Iniciació
a la bromatologia (pràctiques)
|
Protocols
d'anàlisi
|
Ref:
13.6
|
ÍNDEX
DE SAPONIFICACIÓ EN GREIXOS
|
pdf

|
OBJECTE I FONAMENTS
L'índex de saponificació
expressa el pes en mil·ligrams d'hidròxid de potassi necessari
per saponificar 1 gram de greix.
Si el greix es acceptablement pur, el mètode constitueix
un sistema de classificació dels olis i greixos, doncs l'índex
de saponificació està inversament relacionat amb la longitud
dels àcids grassos constituents dels glicèrids del greix.
El mètode és aplicable a olis i greixos amb un contingut
de ceres no superior al 5 %.
MATERIAL
Balança analítica.
Bureta.
Matrassos erlenmeyer de 250 ml, esmerilat 29/32 (2).
Pipeta aforada de 25 ml.
Plaques calefactores (2)
Refrigerants de reflux, esmerilat 29/32 (2)
REACTIUS
Àcid clorhídric
0'5N sv
Potassi hidròxid 0'5N sv etanòlica
Fenolftaleïna sol al 1 %.
METODOLOGIA
1.- Pesar exactament al voltant
de 2 grams de mostra en un erlenmeyer de 250 ml esmerilat.
2.- Afegir 25 ml exactes de potassi hidròxid 0'5N sv etanòlica
i adaptar-hi el refrigerant de reflux.
3.- Portar a ebullició i mantenir-la 60 minuts.
4.- Retirar de la font de calor i afegir 4 ó 5 gotes de
indicador de fenolftaleïna; valorar quan encara està calent
amb la dissolució de HCl 0'5N sv.
5.- Realitzar un assaig en blanc en les mateixes condicions.
CÀLCULS
El resultat representa els
mil·ligrams d'hidròxid de potassi necessaris per saponificar
1 gram de greix, i s'expressa com "Índex de saponificació":

a on:
N = Normalitat de la dissolució d'àcid clorhídric
emprada
V = Volum en ml utilitzat de dissolució d'àcid clorhídric
a la prova en blanc.
V' = Volum en ml utilitzat de dissolució d'àcid clorhídric
a l'assaig.
OBSERVACIONS
Alguns greixos de difícil
saponificació necessiten un temps de reflux superior als 60 minuts.
Qüestionari 13.6.- Índex de saponificació en
greixos
1.- Escriure la reacció
de saponificació (subapartats 2 i 3 de la metodologia).
2.- Escriure la reacció
de valoració (subapartat 4 de la metodologia).
3.- Fer l'esquema gràfic
del procediment analític.
4.- Deduir raonadament la
fórmula de l'apartat "càlculs".
5.- Confeccionar el corresponent
"butlletí d'anàlisi".
|