Nom científic: |
Sus domesticus. |
Família: |
Súids. |
Descripció: |
Mamífer
de cos arrodonit que fa 1-1'5 m de llarg.
Té el morro allargat amb la punta plana on es veuen els
forats del nas. Té les orelles penjants i la cua curta
i fent espiral.
Té les potes curtes; cada pota té quatre dits,
però només dos toquen a terra.
La pell és gruixuda i està coberta de pèls
forts anomenats cerres.
És de color rosat, però presenta taques fosques
en algunes varietats. |
Alimentació: |
És omnívor. Menja cereals,
fruites, verdures i restes d'aliments. Habitualment els porcs
de les granges mengen un pinso que ja conté tot el que
necessiten. |
Reproducció: |
La femella, la truja, gesta durant unes
16-17 setmanes i pareix entre 6 i 14 cries anomenades garrins.
|
Hàbitat: |
Els porcs es crien en granges especialitzades. |
Costums: |
Acostumen a rebolcar-se pel fang amb la intenció d'eliminar
paràsits de la pell.
|
Altres informacions: |
Els porcs van ser domesticats fa més de 7.000 anys.
Segurament els porcs salvatges s'acostaven a menjar restes
d'aliments que llençaven els primers agricultors i
aquests els van capturar per menjar-se'ls; així els
varen domesticar.
Actualment s'aprofiten totes les parts del porc.
La carn es menja fresca o en forma d'embotits; dels greixos
se'n fa mantega; la pell s'empra per fer sabates, maletes
i guants; dels pèls se'n fan raspalls.
Un dels productes obtinguts més apreciats és
el pernil.
|