Entrevista a l'autora
Trailer de la pel·lícula
5 de novembre del 2010
CINEMA
El divendres 5 de novembre del 2010 anem al Cinema Imperial a veure Herois, un film premiat al Festival de Màlaga. La pel·lícula, en català, és dirigida per Pau Freixas, amb guió d’Albert Espinosa i de Pau Freixas mateix. Es dóna la circumstància que, entre els cinc actors adolescents, hi ha dos sabadellencs: Marc Balaguer i Mireia Vilapuig. D’altra banda, també hi ha programat aquests dies Pa negre, film premiat al Festival de Sant Sebastià d’enguany. Dirigit pel mallorquí Agustí Villaronga, es basa en un guió construït sobre l’obra homònima de l’escriptor Emili Teixidor. El recomanem.
Activitats del curs 2010 - 2011
25 de novembre del 2010
RECITAL DE TEXTOS DE POSTGUERRA

Jaume Pla i Pladevall, veterà actor de l'escena catalana i de moltes sèries televisives
(era el Ferran del Cor de la Ciutat, per exemple), captiva els alumnes de 4t, 5è i 6è de
català amb una lectura de textos de postguerra: de Teresa Pàmies a Joan Oliver, passant per Salvador Espriu o Emili Teixidor.

A la lectura expressiva de fragments narratius i de poemes, hi uneix els comentaris de
fets viscuts per ell mateix durant la postguerra més crua al costat de molts dels autors
llegits (per exemple, va ser testimoni de la famosa frase que Joan Oliver va dir al
torturador Creix de Via Laietana: "Creix, però no et multipliquis").

Al final s'estableix un animat col·loqui, en què alguns dels presents recorden també
fets d'infausta memòria, tot plegat contrarestat, això sí, per l'optimisme i bonhomia de
l'actor santcugatenc.

11 de desembre del 2010
ENREGISTREM "EL GRAN DICTAT" (TV3)
La productora Triacom Audiovisual de Mediapro ens havia concedit 17 places per a acudir com a públic a "El Gran Dictat". Entrem a l'edifici de la Diagonal, 177, de Barcelona, a quarts de deu i en sortim a quarts de tres, amb un càtering entremig. S'hi enregistren tres edicions, que s'emetran a finals de primavera. Coneixem l'Òscar Dalmau, presentador d'una gran professionalitat i de veu vellutada, que sap imprimir un gran dinamisme al concurs ortogràfic. En quedem tan contents que dues de les nostres alumnes s'hi volen presentar com a concursants. La història, doncs, continuarà...
16 de desembre del 2010
XERRADA AMB SÍLVIA ALCÀNTARA
Prop de 90 assistents aplega la xerrada de Sílvia Alcàntara (Puig-reig, 1944) sobre la seva primera novel·la Olor de colònia, èxit de vendes. L’autora, de formació autobiogràfica, explica primer les limitacions dels seus vint anys de vida a la Colònia
Vidal, on se sentia engabiada i sense possibilitats de gaire formació (als 14 anys calia anar a treballar), però que després han servit de font d’inspiració i de denúncia en l’esmentada obra, llegida pels alumnes de quart, cinquè i sisè de català de l’escola.
També explica les dificultats de publicar una obra quan no s’és encara conegut, com també l’”efecte Alcàntara”, és a dir, la idea esperançadora de la població que veu que mai no és prou tard per iniciar una carrera literària brillant com la de Sílvia Alcàntara.
Aquesta es rebla ara amb la versió castellana de l’obra i una versió cinematogràfica a punt d’aparèixer, amb una segona novel·la a punt de publicar (La casa cantonera), etc. La xerrada acaba amb un llarg i animat col·loqui amb el públic, que aprecia l’exemple
moral, l’entusiasme i la bonhomia de l’autora, tan accessible. En acabar moltes persones s’hi acosten per enraonar amb ella i demanar-li que els dediqui el seu exemplar de l’obra.
Biografia de l'autora
Sortim al diari!

20 de gener del 2010
XERRADA SOBRE L'ALGUER

L’algueresa Irene Coghene va oferir dijous passat, dia 20 de gener, una interessant conferència sobre la realitat actual de l’Alguer, ciutat d’uns 45.000 habitants situada a la costa nord-oest de Sardenya i on es parla català, resultat de l’expansió de la Corona
catalanoaragonesa durant l’edat mitjana. L’acte va aplegar un centenar llarg de persones a la Sala d’actes de la nova Escola Oficial d’Idiomes de Sabadell i era una col·laboració entre el Departament de català de l’esmentada escola i de l’Òmnium Cultural de Sabadell.

Coghene, clara exponent del revifament que està experimentant la cultura catalana a la Barceloneta (nom que donen els algueresos a la seva vila), va presentar un ric panorama, que incloïa aspectes històrics, lingüístics, sociològics, gastronòmics, etc. Va destacar l’auge que està experimentant l’escolarització parcial en alguerès i el creixement de l’estudi de la varietat estandarditzada de l’alguerès (reconeguda per l’Institut d’Estudis Catalans), com també la importància de la cançó en el nostre idioma, amb representants ja consolidats com Franca Masu o Claudio Gabriel Sanna, entre altres, però també amb el grup jove de rock Slaves.

