Nom científic: |
Olea europaea. |
Família: |
Oleàcies. |
Origen: |
Regió Mediterrània. |
Descripció: |
Arbre perennifoli que pot arribar als 8-10 m d'alçada.
Pot viure molts anys.
El tronc és gruixut i es va recargolant a mesura que
envelleix; l'escorça és llisa quan l'arbre és
jove i amb el temps es va tornant més rugosa.
La capçada és arrodonida.
Les fulles són simples, amb el pecíol curt,
el marge sencer i en forma de llança; fan 3-9 cm de
longitud i 1-2 cm d'amplada. Són de color verd grisós
per l'anvers i platejat pel revers.
|
Floració: |
Floreix durant els mesos de maig i juny.
Les flors són petites, blanques i formen ramells.
|
Fruit: |
El
fruit (oliva) és una drupa de color verdós que
va canviant a negre quan madura.
Es cull a finals de la tardor i a començament de l'hivern
si es vol destinar a la producció d'oli.
Si es vol menjar com a fruit es cull abans, quan encara és
verda; llavors s'adoba amb herbes, aigua i sal i es deixa macerar
durant un temps. |
Reproducció: |
Es reprodueix per llavors,
però sobretot per esqueixos. |
Hàbitat: |
Viu en zones de secà,
però és sensible al fred i les gelades. Resisteix
bé els estius secs i els sòls calcaris. |
Altres informacions: |
Hi ha moltes varietats d'oliveres
entre les que destaca l'arbequina, per la seva qualitat si bé
produeix olives petites.
És un arbre mil·lenari cultivat des de temps molt
antics (uns 500 anys) i valorat per les diferents cultures mediterrànies.
L'olivera és la forma cultivada de l'ullastre
(Olea europaea var. sylvestris); arbre que té
forma arbustiva i que presenta espines entre les fulles. |