Iniciació
a la bromatologia (pràctiques)
|
Protocols
d'anàlisi
|
Ref:
15.2
|
SUCRES
REDUCTORS
|
pdf

|
OBJECTE I FONAMENTS
Sucres reductors són
aquells que com la glucosa, fruitosa, lactosa i maltosa presenten un carboni
lliure a la seva estructura, i poden reduir, en determinades condicions,
les sals cúpriques.
El mètode analític es basa en la eliminació
de totes les matèries reductores que no siguin sucres mitjançant
defecació a partir dels reactius de Carrez I i II, prèvia
dilució dels sucres en medi hidroetanòlic. Valoració
dels sucres reductors segons el mètode de Luff.
MATERIAL
Agitador mecànic
Balança analítica
Cremador Bunsen
Bureta de 25 ml
Embut cònic
Flascó rentador
Flascons comptagotes
Matràs aforat de 200 ml
Matràs aforat de 250 ml
Matrassos erlenmeyer esmerilats de 250 ml (2)
Paper de filtre
Pipeta aforada de 10 ml
Pipetes aforades de 25 ml (2)
Pipetes aforades de 5 ml (2)
Pipetes graduades de 25 ml (2)
Placa calefactora
Proveta de 250 ml
Refrigerant de reflux
Rellotge
Tela metàl·lica amb forat al mig de 6 cm de diàmetre
REACTIUS
Etanol al 40 % v/v.
Dissolució de Carrez I (dissoldre 24 grams d'acetat e zinc
pa i 3 grams d'àcid acètic glacial pa en aigua destil·lada
fins 100 ml).
Dissolució de Carrez II ( dissoldre 10'6 grams de ferrocianur
potàssic trihidrat pa i afegir aigua destil·lada fins a
100 ml).
Tiosulfat de sodi 0'1N sv.
Dissolució de midó soluble al 1%
Dissolució d'àcid sulfúric 6N.
Dissolució de iodur de potassi al 30 % p/v
Pedra tosca granulada.
Alcohol iso-amílic pa
Reactiu de Luff de.
Aigua destil·lada.
METODOLOGIA
1.- Pesar 2'5 grams de mostra
i introduir-la en un matràs aforat de 250 ml.
2.- Afegir 200 ml d'etanol al 40 %(v/v) i mesclar durant 1 hora
en agitador mecànic.
3.- Afegir 5 ml de dissolució de Carrez I i agitar 1 minut.
4.- Afegir 5 ml de dissolució de Carrez II i agitar 1 minut.
5.- Arrasar a 250 ml amb dissolució etanòlica; homogeneïtzar
i filtrar.
6.- Prendre 200 ml del filtrat i evaporar fins reduir el volum
aproximadament a la meitat.
7.- Transvasar el residu a un matràs aforat de 200 ml, rentant
amb aigua calenta; refredar, arrasar amb aigua i filtrar si s'aprecia
turbidesa.
8.- Prendre 25 ml del reactiu de Luff i passar a un erlenmeyer
esmerilat de 250 ml. Afegir una quantitat de la dissolució del
problema preparada en el punt 7 que no contingui més de 60 mg de
sucres reductors i que el seu volum sigui inferior a 25 ml; afegir-hi
aigua amb quantitat suficient per completar els 25 ml de dissolució
problema.
9.- Afegir una mica de pedra tosca i escalfar amb agitació.
10.- Situar ràpidament l'erlenmeyer sobre una tela metàl·lica
amb un forat de uns 6 cm de diàmetre i escalfar, regulant la flama
de manera que solament s'escalfi el cul de l'erlenmeyer; acoblar immediatament
un refrigerant de reflux i fer bullir durant 10 minuts exactes.
11.- Refredar immediatament al raig d'aigua freda durant 5 minuts.
12.- Afegir 10 ml de dissolució de iodur de potassi, i tot
seguit i amb cura, 25 ml d'àcid sulfúric 6N.
