Enrera
Mòdul 4: Crear cursos
eLearning amb Moodle
  Pràctica
1
2
3
4



   
Exercicis
Exercicis
 
 

L'objectiu d'aquesta pràctica és aprendre a assignar professorat i estudiants a un curs així com a crear-hi grups.

   
conceptes Un curs ha de tenir necessàriament un professor/a. Moodle, a més, permet afegir-ne tants com vulguem, ocultar-los a la vista dels estudiants i assignar-los diferents privilegis d'edició.

Podem permetre que els estudiants, un cop identificats dins el sistema, es puguin inscriure lliurement en un curs. O bé podem triar d'inscriure'ls nosaltres mateixos tot posant  una clau d'accés al curs que no coneguin: a qui intenti entrar-hi sense estar inscrit se li demanarà la clau que, lògicament, no podrà escriure. Les possibilitats són variades i hem de trobar la que més ens pugui interessar en cada curs.

Ja hem vist en la Pràctica 2.1 que hi ha la possibilitat de fer grups amb els estudiants d'un curs. Veurem com podem crear diferents grups i, si volem, assignar professors diferents a cada grup. Així  podem tenir molts estudiants seguint un únic curs i compartint els recursos i les activitats.

Desenvolupament de la pràctica
   
Prąctica

Pràctica 1. Assignar professors a un curs

  1. Tot just quan acabem de crear un curs el sistema ens demanarà que assignem professors tot presentant-nos la pantalla Professors actuals amb una casella on escriure un nom  i cercar-lo a la base de dades d'usuaris del lloc. 

    triar profe

  2. Un cop ha trobat els noms dels usuaris que el sistema  té registrats amb aquell nom ens els presenta per a què puguem triar el nostre tot fent clic en la línia del nom sobre Afegeix professor

    afegeix profe

  3. Ara ens apareixerà el seu nom a la part superior de la pàgina Professors actuals. Per confirmar-lo premem el botó Desa canvis 

    desa profe

  4. Si volem afegir un altre professor/a repetim l'operació: escrivim el seu nom en la casella de cerca i quan ens aparegui a la llista el triem. Apareixerà el seu nom sota el del professor/a anterior.
  5. Podem ordenar el professorat per tal que aparegui en aquest ordre a la llista de Professors o bé assignar a tots el mateix número d'ordre. Per ocultar a la vista dels estudiants aquest nou professor/a cliquem sobre el desplegable de la columna Ordre

    oculta profe

    i triem l'opció Oculta. En acabat premem el botó Desa canvis
  6. Per treure-li els privilegis d'edició del curs a un professor/a, és a dir, per impedir-li que afegeixi, tregui o modifiqui contingut al curs, cliquem al desplegable de la columna  Editor i triem l'opció No 

    edita no i Desem els canvis.

  7. Si volem treure un professor d'un curs només cal clicar sobre

    elimina profe

    de la part dreta de la pàgina. Ens demanarà confirmació i, si la donem, l'eliminarà definitivament.
   
   
Prąctica

Pràctica 2. Inscriure manualment estudiants un curs

Ara que el curs ja té professorat passem a poblar-lo amb estudiants. Hi ha dues formes d'inscripció:
  • en un curs on no hi hagi clau d'inscripció qualsevol estudiant, només clicant sobre el nom del curs a la llista general de cursos del lloc, podrà inscriure-s'hi tot dient que quan se li pregunti si Està segur que es vol inscriure en aquell curs.
  • però quan l'estudiant provi de fer això mateix en un curs que té clau d'inscripció el sistema li demanarà que escrigui aquesta clau.
    Si el professorat li ha donat la clau podrà continuar amb el procés d'inscripció.
    Però si no coneix la clau d'inscripció no hi podrà entrar i serà el professorat qui l'haurà d'inscriure manualment. Aquest és el procés que veurem a continuació.
  1. Des del menú d'Administració del curs cliquem sobre Estudiants

    estudiants 1

  2. Ens apareixerà la pantalla Inscriu estudiants que està dividida en 2 finestretes:

    inscriu estudiants

    la de l'esquerra conté els estudiants que hem inscrit al curs (lògicament al principi està buida). La de la dreta presenta la llista d'usuaris del lloc i a baix una casella per poder cercar un estudiants pel nom. Enmig hi ha dos botons amb fletxes 

    < ens permet inscriure un estudiant seleccionat de la llista d'usuaris (dreta) al curs (finestra esquerra)

    > ens permet eliminar un estudiant seleccionat de la llista d'inscrits (esquerra) i tornar-lo a la llista general (dreta).
  3. Simplement sortint de la pantalla es desen els canvis
   
Prąctica

Pràctica 3. Crear grups d'estudiants un curs

Si quan vàrem configurar el curs ja pensàvem que hi hauria molts estudiants i que convindria dividir el curs en grups (vegeu Pràctica 4.2)  ara, que ja tenim els estudiants inscrits, és el moment de fer aquests grups, assignar-hi un professor/a si cal i inscriure-hi els estudiants.

  1. Des del menú d'Administració del curs cliquem sobre Grups

    grups1

  2. Ens apareixerà la pantalla Grups que està dividida en 3 finestretes:
    • la finestreta de l'esquerra amb la llista de persones del curs que encara no tenen un grup assignat. També hi apareixen llistats els professors que es destaquen amb el símbol # davant del nom.
      inscriu estudiants

      A la part inferior hi ha el botó > per assignar un grup a la persona seleccionada i un altre per veure'n el perfil.
    • la finestreta del centre mostra la llista de grups creats i, entre parèntesi, el nombre de persones (inclòs el professorat) que té cadascun 

      grups

      els botons de la part inferior ens permeten Editar els paràmetres del curs (el nom, per exemple), Suprimir grups o, tot escrivint un nom a la casella, crear-ne un de nou.
    • la finestreta de la dreta mostra els participants del grup seleccionat a la finestreta del centre. Els nom precedits pel coixinet # distingeixen al professorat.

      grups

      Els botons inferiors ens poden oferir el perfil dels participants seleccionats o bé Eliminar participants d'aquest grup.
  3. Simplement seleccionant membres i clicant sobre els botons podem anar omplint els grups amb les persones que desitgem. I, simplement, sortint de la pantalla es desen els canvis.
Atenció !

La creació de grups visibles, on els participants poden veure el que fan la resta d'inscrits. ens pot servir  per treballar les activitats en grups petits si així ho desitgem.

   
 
Amunt