![]() |
Constitueix una de
les festes més importants del calendari jueu. És anomenada
també com la "festa de la llibertat", "festa de la primavera", o "festa
dela àzims". Originàriament era una festa agrícola,
i de pelegrinatge al Temple de Jerusalem. Com s´ha dit
abans, la Pàsqua, és una festa que es remonta més enllà
del període egipci,i relacionada amb la vida dels pastors. en la seva
celebració s´oferia un corder d´un any, per obtenir
de Déu la benedicció sobre els ramats, i reconèixer amb
aquesta ofrena, En els rituals d´ofrenes de farina amassada, sempre es prohibia l´ús de la llevadura. Seguint aquest simbolisme, es fa una al.lusió a la vella llevadura que cal evitar com perversa i maligna i parla dels pans dels pans àzims de la sinceritat i la veritat. També Jesús, parla en aquest sentit als seus deixebles, prevenint-los del llevat dels fariseus i cal recordar que el pa de l´Últim Sopar era pa àzim. ![]()
RITUAL Es celebra sota la llum de lluna de primavera, el mes de Nisan (març-abril), el dia 15 del mes, a qualsevol casa. Després de designar un lloc precís, que havia de ser el Temple, lloc on s´inicia el ritual de la festa i on els jueus havien de fer les primeres ofrenes.Per als samaritans, quan a la tornada de l´exili dels jueus, van iniciar el culte a la muntanya de garizim, apartant-se del culte oficial del Temple.
El primer i últim dia de Pesakh, es consideren
"iom tov", festes on està prohibit qualsevol
treball; la resta dels dies es consideren khot
hamoed, on l´activitat festiva es compagina
amb el treball. Dos historiadors antics, van descriure en quin moment els jueus celebraven la festa, per Filó d´Alexandria la celebració coincidia amb l´equinocci de primavera, quan la llum de la lluna plena durant la nit. Flavi Josef , especifica que en aquell dia la lluna passa pel signe d´`Aries.Aquesta dada, manifesta l´origen de la festa que es relacionava amb els cicles naturals. A partir del fet narrat en el llibre de l´Éxode , aquesta festa es vincula amb l´aconteixement definitiu d´Israel, l´alliberament del poble jueu del poder d´Egipte (l´any 1313 segons la tradició o cap a l´any 1270 segons l´actual exègesi moderna).
L´Éxode es considera el símbol del naixement del poble
jueu, què alliberant-se de l´opressió egípcia,
retorna a la terra dels seus avantpassats i crea una nació independent
tan políticament com religiosament, seguint la voluntat de Déu,
expressada en Abraham
, i refermada en Moisès
. El nom de la festa Pàsqua , té diverses terminologies, per uns consideren que el nom és degut al fet, de la nit de la llibertat, on l´ àngel de Déu passà per enmig del poble jueu, matant als primogènits d´egipte. d´altres parlen del "càstig" referint-se a l´última plaga que Déu infligí als jueus. La Bíblia, en el llibre de l´Éxode , ens explica que Déu ordenà a Moisèsàngel exterminador de Déu , mataria a tots els varons primogènits d´Egipte, i passaria més enllà de les portes marcades pels fills d´Israel. D´aquí la paraula PESAKH , que significa "passar més enllà" . Aquesta paraula també designa la víctima pasqual, l´anyell. Donat que al ser una festa de caire agrícola, en el temps de la primavera, el sacrifici es feia amb un be. és una festa més familiar que religiosa, on tota la família s´havia de reunir, per celebrar-la. i on s´havien de seguir uns costums especials , on cal distinguir entre el sacrifici de l´anyell i la cena pasqual. ![]() SACRIFICI El ritual del sacrifici, es realitzava normalment a casa. llavors,segons ve narrat en el llibre del Deuteronomi(16,1-8) , es centralitzava i s´establia que fos el Temple, essent el sacerdot qui realitzi la cerimònia del sacrifici. Així, en temps de Jesús, i d´aquí que cobra un significat important la Pàsqua nova, on Jesús purifica i parla d´un nou Temple .
En el ritual del sacrifici
, apart dels animals, del que destaca el corder
, hi havia una oblació de farina amassada
amb oli i una mica de vi. també és
un fet que l´Últim Sopar de Jesús, a l´instituir
l´Eucaristia
, ho fes sota les espècies del pa i del vi.
