dissolució titulada
de EDTA-Na2 0'01M.
Aigua destil·lada exempta de duresa.
Dissolució amortidora de pH=10 (es prepara amb 67'5 grams
de clorur amònic i 570 ml d'amoníac concentrat i es complerta
al volum a 1 litre amb aigua destil·lada).
Negre d'eriocrom T (0'15 grams en 25 ml de metanol).
METODOLOGIA
Per la duresa total:
1.- Passar 100 ml d'aigua problema a un erlenmeyer de 250 ml.
2.- Afegir 2 ml de dissolució amortidora i 2 gotes d'indicador.
3.- Valorar amb la solució titulada de complexona II fins
viratge de roig a blau dèbil persistent.
Per la duresa permanent:
1.- Passar 100 ml d'aigua
problema a un vas de precipitats de 250 ml.
2.- Tapar amb vidre de rellotge i portar a ebullició suau
per 15 minuts. Parar compte de que el volum no minvi excessivament.
3.- Transferir les esquitxades del vidre de rellotge al vas, amb
l'ajut d'una petita quantitat d'aigua destil·lada exempta de duresa.
4.- Filtrar sobre un matràs erlenmeyer, rentant amb una
petita quantitat d'aigua destil·lada exempta de duresa.
5.- Procedir amb el filtrat com en els punts 2 i 3 del subapartat
anterior.
CÀLCULS
Treballant de la manera esmentada
a l'apartat "metodologia", la duresa és igual al volum
consumit de complexona II.
Òbviament, la duresa temporal és la diferència
entre la duresa total i la permanent.
OBSERVACIONS
Si és tractés
d'aigua de duresa molt elevada es pot procedir prenent una mostra de 10
ml, amb pipeta aforada i afegint aigua destil·lada exempta de duresa
fins completar aproximadament 100 ml. En aquest cas la duresa seria:
ºHTF = 10
vol complexona.
Qüestionari 8.3.- Duresa
de l'aigua
1.- Escriure les reaccions
que tenen lloc durant la valoració.
2.- Calcular les quantitat
utilitzades de clorur amònic i amoníac (pKb = 4'74) emprades
a la preparació de dissolució amortidora de pH=10.
3.- Fer l'esquema gràfic
del procediment analític.
4.- Deduir raonadament perquè,
treballant amb les condicions especificades a la metodologia, la duresa
en ºHTF coincideix molt aproximadament amb el volum consumit de reactiu.
5.- Per què cal mantenir
un control del pH durant la valoració?
6.- Confeccionar el corresponent
"butlletí d'anàlisi".
|