Iniciació
a la bromatologia (pràctiques)
|
Protocols
d'anàlisi
|
Ref:
17.3
|
LACTOSA
EN LLET
|
pdf

|
OBJECTE I FONAMENTS
Aquest mètode és
el descrit a la norma FIL-28:1964 de la Federació Internacional
de Lleteria.
El mètode és aplicable a les llets naturals, homogeneïtzades,
esterilitzades, i, prèvia reconstitució, a les llets concentrades,
evaporades, condensades i en pols.
El contingut en lactosa es determina indirectament, un cop desproteïnitzada
la llet, per valoració de la quantitat d'halogen reduït al
final de la reacció entre la lactosa i el reactiu de iodur potàssic-cloramina.
MATERIAL
Bureta.
Embut cònic.
Flascó rentador.
Matràs aforat de 100 ml.
Matrassos erlenmeyer amb tap, de 100 ml (2)
Paper de filtre.
Pipeta aforada de 20 ml.
Pipetes aforades de 10 ml (3)
Pipetes aforades de 5 ml (2)
Proveta de 25 ml..
Proveta de 50 ml.
REACTIUS
Àcid clorhídric
2N sv.
Aigua destil·lada.
Dissolució de cloramina T 0'040N (5'70 grams/litre).
Iodur de potassi (dissolució incolora extemporània
al 10 %, de iodur de potassi pa en aigua destil·lada).
Midó soluble, sol al 1 %.
Reactiu d'àcid tungstènic (dissoldre 7 grams de tungstat
de sodi 2-hidrat pa en 870 ml d'aigua destil·lada; afegir 0'1 ml
d'àcid ortofosfòric al 85% pa i 70 ml d'àcid sulfúric
1N sv).
Solució de midó soluble al 1 %
Tiosulfat de sodi 0'05N (Dissoldre 25 ml de tiosulfat de sodi 1N
sv fins a 500 ml en aigua destil·lada).
METODOLOGIA
1.- Prendre 10 ml de llet
homogeneïtzada (veure pràctica 10.1) i passar a un matràs
aforat de 100 ml.
2.- Afegir 25 ml d'aigua destil·lada, 40 ml del reactiu
d'àcid tungstènic i mesclar suaument, completar, tot seguit,
amb aigua destil·lada fins l'arrasament, mesclar i deixar que sedimenti
el precipitat.
3.- Filtrar i arreplegar en un matràs sec.
4.- Prendre 10 ml del filtrat i transferir a un matràs erlenmeyer
de 100 ml.
5.- Afegir 5 ml de la dissolució de iodur de potassi i 20
ml de dissolució de cloramina T; mesclar, tapar i mantenir a les
fosques durant 1 1/2 hores a temperatura ambient.
6.- Afegir una mica d'aigua destil·lada i 5 ml de dissolució
d'àcid clorhídric 2N.
7.- Valorar amb dissolució de tiosulfat de sodi 0'05N, afegint
indicador de midó soluble quan falti una mica pel final de la valoració.
8.- Efectuar un assaig en blanc seguint exactament el mètode
descrit, però emprant 10 ml d'aigua destil·lada en lloc
del filtrat de llet.
CÀLCULS
Tenint en compte les dissolucions
efectuades i que un ml de tiosulfat 0'05N equival a 0'0072 grams de lactosa,
expressant el contingut de lactosa en grams/litre:
lactosa(grams/litre)
= f·7'2·t·V
essent V el volum
de dissolució de tiosulfat (menys el volum corresponent del blanc),
t un factor per corregir el volum de precipitat (0'992 per llet
sencera i 0'996 per llet descremada) i f el factor de la dissolució
de tiosulfat.
OBSERVACIONS
La dissolució de tiosulfat
és molt inestable i cal que sigui de preparació extemporània,
o, en tot cas, cal determinar el factor abans de cada valoració.
Qüestionari 17.3.- Lactosa en llet
1.- Descriure les reaccions dels subapartats 2, 4 i 7 de la metodologia.
2.- Deduir raonadament la
fórmula utilitzada en els càlculs.
3.- Fer l'esquema gràfic
del procediment analític.
4.- Confeccionar el corresponent
"butlletí d'anàlisi".
|