LES PROPOSICIONS SUBORDINADES SUBSTANTIVES Les oracions subordinades substantives realitzen, dintre la proposició principal, qualsevol de les funcions pròpies d´un sintagma nominal o d´un sintagma preposicional (subjecte, atribut, complement directe, complement indirecte, complement preposicional, complement del nom, etc); per exemple: La professora d´Història explica la lliçó S.N (C.D) La subordinació substantiva pot presentar diverses estructures: que(conj.) + ORACIÓ= Em van dir que el fuster vindria dissabte.
(preposició +) INFINITIU= L´Helena volia sortir cada nit.
què(pronom interrogatiu) + ORACIÓ= No em preocupa què diran.
si (conjunció) + ORACIÓ = No sé si tinc els llibres de geologia.
ORACIÓ SUBSTANTIVADA: Aquesta mena d´oracions substantives de relatiu o substantivades provenen de les oracions adjectives que han sofert la pèrdua d´un antecedent genèric (persones, coses, etc) i és per aquest motiu que funcionen com a nucli del sintagma elidit. Les que fan referència al lloc (introduïdes per on : On abans hi havia una fàbrica, ara hi ha un hort), s´han de classificar com a oracions adverbials de lloc.
Exemples: Qui menja sopes se les pensa totes. FUNCIONS: Les oracions subordinades substantives poden exercir les següents funcions sintàctiques a l´oració principal: Subjecte:
Davant de que no es pot anteposar l´article el (a diferència del castellà); ara bé, sí que hi podem anteposar l´expressió el fet...: Em preocupa el fet que no vinguis.
C. Directe: Les substantives en funció de C.D. compten amb les estructures bàsiques, és a dir, les d´infinitiu i les introduïdes per la conjunció que. També poden ser introduïdes per si , què, qui, com o estil directe. Em va explicar que no vol jugar. C. Indirecte: Aquesta funció només pòt ser assumida per l´oració substantiva de relatiu o substantivada: Doneu els discos als qui vinguin a la festa. Guardem xampany per als qui arribin tard. C. Atributiu: Quan a l´oració principal apareix un verb copulatiu o pseudocopulatiu: Un cotxe és el que desitjo comprar-me. C. Preposicional: Depenen de la preposició que regeix el verb; ara bé, davant de la conjunció que, les preposicions a, de en i amb cauen: S´han acostumant a estudiar molt poc. C. del nom, de l´adjectiu, de l´adverbi: L´oració substantiva pot complementar un nom, un adjectiu o un adverbi: El ministre té la certesa de ser mal interpretat . (N) |