Iniciació
a la bromatologia (pràctiques)
|
Protocols
d'anàlisi
|
Ref:
15.3
|
SUCRES
TOTALS
|
pdf

|
OBJECTE I FONAMENTS
Eliminació de totes
les matèries reductores que no siguin sucres mitjançant
defecació a partir dels reactius de Carrez I i II, prèvia
dilució dels sucres en medi hidroetanòlic. Valoració
dels sucres segons el mètode de Luff, prèvia inversió
de tots ells.
MATERIAL
(A més del necessari per
la pràctica 15.2)
Bany d'aigua.
Matràs aforat de 50 ml.
Pipeta aforada de 25 ml
Pipetes graduades de 20 ml (2)
REACTIUS
(A més dels necessaris per
la pràctica 15.2)
Àcid clorhídric 0'1N sv.
Àcid clorhídric 4N (1 part de HCl conc pa i 2 parts
d'aigua destil·lada)
Dissolució de roig de metilè al 0'1% en alcohol.
Hidròxid de sodi 0'1N sv.
METODOLOGIA
1.- Procedir com en els punts
1 al 7 de la pràctica 15.2.
2.- Prendre 50 ml de la dissolució anterior i portar a un
matràs aforat de 100 ml; afegir unes gotes de dissolució
de roig de metilè i, lentament, àcid clorhídric 4N
fins viratge al roig.
3.- Afegir 15 ml d'àcid clorhídric 0'1N i submergir
en bany d'aigua a ebullició durant 30 minuts.
4.- Refredar fins la temperatura ambient i afegir 15 ml de dissolució
d'hidròxid de sodi 0'1N; arrasar a 100 ml amb aigua i homogeneïtzar.
5.- Procedir com en els punts 8 al 14 de la pràctica 15.2.
CÀLCULS
Establir, per medi de la
taula adjunta a la pràctica 15.2, la quantitat de glucosa en mil·ligrams.
El resultat s'expressa en % de sucres totals, expressats en glucosa:

essent q els mil·ligrams
de glucosa segons la taula, v el volum de la mostra a la valoració
i m el pes de la mostra en mil·ligrams.
OBSERVACIONS
Si durant l'ebullició
es formés una exagerada quantitat d'escuma, pot afegir-se 1 ml
d'alcohol iso-amílic (per la part superior del refrigerant).
Pot expressar-se el resultat en sacarosa, multiplicant l'expressió
en glucosa pel factor 0'95.
El tant per cent de sacarosa és igual a la diferència
entre els sucres totals i els reductors, expressats en glucosa i multiplicat
pel factor 0'95.
Qüestionari 15.3.- Sucres totals
1.- Fer l'esquema gràfic
del procediment analític.
2.- Deduir raonadament la
fórmula utilitzada en els càlculs.
3.- Confeccionar el corresponent
"butlletí d'anàlisi".
|