Iniciació
a la bromatologia (pràctiques)
|
Protocols
d'anàlisi
|
Ref:
13.3
|
PUNT
DE FUSIÓ EN GREIXOS
|
pdf

|
OBJECTE I FONAMENTS
Els greixos naturals no tenen punt
de fusió net i definit, sinó que presenten un interval de
fusió definit per dues temperatures: la inicial o d'estovament
lliscant i la final, o de desaparició de l'enterboliment.
MATERIAL
Anells de goma.
Cremador de Bunsen.
Lupa.
Pinces i suports.
Termòmetre fins 70ºC, graduat en dècimes de
ºC.
Tub de Thiele
Tubs tancats per un extrem de aprox. 1'5 mm de diàmetre.
REACTIUS
Àcid sulfúric
o un altre líquid no volàtil d'alt punt d'ebullició.
METODOLOGIA
1.- Introduir una petita
quantitat de greix dins del tub, amb l'ajut d'un fil de platí o
d'acer inoxidable (també es pot fondre el greix i ficar-lo a dins
tot introduint el tub en ell); la columna de greix serà de 1 cm
aproximadament.
2.- Introduir el tub amb el greix a l'interior d'un frigorífic
durant uns minuts.
3.- Acoblar el tub al termòmetre, a les proximitats del
bulb, amb l'ajut d'un anell de goma.
4.- Introduir el conjunt termòmetre-tub en un tub de Thiele,
de manera que el bulb quedi entre les dues bifurcacions del colze, i que
no toqui les parets del Thiele (cal fer un muntatge adient amb pinces,
nous i suport).
5.- Apropar la flama del cremador Bunsen al colze del tub de Thiele,
mantenint-lo a la distància suficient per que l'increment de temperatura
sigui lent i controlable.
6.- Observar, amb l'ajut d'una lupa l'aspecte del tub del greix.
La temperatura inicial és aquella en que s'observa un lliscament;
la temperatura final és aquella en que desapareix l'enterboliment
i el líquid apareix net.
Qüestionari 13.3.- Punt
de fusió en greixos
1.- Fer l'esquema gràfic
del procediment analític.
2.- Confeccionar el corresponent
"butlletí d'anàlisi".
|