Els musclos són filtradors?
La Montse vol muntar una peixera.
En Miquel li diu haver llegit que per a mantenir l’aigua neta no cal un aparell filtrador. Només necessitem uns mol·luscs que facin aquesta funció.
A classe els hi han explicat que els musclos són mol·luscs i li proposa investigar si filtren l'aigua.
  • Investiga
Objectiu:
Comprovar el paper filtrador dels musclos.
Material:
Pot transparent, un polsim de roig neutre, algunes pedres i un musclo viu.
Procediment:

En un pot amb aigua de mar es posa una mica de pols de roig neutre i el musclo amb la part anterior de cap per baix. S'hi fiquen algunes pedres per mantenir-lo dret. S'observa durant unes 2 hores.
Un cop passat aquest temps, s'agafa el musclo i amb unes tisores s'obre i s'observa.

     
Resultats:

Conclusió:

 
 
Hi ha un corrent d’aigua que travessa el musclo. Les partícules queden retingudes a la cavitat pal·lial, a les brànquies. De fet l’aigua entra a la cavitat pal·lial per la part posterior ventral del cos, a través de les valves que estan una mica obertes, puja per la part anterior atravessant les làmines branquials i baixa per la part posterior dorsal. En aquest recorregut l’aigua s’ha filtrat. Surt neta.
Fixa't en el recorregut de l'aigua en aquest musclo.

 
Per què les brànquies han quedat tenyides? Emet una hipòtesi.
En Miquel diu que les brànquies són les responsables de la circulació de l'aigua dins el musclo.
  • Investiga
Objectiu:

Material:
Procediment:
Es talla un tros petit de brànquia d'un musclo viu. Es posa damunt d'un portaobjectes amb unes gotes d'aigua del mateix musclo. Es col·loca un cobreobjectes. Es mira la preparació al microscopi.
Foto realitzada al microscopi amb el programa Motic (400X)

Explica el que observes:

Fina Vert

Mira les dues pel·lícules:
(Filmació de l'observació al microscopi del moviment dels cilis de les brànquies del musclo)

Vídeo 1
Vídeo 2
Conclusió:

 

 

El musclo té dues brànquies situades en la cavitat pal·lial. Cada brànquia conté dues làmines molt fràgils. Una làmina està constituïda per fileres de filaments aplanats i paral·lels entre ells. Aquests filaments tenen a les seves vores unes pestanyes vibràtils, els cilis.

Els cilis amb els seus moviments creen i mantenen la circulació de l'aigua en la cavitat pal·lial. Les partícules queden enganxades per una capa de mucus que recobreixen els cilis. Una vegada retingudes les partícules per les brànquies, són portades cap als palps labials i aquests cap a la boca.

Les brànquies asseguren l’aliment filtrant l’aigua que elles mateixes fan circular a través del musclo.

 
 
Contesta:
Ja sabem que les brànquies asseguren l'aliment filtrant l'aigua. Quin altre paper creus que fan?
Digues un éssser viu vist al microscopi que tingui cilis? A quin grup pertany? Quina és la funció dels cilis en aquests organismes?

En Pere diu que en les nostres vies respiratòries hi tenim cilis i, també, les cèl·lules més externes de les vies segreguen un mucus. Quina funció creus que fan els cilis a les nostres vies?

En Raimon ha sentit que el metge li deia a la seva mare que la causa del mal de panxa de la seva germana eren els musclos que havia menjat. La Lídia, la seva germana, havia recollit els musclos el diumenge a la platja. Pot tenir una relació amb el paper filtrador dels musclos? Raona la resposta.

 
 
Degut el paper filtrador, els musclos que viuen en llocs en aigües contaminades, poden contenir nombrosos microbis en les seves brànquies. Per això cal comprar musclos que t’assegurin que han passat per un procés de depuració.
Imprimeix