Iniciació
a la bromatologia (pràctiques)
|
Protocols
d'anàlisi
|
Ref:
11.3
|
FERRO
EN ALIMENTS (ESPECTROFOTOMETRIA)
|
pdf

|
OBJECTE I FONAMENTS
(Veure l'apartat corresponent de
la pràctica 11.2)
MATERIAL
Gresol per cendres
Triangle ceràmic
Cremador Bunsen
Forn de mufla
Vasos de pp de 100 ml (2).
Matrassos aforats de 100 ml (2).
Pipeta aforada de 5 ml
Pipeta aforada de 2 ml
Embut cònic
Flascó rentador
Dosificador comptagotes
Espectrofotòmetre
Cubetes per espectrofotòmetre.
pHmetre
Balança analítica
Per la corba de calibrat:
(Veure pràctica 11.2)
REACTIUS
(Veure pràctica 11.2)
METODOLOGIA
1.- Preparar una corba de
calibrat tal com es descriu a la pràctica 11.2
2.- Pesar una quantitat de mostra que contingui entre 0'1 i 0'5
mil·ligrams de ferro en un gresol de cendres calcinat i tarat.
3.- Fer cendres a 525ºC.
4.- Dissoldre les cendres amb una petita quantitat d'àcid
sulfúric diluït (aprox. 1:5) i filtrar sobre vas de pp de
100 ml; rentar ràpidament amb petites porcions d'aigua destil·lada
fins completar un volum total no superior a 50 ml.
5.- Continuar com en els punts 3 al 8 de la metodologia de la pràctica
11.2.
CÀLCULS
El resultat
s'expressa en ppm (parts per milió); una part per milió
equival a un mil·ligram de ferro per cada kg de substància:

essent m el pes de la mostra
en grams i C la concentració determinada a la corba de calibrat,
en mil·ligrams/litre.
OBSERVACIONS
El mètode és
apte per substàncies que no continguin quantitats apreciables de
coure i/o cobalt.
Per mostres d'alt contingut amb coure, com per exemple alguns pinsos
compostos per porcs, vedells o d'altres, cal separar prèviament
el ferro del coure per precipitació del ferro amb amoníac
i posterior redissolució del precipitat per rentat amb dissolució
àcida (pH < 2).
Si en lloc d'un espectrofotòmetre es disposa d'un colorímetre
a filtres, treballar amb un filtre dins del marge entre 460 i 520 nm.
La quantitat a pesar de mostra serà al voltant dels següents
valors (en grams):
ametlles pelades |
6'600
|
farina de civada |
6'800
|
farina de blat (integral) |
10'000
|
llegums secs |
3'100
|
cacauets pelats |
10'000
|
ordi |
6'300
|
espinacs |
7'000
|
ostres (part comestible) |
5'700
|
carn de vedella |
8'600
|
Aquelles mostres que presentin
un contingut notable d'humitat (com p.e. espinacs, ostres i carn), caldrà
tallar-les amb tissores en trossos petits aban de pesar-les i després
assecar en estufa parcialment abans de fer cendres.
Qüestionari 11.3.- Ferro
en aliments (espectrofotometria)
1.- Fer l'esquema gràfic
del procediment analític.
2.- Deduir raonadament la
fórmula utilitzada en els càlculs.
3.- Confeccionar el corresponent
"butlletí d'anàlisi".
4.- El coure interfereix notablement en aquesta determinació.
Dissenyar una metodologia per separar el coure de la mostra segons el
procediment indicat a l'apartat "observacions"; cal raonar-ho
amb els càlculs adients (suggeriment: tenir en compte els productes
de solubilitat dels hidròxids de ferro i de coure i l'efecte del
pH).
|