Coghene va referir-se, entre altres coses, al Retrobament catalano-alguerès que va tenir lloc el juny passat, en què es va celebrar el cinquantè aniversari del famós encontre a l’Alguer entre centenars de catalans i els algueresos, la majoria dels quals descobriren el 1960 que a la península ibèrica també s’hi parlava “alguerès”. La ponent va convidar els presents a participar en l’Aplec Excursionista dels Països Catalans, que tindrà lloc enguany per Tots Sants, com també a conèixer la ciutat més turística de Sardenya i una de les que millor conserven el seu nucli antic i a la qual, gràcies a Ryanair, es pot arribar
a viatjar, segons l’època de l’any, per menys d’un euro...

L’acte, animat amb la projecció d’imatges i amb una cançó, es va cloure amb un animat i variat col·loqui de la ponent amb els assistents, que van sortir-ne satisfets amb escreix.

Sortim al diari!
18 de febrer del 2011
ANEM AL TEATRE

Un total de 104 persones de l'Escola Oficial d'Idiomes van omplir el divendres 18 de febrer el Teatre del Sol de Sabadell. Alumnes de català i de l'escola en general, professors i PAS (més acompanyants) van gaudir de Les bruixes de Salem. En aquesta coneguda obra d'Arthur Miller, l'autor hi reflecteix la pròpia cacera de bruixes de què va ser objecte als anys 50 (acusat de comunista) per mitjà del relat d'uns fets verídics del segle XVII a Salem (Massachussets, EUA).

6 d'abril del 2011
CONSELLS DE SEGURETAT PER AL CIUTADÀ

Cèsar Galvan i Raquel Mercè, com a responsables de l'Oficina de Relació amb la Comunitat dels Mossos d'Esquadra de Sabadell, han ofert als alumnes de 5è i de 6è de català -i a tothom qui ha volgut venir- una sessió molt instructiva i accessible en què no solament han donat bons consells i informació de primera mà sobre qüestions de seguretat ciutadana, sinó que també han aconseguit despertar interès pel tema, ens han fet saber com hem d'actuar davant determinades situacions, alhora que ens han fet conèixer els nostres drets i deures. Els temes abordats (distinció entre mots com falta i delicte, o entre insult, injúria i calúmnia, les conseqüències de la tinença i consum d'estupefaents i molts d'altres) han estat del màxim interès i han complert amb escreix les nostres expectatives, encara més si tenim en compte que gran part de la xerrada s'ha fet a la carta, és a dir, a partir de les inquietuds dels mateixos alumnes, que, adults com són, ja s'han trobat en més d'un destret...

9 d'abril del 2011
EXCURSIÓ A LA COLÒNIA CAL VIDAL (Puig-Reig, El Berguedà)

Hem passat aquest matí de dissabte visitant una de les moltes colònies tèxtils que van
fer ús de la força motriu del riu Llobregat. Aquesta va estar activa fins als anys vuitanta
i s'ha conservat intacta com a vila museïtzada per voluntat del seus fundadors: la família
Vidal.

Després d'esmorzar plegats al bar Juventus de la Colònia, ens hem dividit en dos
grups, atès que érem una cinquantena llarga de persones (entre professors, alumnes i
acompanyants) els qui veníem de l'EOI Sabadell. L'un dels dos grups ha tingut com a
guia el Sr. Miquel, que justament va viure la seva infantesa a la colònia veïna de Cal
Pons i que, per tant, coneix per experiència pròpia les interioritats d'una colònia tèxtil,
aïllades del món exterior i amb els seus clarobscurs.

De la mà experta d'ells dos, doncs, hem recorregut els diferents espais que descriu la
novel·la Olor de colònia de Sílvia Alcàntara (lectura treballada a 4t, 5è i 6è curs de
català de la nostra EOI). N'hem conegut la fàbrica de cotó i la turbina, la casa d'un
obrer, l'escola, l'oficina bancària, una botiga, la biblioteca, etc. Hem pogut constatar,
per cert, que encara hi viuen alguns extreballadors. Tots dos guies ens han ofert
interessantíssimes explicacions i hem pogut conèixer molta terminologia tèxtil, entre
tantes altres coses que hem après. Una visita, certament, molt profitosa i que ha estat del gust de tothom. Per a tornar-hi!

2, 3 i 9 de juliol del 2011
EMISSIÓ DELS NOSTRES ENREGISTRAMENTS PER A "EL GRAN DICTAT", TV3

Nosaltres vam enregistrar els programes 151, 152 i 153 de "El Gran Dictat". Els dies d'emissió dels nostres enregistraments van ser el 2, 3 i 9 de juliol de 2011 a les 20:15h aproximadament.
En tots tres programes, hi podem distingir molta gent de la nostra colla.

Ens hem fet "famosos"!

http://www.tv3.cat/videos/3603790/El-gran-dictat---151
151
152
http://www.tv3.cat/videos/3604590/El-gran-dictat---152
153
http://www.tv3.cat/videos/3615950/El-gran-dictat---153
Activitats realitzades