Plantes i cervell

1. Introducció al sistema nerviós central: Neurones que produeixen diferents neurotransmissors. Alteracions en trastorns de la son, nerviosisme, cognitius i malalties neurodegeneratives (Alzheimer, Parkinson, esclerosi, entre altres).

2. Valeriana en trastorns de la son: Part subterrània de Valeriana officinalis L. que conté, entre altres, oli essencial i àcids sesquiterpènics com l’àcid valerènic. És efectiu en trastorns de la son i s’estudien altres efectes centrals. 

3. Plantes sedants: Es poden emprar individualment o combinades per tractar l’ansietat, nerviosisme i dificultat per dormir. Destaquen l’estròbil de llúpol, fulla de melissa i summitats de flor de la passió.  

4. Rizoma de kava com ansiolític: El kava o kava-kava (Piper methysicum G Forst) conté kavanolactones que interactuen amb els receptors de neurotransmissor GABA-A i serotonina 1A. Està recomanada contra l’ansietat lleu i moderada per la Comissió E del Ministeri de Salut alemany.

 5. Hipèric per la depressió: L’herba de Sant Joan (Hypericum perforatum L) conté compostos com la hiperforina i  hipericina que interactuen, entre altres, amb enzims que degraden alguns neurotransmissors. Està indicada per la depressió lleu o moderada.

6. Fulla de ginkgo en trastorns cognitius: La fulla de ginkgo (Gingko biloba L) conté diferents flavonoides i lactones terpèniques. La Comissió E aprova el seu ús en síndromes de demència amb dèficit de memòria, trastorns de concentració, condició emocional depressiva, vertigen, tinnitus i mal de cap.

7. Plantes adaptògenes. Un adaptògen és un agent capaç de millorar l’adaptabilitat davant l’agressió de diversos agents extens i interns i de protegir front diferents tipus d’estrès. Inclouen el ginseng coreà (Panax ginseng CA Meyer), ginseng siberià o eleuterococ (Eleutherococcus senticosus Maxim), ginseng americà (Panax quinquefolium L), ginseng xinès (Panax notoginseng (Burkill) F H Chen), ginseng japonès (Panax pseudoginseng Wall subsp japonicus).

8. Plantes estimulants amb cafeïna: Estimulen el sistema nerviós central per la cafeïna i altres metilxantines, que actuen per un mecanisme d’antagonisme de l’adenosina. S’inclouen el cafè, el té, el cacau, el guaranà, el mate i la cola.

9. Plantes estimulants amb efedrina. Principalment Ephedra sinica com a estimulador de la ment, facilita l’esforç i retarden la son. Molt emprada a Amèrica i Àsia.

10. Altres plantes i productes: des de la galantamina per l’Alzheimer fins la xocolata i altres productes.