ITINERARI GEOLÒGIC D'ARTÉS

El punt de sortida i de retorn és al poble mateix, a la zona de l'Institut i la Llar d'Infants, i en un recorregut per la zona de Can Vila fins a la Font de les Tàpies s'estudien diferents tipus de materials de l'Eocè marí: margues blaves, calcària coral·lina i gresos, i de l'Eocè continental que constitueixen la formació Artés, caracteritzada pel roig intens de les seves margues i gresos i per la presència de paleocanals, uns turons de conglomerat que són restes d'antics cursos d'aigua.

A més de la geologia es mostren els valors naturalístics de la Font de les Tàpies i un testimoni de la vida tradicional: uns antics forns de calç.

Per conèixer els temes tractats a cada parada podeu consultar la descripció de l'itinerari i per saber el recorregut i les parades us baixeu el mapa de la zona.

Presentacions: Hem procurat explicar de manera entenedora l'origen geològic de les roques que veiem durant l'itinerari mitjançant aquesta presentació que us podeu baixar. Aconsellem veure-la abans del dia de la sortida.
També podeu fer un repàs general de la història geològica d'Artés en diapositives a base de fotos idibuixos, cada una amb un breu text explicatiu. La presentació comença amb una breu introducció a la geologia.

Material de consulta: Durant l'Eocè al centre de Catalunya hi havia un mar on es van originar totes les roques que veurem durant l'itinerari. Us podeu baixar dues versions de la història d'aquest mar, de la seva desaparició i de la conca lacustre que va ocupar el seu lloc:

Material de treball: El dia de la sortida cal que cada alumne porti els fulls de treball a fer durant l'itinerari, a més de carpeta i llapis.

  
Pàgina específica del curs