
Dovella.
La dovella és una peça trapezoïdal emprada en la construcció d’arcs i de voltes. Gràcies a la seva geometria, més estreta d’un costat que de l’altre, es comporta com una cunya el que fa que es mantinguin sustentades tot formant l’arc i distribuint les forces resultants dels murs (pes) que hi ha a sobre fins els pilars que el sustenten. Cada dovella desvia la força de la càrrega cap als costats, transferint-la de peça en peça fins a les peces verticals del pilar que sustenten l’arc. La cara exterior d’una dovella s’anomena extradós i la interior, intradós. En tot arc o volta trobarem dues dovelles especials: la clau i el salmer.
La clau és la pedra central qui hi ha a l’àpex d’un arc. Sovint decorada, embellida o d’un tamany superior. El joc de forces de tot l’arc, no funciona fins que no està col•locada aquesta peça, per això era necessari construir una cimbra (estructura de fusta) amb la forma de l’arc que es retirava tot just quan l’arc era finalitzat.
El salmer, coixí o dovella d’arrencada, és la dovella inferior, situada just al final del pilar i que inicia la corba de l’arc.
Imatges Dovelles.