Iniciació
a la bromatologia (pràctiques)
|
Protocols
d'anàlisi
|
Ref:
15.1
|
IDENTIFICACIÓ
DE MIDÓ EN PRODUCTES CÀRNICS
|
pdf

|
OBJECTE I FONAMENTS
El midó es identificable
per donar coloració blava amb el iode.
MATERIAL
Balança granatària.
Flascó comptagotes.
Flascó rentador.
Matràs erlenmeyer de 100 ml.
Pipeta de 10 ml.
Placa calefactora.
Tub d'assaig de 30 ml.
REACTIUS
Aigua destil·lada.
Solució iode-iodurada (mesclar 1 gram de iode resublimat
prs i 2 grams de iodur de potassi pa en aigua destil·lada fins
200 ml. Guardar en flascó comptagotes).
METODOLOGIA
Partir de mostra triturada:
1.- Introduir 10 grs de mostra finament triturada a un erlenmeyer
de 100 ml.
2.- Afegir uns 40 ml d'aigua destil·lada i portar a ebullició;
mantenir la ebullició uns 5 minuts i desprès refredar exteriorment
el matràs al raig d'aigua freda.
3.- Prendre amb una pipeta, travessant la capa greixosa superior,
10 ml del líquid inferior i passar-lo a un tub d'assaig.
4.- Afegir 5 ml de dissolució iode-iodurada; coloració
blava (o blau-negra) indica assaig positiu.
Qüestionari 15.1.- Identificació de midó en productes
càrnics
1.- Escriure la reacció
que té lloc al subapartat 4 de la metodologia.
2.- Fer l'esquema gràfic
del procediment analític.
3.- Deduir raonadament la
fórmula utilitzada en els càlculs.
4.- Confeccionar el corresponent
"butlletí d'anàlisi".
|