Iniciació
a la bromatologia (pràctiques)
|
Protocols
d'anàlisi
|
Ref:
10.2
|
IDENTIFICACIÓ
DE MERCURI
|
pdf

|
OBJECTE I FONAMENTS
Es tracta d'identificar la
presència de mercuri en aliments.
La matèria orgànica es destrueix per tractament amb
àcid perclòric i addició dels reactius de Carrez
i s'identifica el mercuri segons el procediment d'Arribas Gimeno.
MATERIAL
El mateix que per la pràctica
10.1 i a més, una placa de gotes.
REACTIUS
(A més de part dels
necessaris per la pràctica 10.1).
Amoníac 2N sv.
Clorur estannós, dissolució 2N.
Hidròxid de sodi 2N sv.
METODOLOGIA
1.- Si s'ha obtingut residu
en el punt 15 de la pràctica 10.1, continuar pel punt següent;
en cas contrari passar al punt 3.
2.- Al residu del punt 15 de la pràctica 10.1 s'hi afegeix
1 ml d'amoníac 2N; mesclar i centrifugar. Aparició
de pp negre indica mercuri (en forma mercuriosa) i no cal seguir.
De no aparèixer pp negre, passar al punt següent.
3.- A un clot d'una placa de gotes, s'hi dipositen 3 gotes de dissolució
de clorur estannós i s'hi va afegint gotes d'hidròxid de
sodi 2N fins total dilució de l'eventual pp format inicialment,
fins pH alcalí. Afegir 3 gotes del líquid separat al punt
10 de la pràctica 10.1; aparició d'un pp negre indica
presència de mercuri.
Qüestionari 10.2.- Identificació
de mercuri
1.- Fer l'esquema gràfic
del procediment analític.
2.- Escriure les reaccions
que tenen lloc en els subapartats 2 i 3 de l'apartat "metodologia".
3.- Confeccionar el corresponent
"butlletí d'anàlisi".
|