Iniciació
a la bromatologia (pràctiques)
|
Protocols
d'anàlisi
|
Ref:
16.2
|
TÍTOL
ALCOHOMÈTRIC DEL VI
|
pdf

|
OBJECTE I FONAMENTS
Es defineix el títol
alcohomètric com el nombre de litres d'alcohol continguts en 100
litres de vi, mesurats ambdós a la temperatura de 20ºC.
Es determina per destil·lació simple del vi, en medi
alcalí (per evitar arrossegament de l'acidesa volàtil) i
determinant el contingut alcohòlic del destil·lat per mesura
de la seva densitat.
MATERIAL
Areòmetre.
Flascó rentador.
Matràs aforat de 250 ml.
Muntatge per destil·lació, complert, amb columna
rectificadora.
Pipeta de 10 ml.
Proveta de 250 ml.
REACTIUS
Aigua destil·lada.
Lleterada de calç (120 grams d'òxid de calci escoriforme
pr fins a 1000 ml en aigua destil·lada.
Paper indicador.
Pedra tosca.
METODOLOGIA
1.- Mesurar 250 ml de vi
en matràs aforat i anotar la temperatura.
2.- Introduir el vi en un matràs de destil·lació,
amb uns quants trossets de pedra tosca, rentant 3 o 4 cops el matràs
aforat amb petites porcions d'aigua destil·lada.
3.- Afegir 10 ml de lleterada de calç. Prendre una gota
amb una vareta de vidre i comprovar l'alcalinitat amb un tros de paper
indicador; si el medi no és alcalí, afegir més lleterada
de calç.
4.- Muntar l'equip de destil·lació i destil·lar,
arreplegant el destil·lat en el mateix matràs aforat utilitzat
per mesurar el vi, prèviament rentat amb aigua destil·lada,
contenint uns 20 ml d'aigua destil·lada, en la qual s'hi submergeix
el pic d'un tub , perllongació de l'extrem de sortida del refrigerant.
5.- Destil·lar fins obtenir un volum, com a mínim,
de 200 ml.
6.- Sacsejar i arrasar amb aigua destil·lada; homogeneïtzar.
7.- Transferir el líquid a una proveta i determinar el grau
alcohomètric amb un areòmetre graduat en graus alcohòlics
aparents (fer servir una lupa d'augment si es presenten dificultats de
lectura, i fer un mínim de tres lectures).
CÀLCULS
Calcular el grau alcohòlic
internacional OIV a 20ºC, utilitzant la taula adjunta , afegint o
restant al grau alcohòlic aparent (fila superior) a tºC la
correcció corresponent.

OBSERVACIONS
Per vins joves, d'agulla
o escumosos (tipus Ribeiro, Empordà, caves, etc..) eliminar prèviament
el gas carbònic abans de procedir a la metodologia general. Sacsejar
enèrgicament 250 ml de vi en un matràs de 500 ml ben sec,
al que s'hi ha afegit 3 gotes de solució al 1 % de silicona soluble.
muntatge destil·lació:

Qüestionari
16.2.- Títol alcohomètric del vi
1.- Quina és la funció
de la pedra tosca en el procediment analític?
2.- Quina és la funció
de la lletada de calç?
3.- Fer l'esquema gràfic
del procediment analític.
4.- Confeccionar el corresponent
"butlletí d'anàlisi"
5.- Dissenyar un mètode
alternatiu per la determinació del títol alcohomètric
que no estigui basat en la determinació de la densitat (suggeriment:
pot servir un mètode òptic).
|