En el ritual era costum també, espergir amb la
sang del corder l´altar dels sacrificis,
simbolisme que es relaciona amb Jesús en la Cena Pasqual, al parlar
del calze de la sang. CENA PASQUAL Donat que el poble d´Israel va haver de marxar de manera precipitada d´Egipte, per les presses i conservar millor el pa, aquest se´l van endur cuit, sense deixar que aquest fermentés. Així és un costum, que durant la festa, no pot haver-hi en la casa cap resta resta de gra o producte que porti llevat o pogui llevar. Per aquesta raó, és costum netejar tota la casa, i en arribar la nit abans de la PÀSQUA, els nens busquen per la casa, tota resta d´aliments que continguin llevat, per cremar-los. El ritual comença amb la destrucció del pa fermentat, que quedés dels antriors dies, cerimònia que queda descrita en la MIXNÀ (que significa repetició, estudi, que conmsisteix en una col.lecció de tradicions legals de la LLEI ORAL, que són la base del TALMUD ![]() L´anyell que havia estat sacrificat en el Temple, era portat a la casa, per iniciar la CENA. Abans de començar, tots els comensals es rentaven les mans. Era costum, que en aquesta data, més d´una familia s´ajuntava amb una altar, per celebrar la festa. Això es donava, entre les famílies amb menys recursos, ja que el corder era un animal, que costava molts diners, i no totes les famílies podien fer front a una despesa tan gran. La vaixella emprada i els utinsilis de cuina són especials, i només es fan anar per aquesta festa. Al llibre de l´Éxode (12,15) es troba la llei que diu que durant set dies es menjarà pa sense llevat, i aquest es farà desapareixer de les cases. El dia 14 de NISAN els homes (els més grans de 13 anys) han de fer dejuni com expressió d´agraïment per haver estat alliberats de la mort dels primogènits d´Egipte.
Al vespre s´inicia el sopar, aquest és anomenat
SEDER (ordre)perquè segueix una sèrie
Tots seuen a taula i es reserva un lloc buit, amb una copa de vi per al
profeta Elies, que simbolitza l´esperança
d´una redempció amb el Sobre la taula hi havia el Corder , juntament es menjava el pa sense llevat (MATSÀ ) i herbes amarges (MAROR ), que simbolitzen els sofriments del poble jueue a Egipte; també es menja una pasta feta de fruita, fruits secs i mel ( KHAROSET), que simbolitza el fang amb que el poble jueu feia els totxos per a les construccions dels egipcis. Hi ha també una salsa d´api o julivert , símbol de primavera o renovació, tots han de menjar-ne una mica sucada amb aigua salada que simbolitza les llàgrimes vessades pels fills d´Israel a Egipte o també representa el símbol de les aigües del Mar Roig, que van haver de travessar en la fugida.
El pare comença
amb la benedicció (QUIDUIX
)-paraula que significa santificació,es la benedicció
que es fa sobre el vi abans del menjar vespertí del
XABAT i d´altres festivitats-, de la
primera copa de vi, que l´anava passant
als altres comensals, que menjaven les herbes amarges. Després en
una safata on hi ha tres MATSOTS
, agafa un i el trenca en dos trossos, sobre un d´ells es recita una
benedicció, mentre l´altre tros estorna a guardar sota el tovalló
(anomenat AFIQOMAN
), i no es menja fins al final de tot el sopar i abans de mitjanit; després
d´aquella hora no es podrà prendre cap més aliment.
Llavors un dels fills varons
de la família, el més petit
, pregunta pel significat de tot el que estan celebrant, i com a resposta,
el pare de família llegeix els textos que parlen de la celebració
de la PÀSQUA. Aquí es llegia l´
AGADÀ (llibre composat cap al segle VIII).
Abans de la lectura, es realitzava la recitació d´una
frase que simbolitza l´esperança En la lectura, hi ha un conjunt de preguntes i respostes rituals que demostren l´esperit didàctic que se li dóna a aquest ritual, i on el pare diu: "En aquest dia tu explicaràs als teus fills així..." i comença el relat de l´Éxode.
Després es passava a la benedicció de la
segona copa de vi, i es cantaven els
salms 113, i 114. Llavors comença la
cena pròpiament, menjant el corder i els pans àzims. Es passava
la
Quan es llegeix l´episodi de les plages
que va enviar Déu als egipcis,
es vessa una gota de vi en nom de cadascuna d´elles. Això vol
simbolitzar que mai l´alegria pot ser completa.
|
|