13.- Valorar amb dissolució de tiosulfat de sodi 0'1N fins
aparició de coloració groguenca; afegir un petit raig de
dissolució de midó i acabar de valorar.
14.- Fer un blanc, sense bullir, amb 25 ml de reactiu de Luff,
25 ml d'aigua, 10 ml de dissolució de iodur de potassi i 25 ml
de dissolució d'àcid sulfúric.
CÀLCULS
Establir, per medi de la
taula adjunta, la quantitat de glucosa en mil·ligrams que correspon
a la diferència dels volums de tiosulfat consumit a les dues valoracions.
El resultat s'expressa en % de sucres reductors, expressats en
glucosa:

essent q els mil·ligrams
de glucosa segons la taula adjunta, v el volum de la mostra a la
valoració i m el pes de la mostra en mil·ligrams.
OBSERVACIONS
Si durant l'ebullició
es formés una exagerada quantitat d'escuma, pot afegir-se 1 ml
d'alcohol iso-amílic (per la part superior del refrigerant).
Reservar la resta del líquid obtingut en el punt 7 i que
no s'utilitza, per la determinació de sucres totals (pràctica
15.3).
Per a 25 ml de reactiu de Luff-Schoorl:
tiosulfat
0'1N
|
glucosa
- fructosa
|
lactosa
|
maltosa
|
ml
|
mg
|
inc.
|
mg
|
inc.
|
mg
|
inc
|
1
|
02'4
|
2'4
|
03'6
|
3'6
|
03'9
|
3'9
|
2
|
04'8
|
2'4
|
07'3
|
3'7
|
07'8
|
3'9
|
3
|
07'2
|
2'5
|
11'0
|
3'7
|
11'7
|
3'9
|
4
|
09'7
|
2'5
|
14'7
|
3'7
|
15'6
|
3'9
|
5
|
12'2
|
2'5
|
18'4
|
3'7
|
19'6
|
3'9
|
6
|
14'7
|
2'5
|
22'1
|
3'7
|
23'5
|
4'0
|
7
|
17'2
|
2'6
|
25'8
|
3'7
|
27'5
|
4'0
|
8
|
19'8
|
2'6
|
29'5
|
3'7
|
31'5
|
4'0
|
9
|
22'4
|
2'6
|
33'2
|
3'8
|
35'5
|
4'0
|
10
|
25'0
|
2'6
|
37'0
|
3'8
|
39'5
|
4'0
|
11
|
27'6
|
2'7
|
40'8
|
3'8
|
43'5
|
4'0
|
12
|
30'3
|
2'7
|
44'6
|
3'8
|
47'5
|
4'1
|
13
|
33'0
|
2'7
|
48'4
|
3'8
|
51'6
|
4'1
|
14
|
35'7
|
2'8
|
52'2
|
3'8
|
55'7
|
4'1
|
15
|
38'5
|
2'8
|
56'0
|
3'9
|
59'8
|
4'1
|
16
|
41'3
|
2'9
|
59'9
|
3'9
|
63'9
|
4'1
|
17
|
44'2
|
2'9
|
63'8
|
3'9
|
68'0
|
4'2
|
18
|
47'1
|
2'9
|
67'7
|
4'0
|
72'2
|
4'3
|
19
|
50'0
|
3'0
|
71'7
|
4'0
|
76'5
|
4'4
|
20
|
53'0
|
3'0
|
75'7
|
4'1
|
80'9
|
4'5
|
21
|
56'0
|
3'1
|
79'8
|
4'1
|
85'4
|
4'6
|
22
|
59'1
|
3'1
|
83'9
|
4'1
|
90'0
|
4'6
|
23
|
62'2
|
|
88'0
|
|
94'6
|
|
Qüestionari 15.2.- Sucres
reductors
1.- Escriure les reaccions
que tenen lloc entre els subapartats 8 al 13 (inclosos) de la metodologia
2.- Fer l'esquema gràfic
del procediment analític.
3.- Deduir raonadament la fórmula utilitzada en els càlculs.
4.- Confeccionar el corresponent
"butlletí d'anàlisi".
|