Malaltia

S.I.D.A. (Síndrome de la Immunodefiència Adquirida)

Agent causal

Virus de la Immunodeficiència humana (VIH). Aquest agent etiològic consta d’un nucli i d’una embolcall que cobreix la càpside. La seva grandària oscil·la entre els 80 i 100 nm de diàmetre. Es classifica entre els virus ARN y pertany a la família dels Petroviridae.

Forma de contagi

Molt variable : des de dies fins a més de deu anys. Aproximadament un 10% de la població infectada pel virus sembla ser immune i no manifestar símptomes.

Símptomes

El virus anul·la les defenses del organisme (suprimeix el sistema immunològic) i apareixen tot un seguit d'infeccions per gèrmens oportunistes : angiosarcoma de Kaposi a la part alta del pit o la cara, inflamació dels ganglis, malestar general, pèrdua de pes, diarrea, tuberculosi pulmonar, respiració curta, tos i taques a la pell.

Desprès d'una fase asimptomàtica sovint molt llarga apareixen un seguit de símptomes que poden ser episòdics (apareixen i desapareixen) combinats amb períodes de relatiu benestar: fatiga inexplicable, cansament, febre de més de 38 graus durant setmanes, aprimament, diarrea crònica, infeccions bucals, tuberculosi pulmonar, herpes, ganglis inflats. La segona fase es caracteritza pel desenvolupament de tot un seguit de malalties associades, com infeccions greus, càncer de pell, alteracions del sistema defensiu, demència, que finalment condueixen a la mort.

Diagnòstic

El diagnòstic és a través de proves serològiques amb les quals es detecten els anticossos específics anti-VIH en la sang del pacient.

Tractament

No existeix un tractament que curi la SIDA. Els fàrmacs utilitzats han aconseguit millorar la qualitat de vida dels pacients i han incrementat la esperança de vida dels pacients asimptomàtics, aplaçant l’aparició de la malaltia durant anys.

Prevenció

El perill d’infectar-se amb el VIH està en la pràctiques de risc: compartir xeringues utilitzades, tenir una vida sexual promíscua i sense garanties (no utilitzar preservatiu), contacte amb la sang dels infectats, etc. La informació a la població es una tasca primordial de la medicina preventiva.

Es treballa intensament per tal de trobar una vacuna.

Gravetat

Malaltia molt greu. La mort sobrevé sovint per una altra malaltia infecciosa, per exemple una pneumònia, agreujada per la manca de defenses de l'organisme.

Historia

Estudis genètics de la població afectada demostren que va aparèixer al centre d'Àfrica a partir d'una mutació d'un virus que afectava als ximpanzés, l'any 1975. Des d'aleshores a originat i origina una gran mortalitat i alarma social amb rebuig de les persones afectades.